Fynsk forvandling

Fremtidens fagforening skal være mere synlig for alle medarbejdere på arbejdspladserne, lyder buddet fra BUPL Fyn, som med projektet "Godt job - Godt arbejde" har sat skub i personalepolitikken i tre institutioner på øen

Hvad kan BUPL gøre for, at fagforeningen bliver mere nærværende og konkret for alle medlemmerne ude på arbejdspladserne? Hvordan rustes tillidsrepræsentanter og ledere til i højere grad at være medspillere end modspillere? Skal de have fælles uddannelsestilbud? Skal BUPL til helt at omdefinere hvad, der er fagforeningens kerneydelsen?

Det er nogle af de spørgsmål, der rejser sig i halen på projektet "Godt job - Godt arbejde", som på initiativ af BUPL Fyn er gennemført i tre fynske institutioner. Omdrejningspunktet i projektet har været de tre institutioners arbejde med at udvikle organisationen. Med kyndig vejledning fra eksterne konsulenter og direkte deltagelse af repræsentanter fra BUPL Fyn lød opgaven på at diskutere værdier for i sidste ende at få fældet en række konkrete personalepolitikker ned på papir.

På hver institution har lederen og tillidsrepræsentanten i fællesskab været ansvarlig for projektets gennemførelse - såkaldte tovholdere. Under forløbet har de og alle øvrige medarbejdere deltaget i flere fællesseminarer, hvor de er blevet præsenteret for teorier og metoder til at arbejde med værdier og personalepolitik.



Struktur giver frihed. I Børnehuset Afrodite i Odense har "Godt job - Godt arbejde" bidraget til at skabe en mere struktureret arbejdsplads. Mere professionel og mere effektiv.

Det er leder Elly Sørensen og tillidsrepræsentant Jan Lindqvist enige om. Så selv om projektet har krævet meget tid og hårdt arbejde, har det lønnet sig i længden, mener de.

"Helt konkret har projektet resulteret i, at vi har fået udarbejdet politikker omkring møder, fravær, misbrug, løn og uddannelse. Vi har også tidligere arbejdet med værdier og haft regler, men de havde lidt tilfældighedernes præg. De metoder, konsulenterne på projektet præsenterede os for, har givet os nogle gode redskaber, som sætter os i stand til at arbejde meget mere målrettet. Møderne er blevet mere effektive, og vi har fået ned på papir, hvem der gør hvad i hverdagen, så vi har et fælles udgangspunkt i den konkrete situation," fortæller tillidsrepræsentant Jan Lindqvist.

Elly Sørensen supplerer:

"I starten var vi noget famlende overfor opgaven og blandede tingene sammen, når vi snakkede værdier. Er det nu børnene, forældrene eller os selv, vi taler om? Der var også en del modstand fra medarbejdere, som var bange for, projektet skulle stjæle for meget tid. Men da vi kom på det rene med, at det handlede om det faglige domæne, om en arbejdsplads og om vores samarbejde indbyrdes, kom der skred i processen. Siden har alle været med. Vi har bevæget os ad de samme stier og lært hinanden at kende, så vi i dag undgår mange diskussioner i det daglige. Alle kender grundlaget og arbejder mere professionelt, og det giver større frihed til det pædagogiske arbejde med børnene."



Projektet lever. Den fælles opgave som tovholdere på projektet har været en ny og anderledes måde at arbejde sammen på for Elly Sørensen og Jan Lindqvist. Og en opgave, som har sat fokus på deres roller som leder og tillidsrepræsentant.

"Det er ikke fremmed for mig at arbejde med udvikling af organisationen, men det tætte samarbejde med lederen er nyt. Derfor har vi talt om, hvor vigtigt det er, at alle i institutionen ved, hvornår jeg har TR-kasketten på, og hvornår jeg er pædagog. Og vi er enige om, at det er i orden med uenighed, så der er stadig plads til også at varetage den mere traditionelle side af rollen som tillidsrepræsentant," siger Jan Lindqvist.

Elly Sørensen mener, at arbejdet med projektet har hjulpet hende til at få mere styr på lederrollen, som hun udtrykker det.

"I begyndelsen havde jeg en tendens til involvere Jan i ledelsesfunktioner, som ikke havde med projektet at gøre. Det gjorde, at rollerne blev blandet for meget sammen. Men vi fik aftalt med hinanden, hvornår vi var tovholdere, og hvornår vi havde lederkasketten og TR-kasketten på. Siden har vi haft et rigtig godt samarbejde. I dag ser jeg mere Jan som en medspiller og sparringspartner. En, jeg kan tænke tanker sammen med om udvikling af huset. Men der skal være klarhed om rollerne og respekt for hinandens kasketter," siger hun.

Selvom projektet officielt er slut, lever det fortsat i børnehuset Afrodite.

"Vi arbejder videre med nye personalepolitikker og er allerede gået i gang med at revidere nogle af de vedtagne, fordi vi kan se, de ikke holder i praksis. Noget af det er lidt for højtflyvende, det skal vi have ned på jorden, så det passer til virkeligheden," siger Jan Lindqvist.



BUPL som konsulent. For BUPL Fyn er forløbet af "Godt job - Godt arbejde" en bekræftelse på, at det nytter noget at komme ud af fagforeningskontoret og møde medlemmerne omkring ting, der optager dem i hverdagen. Faglig sagsbehandler og leder af projektet Anne Apollo har selv deltaget i næsten samtlige fællesseminarer, arbejdsmøder og personalemøder i institutionerne. Hun siger:

"I BUPL Fyn drøfter vi udfordringen om at arbejde mere konsulent-agtigt i forhold til institutionerne, og den rolle har projektet givet os rig mulighed for at afprøve. Et er, hvad vi tror, medlemmerne ved om fagforeningens arbejde, men vi bliver først klogere på problemerne, og hvad der rykker, når vi kommer ud på arbejdspladserne."

Omvendt har projektet været med til at vise de ansatte på de tre institutioner, hvad en fagforening også kan være. At fagforeningen kan spille en aktiv rolle i forandringen af deres dagligdag og ikke bare er blanketter og informationer og et sted, man henvender sig, hvis man har problemer på arbejdspladsen.

"Vi har valgt at tro på ledere og tillidsrepræsentanter som medspillere og tro på, at BUPL har en rolle at spille omkring organisationsudvikling og personalepolitikken i institutionerne. Det er ikke noget, der er enighed om i BUPL. Men jeg tror, projektet kan være med til at sætte fokus på, hvordan en moderne fagforening skal arbejde i fremtiden. Hvad kerneydelsen skal være. Hvad tillidsrepræsentanten skal og kan. Hvordan TR-uddannelsen skal se ud. Hvordan samarbejdet mellem tillidsrepræsentant og leder skal fungere. At få hele den faglige diskussion bredt ud er også et formål med projektet," siger Anne Apollo.



I forbindelse med "Godt job - Godt arbejde" er der udgivet fem nyhedsblade, som beskriver projektet fra forskellige vinkler. Der vil senere komme et sjette om den nye hverdag på de tre institutioner. Nyhedsbladene kan rekvireres hos BUPL Fyn, tlf. 6314 0000

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.