Forskellen er den samme
Forskellen er den samme
I Gedved troede både bestyrelse og rektor Karin Lindstrøm, at det egentlig var en formalitet, da seminariet i efteråret 2001 sendte vedtægter og navneændring til godkendelse i Undervisningsministeriet.
Siden 1962 har pædagogseminariet i den lille østjyske by været en statsinstitution og har derfor heddet Gedved Statsseminarium. Ved årsskiftet 2002 blev seminariet imidlertid en selvejende institution og er således ikke længere statslig. Derfor skulle "stats" bare fjernes og navnet ændres til Gedved Seminarium. Troede de i Gedved.
»Forud for 1962 har vi i andre 100 år heddet Gedved Seminarium. Derfor tog vi det navn for givet,« forklarer Karin Lindstrøm.
Ikke korrekt dansk. Men nej. Seminariet modtog et pænt brev fra Undervisningsministeriet, der godkendte vedtægterne, men afviste navnet. Begrundelsen er, at ordet seminarium bliver opfattet som et lærerseminarium. I stedet har ministeriet foreslået, at Gedved kalder sig enten Gedved Seminariet eller Gedved Pædagog Seminarium.
Men i Gedved har man ikke i sinde at acceptere ministeriets udmelding.
»Vi er i vores gode ret til at bevare vores navn, selvom vi er blevet en selvejende institution. Følelserne kommer i kog, når man beder en gammel dame om at skifte navn højt oppe i årene,« lyder det fra rektor Karin Lindstrøm.
Hun har derfor i samråd med bestyrelsen forkastet de to ministerielle navneforslag. Navnet Gedved Pædagog Seminarium duer ikke, fordi huset rummer andre uddannelser. Det ville i så fald kræve, at seminariet som minimum kom til at hedde Gedved Pædagog Seminarium og HF Kursus, og det er en kende for omstændeligt.
Hun køber heller ikke navnet Gedved Seminariet.
»Ifølge Dansk Sprognævn er navnet direkte i strid med retskrivningsreglerne. Det er ikke korrekt dansk, så det vil vi ikke hedde,« siger Karin Lindstrøm, der håber, at Undervisningsministeriet vil lade sig formilde og tillade, at seminariet fortsat kan bære navnet Gedved Seminarium, som det i øjeblikket hedder på dispensation.
Absurd. Gedved er ikke det eneste seminarium, der har oplevet, at Undervisningsministeriet kan være en tung dansepartner. I Gentofte har bestyrelse og rektor for Gentofte Seminarium siden 1992 haft seminariets navn på dagsordenen.
Gentofte var oprindeligt et socialpædagogiske seminarium og hed derfor Gentofte Socialpædagogiske Seminarium. Da man lavede generalistuddannelsen i 1991/1992, blev navnet ændret til Gentofte Seminarium.
Også her har Undervisningsministeriet underkendt institutionens ønske.
Navnet Gentofte Seminarium duer ikke. I stedet har ministeriet - i lighed med sagen i Gedved - foreslået Gentofte Seminariet.
Men heller ikke i Gentofte ønsker man at hedde et navn, der er i direkte strid med retskrivningsreglerne.
»Vi forsøger hele tiden at opgradere uddannelsen, de studerende og os selv, og derfor kan bestyrelsen ikke drømme om at vedtage et navn, der er sprogligt forkert,« siger rektor Margot Lieberkind, der sammen med bestyrelsen undrer sig over, at Undervisningsministeriet overhovedet vil blande sig i, hvad selvejende institutioner kalder sig.
»Det er at føre tilsynspligten ad absurdum,« siger Margot Lieberkind, der i øjeblikket kan kalde sig rektor for et seminarium, der har hele tre navne: Gentofte Seminariet, Gentofte Seminarium og Gentofte Socialpædagogiske Seminarium afhængigt af, hvilket papir, der benyttes.
Uholdbart argument. Selvom det endnu ikke er afklaret, hvad de respektive seminarier skal hedde, så undrer man sig begge steder over argumentet om, at seminarium forbindes med læreruddannelsen.
