Fra børnehave til borgmesterkontor
Fra børnehave til borgmesterkontor
Lene Due har kun i halvanden måned været borgmester for de 6.000 indbyggere i Vissenbjerg Kommune. Så hun er stadig ved at vænne sig til, at hun ikke mere er leder af børnehaven Skovbrynet. Lene Due savner det tætte samvær med pædagogkollegerne og umiddelbarheden fra børnene, men glæder sig meget til udfordringerne i sit nye job.
»I en børnehave kan man gå og synge lidt - også selv om man er leder, men det går jo nok ikke på et rådhus. Jeg har været vant til at være tæt på mine kolleger, og vi har grinet meget sammen, men jeg har opdaget, at der heldigvis også er meget humor på min nye arbejdsplads,« siger hun.
Lene Due vælger at holde fødderne på jorden, selv om hun meget hurtigt er kommet til tops i det kommunale hierarki. Hun er bevidst om ansvaret for hele kommunen, men det trykker ikke den 53-årige kvinde, for Lene Due har sin lange politiske erfaring at trække på. Fra 1985 til 1993 sad hun i Vissenbjergs byråd for Socialdemokratiet, men valgte at gå ud af politik for at få mere fritid. Da hun sidste år blev bedt om at blive sit partis spidskandidat og dermed få chancen for at blive borgmester, var hun dog ikke i tvivl om, at hun skulle slå til.
»Når man har nået min alder, må man begynde at tænke over, hvordan man kan få nye udfordringer i sit arbejdsliv. Det kunne nok blive svært at få et nyt lederjob, så det her var en mulighed, jeg ikke havde lyst til at lade ligge,« siger hun.
Efter 12 års borgerligt flertal i Vissenbjerg Kommune gik Socialdemokratiet frem ved kommunalvalget i november sidste år - stik mod landsresultatet. Og en konstitueringsaftale med Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, den lokale Borgerliste og de fire socialdemokratiske mandater gav et flertal på 10 mod Venstres tre mandater - og borgmesterposten til Lene Due.
Hjælp til de svageste. Det politiske engagement og den samfundsmæssige interesse har Lene Due med sig fra sit barndomshjem. Hun er født i Jylland, men er opvokset i Vissenbjerg. Hendes hjem var et arbejderhjem, hvor faren var arbejdsmand og moren arbejdede på fabrik. Faren var både fagpolitisk og kommunalpolitisk interesseret, og i fire år sad han for Socialdemokratiet i det daværende sogneråd i Vissenbjerg. Lene Dues værdier er baseret på familiens vigtighed og på ansvaret for de svageste i samfundet. Desuden er hun særligt engageret i småbørns- og skoleområdet og i de familier, der ikke kan klare forældrerollen.
»Det er vigtigt igen at få forældrene til at tro på sig selv som opdragere. De har givet for meget fra sig til pædagogerne og lærerne. Det er nu vores opgave i institutionerne og skolerne at give forældrene støtte og vejledning i at tro på sig selv. Voksne skal tage de beslutninger, der kan give børn lov til at være børn. Voksne skal påtage sig rollen, som dem, der ved, hvad der er bedst for barnet, for kun på den måde får vi trygge børn, der kan koncentrere sig om at udvikle sig og tilegne sig viden,« siger hun.
For at styrke de ressourcer, der også ligger i de svage familier eller i dem, der bare har midlertidige problemer, er Lene Due en af de stærke fortalere for et "Familiehus" i Vissenbjerg. Her skal pædagoger og lærere samt familierne selv kunne hente råd, vejledning og hjælp fra eksperter med faglig viden inden for det område.
»Sammen med mange andre både fagfolk og politikere her i kommunen drømmer jeg om, at vi snart kan få etableret et familiehus. Det handler om at forebygge, for også på den måde, kan vi forhåbentligt få nedbragt de betydelige sociale udgifter, som vores stramme budget belastes af,« siger hun.
Også af den grund håber Lene Due, at hun får lov til at sidde på borgmesterposten i otte år.
»Man kommer godt ind i arbejdet i løbet af de første fire år og får sat skub i nogle ting, men hvis man virkelig skal se et resultat af det arbejde, man har lavet, så skal man have otte år.«
Allerede i år skal der tages store beslutninger om en ændret skole- og institutionsstruktur. Vissenbjerg Kommune er delt i fem små lokalsamfund, som hver har en skole samt børnehaver og integrerede institutioner. Men der er hverken økonomi eller børn nok til at beholde alle fem skoler, sådan som de fungerer i dag. I øjeblikket er man i gang med et udrednings- og kvalitetsprojekt for at finde den bedste måde at løse problemerne på.
