Generalforsamlinger 2001; BUPL Århus amt: Et blankt nej

Stort set alle argumenter for og imod fusion blev luftet, da pædagogerne i BUPL Århus Amt mødte talstærkt op til generalforsamlingen, som sagde klart nej til fusion

Alle, der har fulgt blot periferisk med i fusionsdebatten om sammenlægning af BUPL og PMF, kendte alle de argumenter, som blev fremført fra talerstolen, da BUPL Århus Amt holdt generalforsamling fredag i sidste uge. Medlemmerne var mødt talstærkt op, og formand Birgitte Conradsen noterede inden mødet med tilfredshed, at de 291 deltagere var godt 100 mere end til generalforsamlingen sidste år. Men de, der mødte op for at høre nyt, måtte gå skuffet hjem. Dog havde leder Gert Malling fra Silkeborg under debatten nogle ret kontante holdninger:

»BUPLs forbundsledelse lokker og truer, og midlerne er ren propaganda - en gang kvalmende rosenrøde paroler, som virker stærkt manipulerende. Debatten er ikke ført på ligeværdige betingelser, og at de studerende følger trop på den facon, som de har gjort, virker både plat og afstumpet,« sagde Gert Malling til forsamlingens store jubel.

Bestyrelsen i BUPL Århus Amt er ligesom de fleste fagforeningsbestyrelser delt i spørgsmålet om fusion, nemlig fem for og ni imod, og en af tilhængerne er formanden Birgitte Conradsen. Hun sagde i sin indledning, at den faglige indflydelse ville blive styrket ved en fusion.

»På nogle arbejdspladser er der to tillidsrepræsentanter og på andre ingen, og en fusion vil derfor tilgodese medlemmerne. Vi vil være fri for at slås indbyrdes og få større indflydelse, hvis vi stemmer ja. Vi sælger ikke vores sjæl ved en sammenlægning, som kan være et skridt på vejen til et stærkt, samlet pædagogisk forbund,« sagde Birgitte Conradsen, som også flere gange nævnte de rationaliseringsgevinster, som en fusion vil indebære.

»Vi vil komme tættere på medlemmerne blandt andet ved at flytte aktiviteterne ud i amtet, og det er en af de ting, medlemmerne ønsker.«

Hendes bestyrelseskollega Christian Haubuf udtalte sig på flertallets vegne, da han gik på talerstolen for at anbefale et nej. Han mente, en fusion var problematisk i forhold til den pædagogiske faglighed, ledernes placering, den organisatoriske struktur, økonomien i et eventuelt nyt forbund og tilknytningen til LO.

»Det koster 75 millioner kroner at stemme ja, og de penge kan bruges bedre andre steder, og jeg tvivler på, at vi vil opnå de rationaliseringsgevinster, vi bliver lovet,« sagde Christian Haubuf, som også mente, at en fusion ville lægge luft til både Danmarks Lærerforening og SL.



Stille vand, dybe grunde. Første afdeling af generalforsamlingen forløb med samme afslappe stilfærdighed som efter en god, lang middagslur, og både bestyrelsens beretning, regnskabet og forslag til det fremtidige arbejde gik glat igennem. Men efterhånden som debatten om fusionen nærmede sig, begyndte der at komme liv i de sidst-på-ugen trætte pædagoger. Talerlisten voksede, og debattørerne sad pænt på en stolerække som til et afdansningsbal engang i 50ñerne. Med alles øjne rettet på sig argumenterede de stort set alle sammen for et nej til fusionen, som de fleste talere mente var vidtløftig udsalg af faglig identitet.

Kun få talte for et ja. Blandt dem var formanden for lederrådet, Ole Kragh, Skanderborg, og for ham stod en afvisning af en sammenlægning som en skrækvision:

»Vi risikerer, at PMF fusionerer med FOA, og dermed går vi glip af en historisk chance for et stort og handlekraftigt pædagogisk forbund. At vi skal organiseres i LO, overlever vi nok, og de otte kroner om året i støtte til socialdemokratiet kommer jeg nok over. Samtidig vil et nej betyde forringede muligheder i forhold til en sammenlægning med SL,« mente Ole Kragh.

Selv om både formand Birgitte Conradsen, næstformand i BUPL Annette Trads Hansen og Else-Marie Møller fra hovedbestyrelsen talte varmt for fusion, var afgørelsen klar: 240 stemte for et nej og kun 38 for et ja. Resten undlod at stemme.

Et af de mere håndgribelige resultater af generalforsamlingen i Hadsten denne fredag aften var en indsamling på 4.517,25 kroner plus det samme beløb fra "en rig tante" til kollegerne i Rudkøbing Kommune, som var gået i strejke for nogle mere fagligt værdige arbejdsforhold.



Bestyrelsen.

Formand: Birgitte Conradsen, genvalgt. Næstformand: Christian Haubuf, ikke på valg. Kasserer: Jane Aron, genvalgt. HB-medlemmer: Christian Haubuf, ikke på valg og Else-Marie Møller, genvalgt. 1. supplant: Tine Honoré, genvalgt og 2. supplant: Birgitte Præst, nyvalgt. Den øvrige bestyrelse: Else Møller, ikke på valg, Thomas Bering Kristensen, genvalgt, Tine Honoré, ikke på valg, Else Marie Møller, genvalgt, Jane Aron, genvalgt, Linda Carndal, genvalgt, Jonna Jensen, genvalgt, Jan Thomadsen, genvalgt, Jette Klitgård, ikke på valg, Anne Grete Rosenberg, ikke på valg, Birgitte Præst, ikke på valg, Helle Møller, nyvalgt, Hans Hedegård, ny-valgt, Inge B. Hansen, nyvalgt. Suppleant: Elisabeth Skousen

Kongresdelegation: Birgitte Conradsen, Jane Aron, Thomas Bering Kris-tensen, Linda Carndal, Jonna Jensen, Anne Grethe Rosenberg, Else Møller, Jette Klitgård, Helle Møller, Hans Hedegård, Inge B. Hansen, 1. supp. Birgitte Præst, 2. supp. Elisabeth Skousen, 3. supp. Tine Honoré

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.