Generalforsamlinger 2001; BUPL Nordjylland: Sovjetiske stemmetal imod fusionen

Der var et overvældende flertal imod fusionen i Nordjylland. 535 stemte imod, mens 12 stemte for

97 procent imod, 2,1 procent for og 0,9 procent neutrale. Tallene kunne være hentet fra en af de herostratisk berømte valghandlinger i den hedengangne Sovjetunion, men det gør de ikke. Tallene er fra torsdag i sidste uge og udtrykker, hvordan der blev stemt, da der på generalforsamlingen hos BUPL Nordjylland blev taget stilling til grundlaget for en fusion mellem BUPL og Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF).

Mens der - berettiget eller uberettiget - blev talt om valgfusk derovre østpå, kan Børn&Unges udsendte bevidne, at der ikke er en plet at sætte på validiteten af den nordjyske afstemning.

»Lad mig se, hvem der går ind for fusionsgrundlaget,« sagde generalforsamlingens dirigent, rejsesekretær Kjeld Christensen. 12 arme med et stemmekort for enden bliver løftet.

»Og nu vil jeg gerne se dem, der er imod.« En hel Rold Skov af arme ryger - beslutsomt og også lidt trodsigt, forekommer det - i vejret. En grundig optælling viser, at der er 535 af dem.

»Er der nogen, som hverken stemmer for eller imod?« Det er der. Fem styk, bestemmer dirigenten.



Et selvstændigt BUPL. 12 for, 535 imod og 5 blanke. Tydeligere fås det næsten ikke, at pædagoger og klubfolk i Nordjylland ikke vil en fusion med PMF.

Hvad de i stedet vil, fremgår af en udtalelse, som fik ligeså stor tilslutning som den, hvormed selve fusionsgrundlaget blev afvist.

»BUPL Nordjyllands generalforsamling mener, at BUPL bør bevare sin selvstændige profil, hvor værdien af uddannelse og pædagogisk faglighed er i højsæde. En faglig organisation, hvor netop uddannelsen og fagligheden er omdrejningspunktet og hele grundlaget,« hedder det i udtalelsen.

Debatten forud for afstemningen afslørede stor tiltro til, at BUPL godt kan selv. Den viste også, at man - hvis det endelig skal være - finder det meget mere nærliggende at søge sammen med lærere og andre pædagoger, end at gå i forbund med disse uuddannede pædagogmedhjælpere. I overensstemmelse med det synspunkt blev det i øvrigt besluttet at gøre pædagog-lærer samarbejdet til satsningsområde i den kommende generalforsamligsperiode. Bemærk rækkefølgen "pædagog-lærer", den er ikke tilfældig.

Det budskab, som nemlig står tilbage fra den nordjyske generalforsamling, er, at BUPL faktisk gør det godt, selv om der de seneste mange måneder er blevet brugt mange - og efter nordjydernes mening også for mange - kræfter på at skabe grundlag for en fusion med PMF. Et grundlag, som blev kaldt svært fejlbehæftet, blandt andet fordi det angiveligt repræsenterer et knæfald for PMFs synspunkter.



Elefanten og myggen. Et af aftenens største bifald høstede Bruno Hollensted, flittig bidragyder til Børn&Unges læserbrevsspalter, for denne analogi: »En fusion mellem BUPL og PMF er at sammenligne med en frikadellefars, bestående af en halv del elefant og en halv del myg.«

På et klap-o-meter ville der også have været kraftigt udslag efter indlægget fra Ursula Jørgensen, institutionsleder i Aalborg og tilbage i 70erne og begyndelsen 80erne et fremtrædende medlem af BUPL-ledelsen i Nordjylland.

»Jeg har fra denne talerstol år efter år talt ledernes og dermed min egen sag. Denne gang er det anderledes. Der er nemlig sket en hel masse. BUPL Nordjylland har flyttet sig og indtager i dag en positiv holdning til lederne. Tak, mange tak for det.«



Hvad ska væk? Ny Løn Det meste på den nordjyske generalforsamling handlede om fusionen med PMF, men ikke det hele. Overenskomst 2002 og Ny Løn fik også ord med på vejen. For sidstnævtes vedkommende i udpræget grad kritiske ord.

Holdningen er kort sagt, at Ny Løn er noget bras og skal afskaffes. Det stiller BUPL Nordjylland derfor også forslag om, skal være kravet under de forestående overenskomstforhandlinger. Alternativet, hvis det ikke lader sig gøre at komme igennem med den politik, er, at der knyttes konfliktmulighed og udmøntningspligt til lønmodellen.

Et andet forslag, som faldt i generalforsamlingens smag, handlede om fællestillidsrepræsentanterne. Valget af dem foregår i dag i kredsen af institutionstillidsrepræsentanter. Det foreslås ændret, så også medlemmerne kan deltage i valghandlingen.



Bestyrelsen.

Formand: Ilse Brøgger, genvalgt. Hovedbestyrelsesmedlemmer: Tonny Andersen, ikke på valg, og Asger Neesgaard Hansen, nyvalgt. 1. suppleant Liselotte Thomsen, nyvalgt, og 2. suppleant Ulla Bøjesen, genvalgt.

Kasserer: Kim Larsen, nyvalgt.

De øvrige bestyrelsesmedlemmer: Birgit Elgaard, Majbritt Michelsen og Britha Madsen, alle genvalgte. Susan Andersen og Gitte Mølgaard Nielsen, nuvalgt. Susanne Myhlendorph, Jens Erik Hansen, Justin Claydon-Smith, Hanne Kristensen, Grethe Nielsen og Jan Peters, ikke på valg.

Ovenstående plus Ida Jensen, som er 1. suppleant til bestyrelsen, udgør delegationen til den ekstraordinære kongres.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.