Og de undrer sig med god grund. Ifølge seniorforsker Ole Ravnholt fra Dansk Sprognævn har den argumentation ikke hold i virkeligheden.
Han har studeret anvendelsen af ordet i Den Danske Ordbogs tekstsamling. I tekstsamlingen nævnes seminarium 305 gange - lærerseminarium optræder 14 gange og børnehaveseminarium (betegnelsen for pædagogseminarium, da teksterne blev indsamlet) 32 gange. På den baggrund konkluderer Ole Ravnholt, at selvom der er en tendens til at specificere børnehaveseminarium flere gange for at undgå misforståelser hos modtageren, så er tendensen så svag, at der ikke er tale om en tendens Med andre ord - Undervisningsministeriet har fat i den forkerte ende.
Udtalelsen fra Dansk Sprognævn er derfor, at hvis man vil bruge navnet til at kommunikere, hvilken uddannelse et seminarium tilbyder, må alle institutioner have et specificerende led som for eksempel lærer-, pædagog-, pastoral- eller håndarbejdsseminarium. Ellers kan man ikke regne med at blive forstået efter hensigten.
Præfix foran navnet. I Undervisningsministeriet har fuldmægtig Jane Planck endnu ikke taget stilling til, hvad Gedved og Gentofte fremover må kalde sig.
Hun fastholder overfor Børn&Unge, at holdningen i ministeriet er, at man historisk set forbinder seminarium med læreruddannelsen, mens seminariet forbindes med pædagog-uddannelsen.
Når det er sagt, så er hun lydhør over for konklusionen i Dansk Sprognævn.
Hun har derfor sendt en skrivelse ud til de respektive bestyrelsesforeninger og rektorforsamlinger, CVU Rektorkollegiet og De Frie Samarbejdende MVU-institutioner. Her foreslår hun, at alle institutioner fremover - hvad enten det handler om lærerseminarier eller pædagogseminarier - skal have et præfix foran navnet, i fald de ønsker navneforandring. Det vil sige, at det skal specificeres, hvilken type seminarium, der er tale om.
Jane Planck afventer i øjeblikket svar fra høringen. Først derefter tager Undervisningsministeriet stilling til, hvad Gedved og Gentofte fremover kommer til at hedde officielt.
I Gedved er Karin Lindstrøm optimistisk.
»Jeg har store forhåbninger om, at sagen snart bliver løst. Men jeg må indrømme, at jeg ikke havde forestillet mig, at der overhovedet skulle blive en sag,« sukker rektoren.
I Gentofte er rektors og bestyrelsens tålmodighed ved at slippe op. Her overvejer man at rette henvendelse til politikerne. I første omgang afventer de dog det næste udspil fra ministeriet.
Godkendelse
Fakta for godkendelse af seminarienavne i Undervisningsministeriet:
På baggrund af et noget broget billede på seminarieområdet besluttede Undervisningsministeriet for nogle år siden, at det ikke vil medvirke til yderligere signalforvirring i seminarienavnene. Derfor har ministeriet lagt sig fast på følgende praksis ved godkendelse af ønsker om navneændring:
1) "Seminarium" uden præfix godkendes kun ved lærerseminarier eller ved seminarier, der uddanner både lærere og pædagoger.
2) "Seminariet" enten sammensat med et andet ord eller alene godkendes kun ved seminarier, der uddanner pædagoger.
I strid med paragraf 18
Derfor er seminariet i strid med retskrivningsreglerne:
Ifølge seniorforsker Ole Ravnholt fra Dansk Sprognævn er navne som Gedved Seminariet eller Gentofte Seminariet i klar strid med § 18 i retskrivningsreglerne, fordi ordforbindelserne udtales med hovedtryk på første led og bitryk på andet. Den korrekte brug vil derfor være Gedvedseminariet eller Gentofteseminariet.
Sprognævnet anbefaler, at man i overensstemmelse med skik og brug bruger ubestemt form i andet led, når første led er et stednavn. Altså Gedved Seminarium eller Gentofte Seminarium.