Magt er ok. Som det kan ses på de områder, som Lene Due har lagt vægt på at få ordnet og udbygget snarest, banker hendes hjerte for børn, uddannelse og de svageste i samfundet. Og nogle har da også ytret bekymring for, om hun som kvinde kan tumle erhvervslivet i kommunen. Men det har Lene Due kun et af sine perlende latterudbrud til overs for.
»Er der nogen sinde nogen, der har spurgt en mandlig borgmester, om han kunne tilgodese ældreområdet og småbørnsområdet? Og det er måske endda det, der fylder allermest i en kommune. Det med erhvervslivet har man jo en teknisk afdeling til, som til fulde kan klare det område.«
Lene Due kan godt lide at være med til at bestemme.
»Man bliver jo leder, fordi man gerne vil se tingene udvikle sig i en bestemt retning og have indflydelse på beslutningerne,« siger hun. Og ordet magt har på ingen måde en negativ klang i Lene Dues ører.
»Der er især mange inden for pædagogfaget - også mænd - der ser det som et meget negativt ord. Jeg synes jo, det er et udmærket ord, og det kan ikke nytte noget, at man frasiger sig magten, så er der jo nogle andre, der tager den. At have magt betyder bare, at man har mulighed til at præge nogle beslutninger på en måde, som man selv synes har værdi.«
Styrker og svagheder. Lene Due tror, at hun i sit nye job skal øve sig i at blive mere konkret.
»Det er jo ofte pædagogers svaghed, at vi tager alle hjørner med for at kunne bruge dem i helheden. Men i det her job skal jeg kunne trække det væsentlige ud. Hvad er vigtigt lige nu, hvad skal prioriteres før noget andet, og hvilke beslutninger skal træffes lige nu? Jeg skal huske ikke i den grad at tænke med i detaljer, for det er andres arbejde at gøre det. Der er nogle faggrupper ansat både her på rådhuset og andre steder i kommunen, som er gode til hver deres område, og dem skal jeg læne mig op ad og så tage beslutninger på grundlag af deres viden og ekspertise. Det er noget nyt for mig at skulle arbejde sammen med så mange forskellige faggrupper og have respekt for deres viden og derudfra tage beslutninger,« siger hun.
Lene Due mener, at hun er god til at arbejde i en politisk virkelighed, som den hun nu er sat til at administrere. Og hun er ikke bange for at skulle tage upopulære beslutninger.
»Jeg tror, at jeg vil være god til at formidle samarbejdet i byrådet med de 13 mennesker, som er sat sammen for at lede kommunen. Nogle gange vil det handle om at kunne tælle til syv og så få gennemført det, man kan og vil, og så alligevel kunne arbejde videre alle sammen bagefter. Det samarbejde tror jeg, at jeg er god til at formidle,« siger hun.
Om Vissenbjerg
Vissenbjerg Kommune ligger 15-20 minutters kørsel fra Odense i vestlig retning. Det er en typisk pendler-kommune med cirka 6.000 indbyggere, men det er også lykkedes at tiltrække småvirksomheder til Vissenbjerg. Kommunen er sammensat af fem små lokalsamfund: Skalbjerg, Bred, Skallebølle, Gadsbølle og Vissenbjerg by og ligger på et areal på 4.729 ha. Kommuneskatten er i år på 22,4 procent, en børnehaveplads koster 1.580 kroner, en dagplejeplads 2.020 kroner og pasningsordninger med eller uden morgenpasning henholdsvis 835 kroner og 735 kroner.
Byvåbnet er opbygget i 10 felter, der symboliserer sognets 10 ejerlav. Det kuperede terræn i Vissenbjerg Kommune er dannet i istiden og dette fænomen har man søgt at afspejle i farvevalget, idet de 10 felter skiftevis er hvide (sølv) og blå - is og vand. Hjerteskjoldet i midten er rødt og hanen i midten er sølvfarvet. Hanen symboliserer den katolske helgen Sct. Vitus, fordi der i Vissenbjerg er en hellig kilde, der fra gammel tid er viet til denne helgen, hvis symbol var en hane.