Galten; Et lille plaster på såret

Der er skåret til benet på institutioner og fritidsordninger. Det har byrådsflertallet i Galten Kommune erkendt, så på næste års budget har de sat penge af til at lappe på skaderne efter sidste års drastiske besparelser. Men det er for lidt og for ringe, mener oppositionen i byrådet

Før i tiden lå Galten Kommune i Midtjylland blandt landets fremmeste, når det gjaldt normeringer. Specielt i børnehaver. Sådan er det ikke mere. Efter at børne- og ungeområdet i en årrække har lagt ryg til nedskæringer efter salamimetoden, skive for skive, befinder kommunen sig nu i den tunge ende af skalaen.

Og sidste år huggede byens Venstre-styre ekstra hårdt til. Med 9 ud af 15 byrådspladser sidder Venstre tungt på magten, og de kunne alene gennemtrumfe besparelser svarende til 19 fuldtidsstillinger i børnehaver, fritidsordninger og klubber med virkning fra 1. august i år.

Det har bragt kvaliteten helt i bund, mener formanden for Børne- og Kulturudvalget, Rene Sørensen, der sammen med en byrådskollega for nylig har meldt sig ud af Socialdemokraterne på grund af interne tvister. De to S-udbrydere har nu deres egen gruppe i byrådet - De frie socialdemokrater.

"Den er helt gal på SFO'erne, hvor der nogen steder er op mod 30 børn for hver ansat," siger Rene Sørensen og fortsætter:

"Med den bemanding kan man ikke forvente, at de ansatte skal lave noget, der ligner pædagogisk arbejde. Det er blevet de rene opbevaringscentraler, hvor pædagogerne har nok at gøre med at se efter, at der ikke sker alt for mange ulykker. Der er i hvert fald ikke tid til at tage sig af de mere stille børn, som risikerer at sidde i et hjørne og blive overset. Noget lignende gælder børnehaverne. Man suger også kræfterne og glæden ved jobbet ud af medarbejderne på den måde," siger han.



Et plaster på såret. Rene Sørensen retter meget af sin harme mod det, han kalder "regeringens sindssyge skattestop", som udsulter kommunernes økonomi. Men han giver også de lokale Venstre-proselytter deres store del af ansvaret for tingenes tilstand. Og med et pænt overskud på næste års budget og en solid kassebeholdning har de nu mulighed for at rette op på nogen af de værste skader, mener han.

Udvalgsformanden er ikke alene med sin kritik. Mange forældre og medarbejdere har været ude med lignende tilkendegivelser, og i byrådet støttes de to frie socialdemokrater af det radikale medlem, Tage Nielsen, som i det daglige er leder i Galten Junior- og Ungdomsklub.

De kritiske røster har tilsyneladende fundet vej til byrådsflertallets ører. I hvert fald indgik Venstre og de tre tilbageblevne socialdemokrater i sidste uge et budgetforlig for 2004, som tilbagefører 460.000 kr. til børnehaverne. Det svarer til en yderligere nedskæring, som endnu ikke var udmøntet, men som samtlige bestyrelser havde foreslået dækket ved at korte i børnehavernes åbningstid med en halv time dagligt frem for at udtynde bemandingen hen over dagen. Forliget tilbagefører også 300.000 kr. til fripladser i SFO.

Faglig sekretær i BUPL Århus Amt Else Marie Møller glæder sig - om end behersket - over, at byrådets flertal har besindet sig og taget noget af kritikken til sig:

"Det er da et plaster på såret, at de har indset, at de skar for meget sidste år. Men det er ærgerligt, at de kun har haft tanke for børnehaverne. De burde også have tænkt på SFO'er og klubber, hvor forholdene er virkelig slemme. Institutionerne mærker først nu konsekvenserne af sidste års nedskæringer. Selvom de har kendt til besparelserne længe, har de ikke kunnet omstillet sig til det større pres. Al flødeskummet er væk, så der er kun personaletimerne at tage af, når der skal spares. Det betyder da, at dagligdagen bliver hårdere. I BUPL frygter vi, at det giver mere stress og sygdom. Og det er et arbejdsmiljøproblem, som kommunen bliver nødt til at forholde sig til."



Flotte mål, men... Klubleder og radikalt byrådsmedlem Tage Nielsen er heller ikke imponeret over byrådsflertallets lapperier, som han i det lokale dagblad, Midtjyllands Avis, kalder "For lidt og for ringe".

Til Børn&Unge siger han:

"Jeg tror, folk har vanskeligt ved at forstå, at Venstre og Socialdemokraterne bruger det flotte overskud på budgettet til at kaste sig ud i et anlægsorgie. Sammen med De frie socialdemokrater er vores bud, at man tilgodeser børnehaver og SFO'er med 1,8 mio. kr. til bedre normeringer. Vi mener desuden, at man bør tage modulordningen op til revision. Som den blev lanceret sidste år, var den ikke tænkt som en spareforanstaltning, men med et argument om, at forældrene skulle have flere valgmuligheder. Men det har vist sig, at den trækker penge ud af både SFO'er og klubber og har en række andre utilsigtede negative virkninger," siger Tage Nielsen.

Han mener, at der er et misforhold mellem kommunens flotte målsætninger for institutionerne og den reelle politik på området. Og det skaber yderligere problemer for de ansatte:

"Kommunen har nogle fine overordnede mål og et indsatsområde, som i år handler om at styrke den sproglige stimulering af børn. Det skaber nogle forventninger hos forældrene, som ikke kan forstå, hvorfor institutionerne ikke lever op til de fine ord. Så skælder de ud på de ansatte, og det forventningspres er med til at stresse de ansatte yderligere," siger han.



Et synspunkt. Borgmester Jens Grønlund (V) hæfter sig ved, at der ikke er yderligere besparelser på vej på børne- og ungeområdet til næste år. Tværtimod tilføres området penge, og, fastholder han:

"Hestekuren sidste år var nødvendig for at finde et niveau, hvor budgettet hænger sammen. Vi sagde, at de sidste ting skulle være på plads den 1. august, så institutionerne har haft god tid til at ændre adfærd."

Flere institutioner har ytret et ønske om at hente nogle af de timer, de skal spare, ved at skære i den lange åbningstid. De fleste har åbent mellem 6.15 og 17.15. Men Galten er en pendlerkommune, hvor mere end halvdelen af arbejdsstyrken er beskæftiget i Århus eller Silkeborg, så det kommer ikke på tale, siger borgmesteren. Til gengæld bruger kommunen de 460.000 kr. af budgettet til at kompensere for dette:

"Åbningstiden ligger fast. Men vi vil gerne være med til at se på, om man kan lukke på arbejdsdage, der ligger mellem for eksempel en helligdag og en søndag, så kvalitetstabet ikke bliver så stort."

Til udtalelserne om, at der er et misforhold mellem kommunens målsætninger og realiteterne i institutioner og fritidsordninger, lyder Jens Grønlunds kommentar:

"Det er da et synspunkt."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.