Generalforsamlinger 2001; BUPL Vestsjælland: Ja tak til fusion

Det blev et stort ja til fusion i BUPL Vestsjælland på grund af en åben dialog og et løbende tæt samarbejde med PMF under hele processen, mener formanden

"Når du møder på arbejde igen efter en fusion, hvordan vil du så være i stand til at se forskel?" Endnu har ingen medlemmer kunnet svare på dét, og her ligger muligvis årsagen til den store enighed blandt de 117 fremmødte ved generalforsamlingen i BUPL Vestsjælland, som har omkring 3100 medlemmer. Ved den vejledende fusionsafstemning sagde 105 ja, 4 nej og 4 undlod at stemme. Hermed markerer Vestsjælland sig som den eneste fagforening, hvor medlemmerne entydigt anbefaler et ja til fusion med PMF. Formand Bertha Langhoff Hansen forklarer, at bestyrelsen i Vestsjælland har haft en unik proces:

»Vi lagde fra starten op til en dialog. Ikke en diskussion, hvor hver side står på sit, men en dialog, hvor man fordomsfrit kan drøfte ting uden at blive bundet op på dem. Vi tillod medlemmerne at se mulighederne, og alle spørgsmål og alle usikkerheder var tilladt,« fortæller Bertha Langhoff Hansen. Hun pointerer, at dialogen hele vejen er foregået mellem BUPL og PMF i Vestsjællands Amt, og at samarbejdet har været tæt, helt frem til fredag den 5. oktober, hvor de to fagforeninger sideløbende holdt hver sin generalforsamling, samme sted.



Fusioneret generalforsamling. PMF og BUPL nøjedes dog ikke med at afholde hver sin generalforsamling i hvert sit lokale.

»Klokken 19.30 suspenderede vi vore respektive generalforsamlinger for at mødes alle medlemmer i PMF og BUPL og samlet snakke om fusions-spørgsmålet. Så gik vi hvert til sit efter to timer og tog nu udelukkende en afstemning på vore respektive generalforsamlinger. Vores bestyrelse havde indstillet, at grundlaget skulle anbefales til kongressens videre behandling med henblik på, at det skulle sendes til urafstemning. Vi fik en kraftig markering til de delegerede, hvilket jeg er meget glad for. Hele bestyrelsen har været for en fusion på nær et helt nyt medlem, men flere i bestyrelsen tvivlede også i begyndelsen,« fortæller Bertha Langhoff Hansen. Hun synes, at fællesmødet med PMF var utrolig godt med en åben dialog, hvor der kom mange gode spørgmål fra medlemmerne, og folk var åbne overfor argumenter.

»Der sad en PMF-fællestillidsmand ved et bord sammen med fire BUPLere, og de var faktisk imod grundlaget. Men de fik drøftet det og stillet spørgsmål, kom i tvivl og endte faktisk med at være for,« siger formanden. Hun fortæller, at dialogen har animeret medlemmerne til at få opklaret deres spørgsmål i stedet for at lukke af.

»Nogle har spurgt "Hvad sker der med min pension?" Så kunne vi svare "den sker der ikke noget med." "OK, fint, så er jeg for fusion." Vi udsendte også faktalister. For mange var det overraskende, at SL organiserer ikke-uddannede,« fortæller formanden.

»Vi fastslog tidligt i processen med, at det skulle være en dialog, og vi afholdt fire tillidsmandskonferencer, hvor vi havde fået nogle psykologer til at forklare, hvordan man sætter en dialog i gang. Tillidsrepræsentanterne gik i gang, der er blevet afholdt 23 medlemsmøder, et i hver kommune, med bestyrelsesmedlemmer fra både PMF og BUPL. Og da det konkrete grundlag forelå, holdt vi tre regionale medlemsmøder. Vi har også holdt fælles bestyrelsesmøder og evalueret fælles med PMF.«



Bestyrelsen.

Formand: Bertha Langhoff Hansen, genvalgt. Næstformand: Ib Marquardsen, ikke på valg. Kasserer: Kia Petersen, ikke på valg. HB-medlemmer: Thomas Østergaard Jensen, nyvalgt, og Ib Marquardsen, ikke på valg. 1. suppleant til HB: Bertha Langhoff Hansen, genvalgt. 2. suppleant til HB: Marianne Sørensen, nyvalgt. Den øvrige bestyrelse: Nyvalgt: Kurt A. Petersen, Caj Christensen. Genvalgt: Helle Brix Nielsen, Pia Bennetzen. Ikke på valg: Dorthe Thomsen, Claus Thygaard. BUPL Vestsjælland har i alt ni kongresdelegerede: Bertha Langhoff Hansen, Kia Petersen, Kurt A. Petersen, Marianne Sørensen, Claus Thygaard, Pia Bennetzen, Caj Christensen, Helle Brix Nielsen, Dorthe Thomsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.