Fusionen lever, men den har åndenød

Et flertal i BUPLs hovedbestyrelse mener, at fusionsgrundlaget er godt og solidt og anbefaler derfor på det varmeste medlemmerne at stemme for etablering af et nyt pædagogisk forbund sammen med PMF. Efter at BUPLs fjerdestørste fagforening, Frederiksborg Amt, i sidste øjeblik har skiftet standpunkt fra ja til nej, er modstandersiden dog blevet styrket

Efter halvandet års hårdt arbejde er soklen, som det ny Pædagogisk Forbund skal stå på, næsten støbt færdig. Helt færdigstøbt bliver den, når hovedbestyrelserne i BUPL og PMF tirsdag og onsdag i denne uge mødes for at aftale de sidste detaljer. Det forventes ikke at frembyde de helt store vanskeligheder.

Ud fra en overfladisk betragtning er udsigterne for fusionen således lyse. Hos både BUPL og PMF er der, kunne det konstateres på møder i de to forbunds hovedbestyrelser i sidste uge, et flertal, som mener, at fusionen er vejen frem.

Hos BUPL stemte 20 for og 14 imod, hvad man kan kalde sluterklæringen for den hiditidige fusionsproces. Hos PMF var der 21 for, 11 imod og fire blanke stemmer. I erklæringen konstateres det, at der er skabt et godt og solidt grundlag at danne Pædagogisk Forbund på.

»Vi overlader det hermed til generalforsamlingernes og kongressernes behandling og giver vores fulde anbefaling af forslaget,« lyder flertallets konklusion.



De fleste og de største. Til afstemningsresultatet i BUPLs hovedbestyrelse - 20 for og 14 imod - er der at bemærke, at syv medlemmer var fraværende, og at seks af disse ville have stemt for. Det faktiske styrkeforhold mellem tilhængere og modstandere er altså 26-15.

Bemærkes skal det imidlertid også, at modstanderne kommer fra fagforeninger med mange medlemmer - og dermed også fra leverandørerne af de største delegationer til den ekstraordinære fusionskongres, som har magt til at aflyse den bebudede urafstemning blandt medlemmerne. Eller omgøre anbefalingen fra ja til nej.

Modstanderne af fusionen er hjemmehørende i BUPL Århus Kommune, BUPL Nordjyllands Amt, BUPL Frederiksborg Amt, som tilsammen repræsenterer godt 14.000 af BUPL 55.000 medlemmer, i BUPL Storstrøms Amt, BUPL Afdeling 3 og 4 i Københavns Amt samt i BUPL Frederiksberg. Hertil kommer, at fagforeningerne i Århus Amt, Vejle Amt og Fyns Amt er delte på spørgsmålet om fusion. Mens det ene af disse fagforeningeres hovedbestyrelsesmedlemmer stemmer for, stemmer det andet imod.



Uspiselige forslag. Efter tidligere at have været erklæret tilhænger af fusionen, skiftede BUPL Frederiksborg Amt på sidste uges hovedbestyrelsesmøde side. Sideskiftet kom som en konsekvens af, at man ikke kunne få vedtaget en række forslag til ændring af fusionsgrundlaget.

15 forslag var det i ialt, og adskillige ansås for at være så uspiselige for PMF, at fusionen efter flertallets mening ville være faldet død om på stedet, hvis de var blevet vedtaget.

Blandt andet ønskede BUPL Frederiksborg Amt at få fjernet bestemmelsen om, at pædagogmedhjælpernede i en overgangsperiode efter det ny forbunds dannelse skal garanteres 1/3 af pladserne i de kompetente organer.

Annette Bisgaard afviste på BUPL Frederiksborg Amt vegne, at det mislykkede forsøg på at få ændret fusionsgrundlaget bare skulle tjene som figenblad for den bratte holdningsændring. Det var der nemlig nogle i hovedbestyrelsen, som var ufine nok til at antyde. Det skete blandt andet med henvisning til, at den nordsjællandske BUPL-fagforening havde haft repræsentanter siddende i de arbejdsgrupper, som har formuleret grundlaget for fusionen, men dér ikke ytret oppositionelle standpunkter.



Tavs som en mergelgrav. Tonen i debatten på det sidste hovedbestyrelsesmøde inden de for fusionens skæbne meget afgørende generalforsamlinger var direkte, til tider ramsaltet og især kritisk over for nej-siden.

Jan Hoby fra Pædagogstuderendes LandsSammenslutning rettede skytset mod forbundets venstrefløj.

»Man står på bremsen og indgår alliancer med fagchauvinisterne. Stærkt bekymrende. Tag nu BUPL Århus Kommune, som i alle andre sammenhænge er oppe på beatet, men når det lige drejer sig om fusionen med PMF, er man tavs som en mergelgrav.«

Allan Baumann, BUPL København, funderede over fagbevægelsens historiske erfaringer.

»Man skal være dygtig til at bøje historien for at få ud af den, at jo mindre en fagforening er, jo skarpere bliver profilen, og jo større er indflydelsen.«

Kaj Frandsen, BUPL Vejle Amt, fandt, at det er ja-sidens ansvar at sælge fusionsideen. Som modstander mente han ikke, at det kunne være hans.

Forbundsformand Bente Sorgenfrey efterlyste, at nej-siden opstillede et alternativ, som rakte længere frem end til lige efter jul, mens næstformand Annette Trads Hansen lovede at blive ved med at kæmpe for fusionen.



Med næste uges Børn&Unge følger et indstik om det samlede fusionsgrundlag. Heri kan det også læses, hvad hvert enkelt medlem af BUPLs hovedbestyrelse mener om sagen.



Sådan blev der stemt

Den vigtigste afstemning på sidste uges hovedbestyrelsesmøde var den, som med tallene 20 for og 14 imod førte til en anbefaling af fusionen med PMF.

Forinden var der med følgende resultater blevet stemt om fusionspakkens delelementer.

Principerklæringen, altså det politisk-ideologiske grundlag for fusionen:

23 for, otte imod og fire blanke.

Love for det nye forbund:

To imod, resten for.

Vedtægter for fagforeningerne:

Ingen imod

Skift af hovedorganisation - fra FTF til LO:

18 for og 11 imod.

Økonomisk grundlag for nyt forbund: 24 for, fire imod og seks blanke.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.