Gør det selv-dannelse

Hvis du har værdierne, sikrer Dannelseskaravanen, at de bliver til virkelighed

Hvilke værdier giver I videre til børnene i jeres institution? Er I enige om dem? Og er det dem, som kommer til udtryk i sproget, omgangsformerne og reglerne i institutionen?

Det er den slags spørgsmål, Dannelseskaravanen ønsker at stille i den pædagogiske verden.

Derfor ruller karavanen i begyndelsen af september ud på en tur, der bringer den rundt i hele landet - fra Bornholm til Skagen.



Konferencer og konsulenter. Dannelseskaravanen har to tilbud til institutionerne. For det første arrangerer den 14 regionale konferencer om dannelse, almene værdier og pædagogisk arbejde. Med oplæg fra blandt andre DPU-forskerne Hans Henrik Knoop og Finn Thorbjørn Hansen vil konferencerne inspirere institutioner til at arbejde bevidst med de værdier, som ligger til grund for den pædagogiske praksis - altså institutionens dannelsesgrundlag.

For det andet tilbyder Dannelseskaravanen - så længe midlerne rækker - gratis konsulentbistand til de institutioner, der har lyst til og mod på at arbejde mere bevidst og systematisk med dannelse.

Karavanen har uddannet 18 proceskonsulenter, der hjælper med at afklare og udvikle institutionernes dannelsesforestillinger. Hvordan det helt praktisk kommer til at foregå -på den enkelte institution eller på større seminarer - afhænger af interessen. Med under alle omstændigheder lærer de interesserede institutioner at arbejde med dannelse, de afprøver de spil og værktøjer, som Dannelseskaravanen har samlet, og de introduceres til den digitale dannelseskaravanen - en hjemmeside, som samler artikler om dannelse og praktiske værktøjer, der kan bruges i afklarings- og udviklingsarbejdet.

På den digitale dannelseskaravane kan institutionerne udveksle erfaringer med dannelsesarbejdet, inspirere og hjælpe hinanden. De kan vise deres resultater frem for alverden på den åbne del af hjemmesiden, hvis det er det, de har lyst til, eller de kan arbejde skjult, så kun de, der er inviteret, kan se, hvad der foregår.



Institutionerne kan selv. Institutionerne skal selv definere deres dannelsesprojekt og det område, de ønsker at arbejde med. Mulighederne er talløse. De kan fokusere på de værdier, der kommer til udtryk i de pædagogiske tilbud. Eller på de værdier, som ligger til grund for samarbejdsformerne. Eller sproget. Eller - som Kløvermarken - den fysiske indretning af institutionen.

Opstår der problemer undervejs, kan institutionerne kontakte proceskonsulenterne, men det er tanken, at de klarer sig på egen hånd efter det indledende seminar, siger karavanens koordinator, Anita Friese.

"Vi har gjort meget ud af at beskrive de forskellige processer og værktøjer så grundigt, at det er muligt at arbejde med dem på egen hånd".



Erfaringerne samles op. Om et års tid begynder proceskonsulenterne at samle og systematisere de lokale erfaringer. De håber, fortæller en af initiativtagerne, amtscenterleder Jens Kjær Larsen, at de på baggrund af de lokale dannelsesprojekter kan give et bud på, hvad dannelse er i dag:

"Dannelseskaravanen har ikke et dannelsesideal, som vi presser ned over hovedet på institutionerne. Vi går den modsatte vej: Vi forsøger at samle de lokale bud på dannelse i et fælles overordnet begreb. Vi tror, at der findes nogle almene pædagogiske værdier, som kan udgøre kernen i et pædagogisk fællesskab".



BUPL’s bidrag til Karavanen

Demokrati, empati og tolerance er det 21. århundredes vigtigste værdier. I hvert tilfælde hvis man spørger BUPL’s formand Bente Sorgenfrey. Og det er netop, hvad folkene bag Dannelseskaravanen har gjort. De bad hende og 31 andre give deres bud på, hvad dannelse er, og hvilke værdier der er vigtigst i dag. Og Bente Sorgenfrey svarer altså demokrati. Men – understreger hun – demokrati handler ikke om procedurer, dagsordner og afstemningsregler. Demokrati er kultur. Demokrati er en måde at tænke på. Demokratiet er i vores hoved.

Pjecen ”Værdier og dannelse”, som samler de 32 bidrag, kan bestilles på Dannelseskaravanens hjemmeside.



Dannelseskaravanen kan kontaktes på www.dannelseskaravanen.dk eller www.dendigitaledannelseskaravane.dk

Man kan også kontakte projektkoordinator Anita Friese på adressen af@acufyn.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.