Formandsaspiranterne

Mød kandidaterne

Allan Baumann og Annette Trads Hansen stiller op til formandsposten i BUPL efter Bente Sorgenfrey. Børn&Unge har bedt kandidaterne reflektere over og spejle sig selv i den profil af en forbundsmand, som BUPL's forretningsudvalg tidligere på året trak op.



Bente Sorgenfrey blev det, hun gerne ville være. Formand for hovedorganisationen FTF (Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd).

Derfor skal BUPL have ny forbundsformand. To kandidater har meldt sig. Det er forbundsnæstformand Annette Trads Hansen og forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann. Hvem af de to, det ender med at blive, afgøres på en ekstraordinær kongres i København onsdag den 10. december. BUPL's love tillader medlemmer at stille op på selve til kongressen, så der kan nå at komme flere kandidater.

Børn&Unge har bedt kandidaterne reflektere over og spejle sig selv i den profil af en forbundsmand, som BUPL's forretningsudvalg tidligere på året trak op. Profilen siger, at BUPL's forbundsformand skal:

- være et samlingspunkt for medlemmer, tillidsvalgte og ansatte i organisationen

- repræsentere det bedste i pædagogfaget

- være en saglig og troværdig samfundsdebattør på fagets og medlemmernes vegne

- kunne "slå igennem" i mediebilledet

- kunne skabe netværk og personlige relationer i brede kredse i samfundet

- sætte sig i spidsen for at fremme politikudvikling, dialog og debat i hele organisationen

- være inspirator og igangsætter i forretningsudvalget

Her er de to kandiaters redegørelse samt deres svar på det brændende spørgsmål: Hvad er det, der bliver anderledes, hvis du bliver formand?



Allan Baumann svarer:

Skal være et samlingspunkt for medlemmer, tillidsvalgte og ansatte i organisationen

At være samlingspunkt handler om at fange det, der interesserer - bekymrer og/eller begejstrer - medlemmer, tillidsvalgte og ansatte i organisationen. At være samlingspunkt handler om at lytte, at give plads og rum, så de forskellige synspunkter og meninger, der findes i BUPL, kommer til orde. Men det handler også om at perspektivere disse forskelligheder i relation til BUPL's politik og de udfordringer, vi står overfor, så det udmønter sig i fælles handlinger til gavn for faget og vores arbejdsvilkår.



Skal repræsentere det bedste i pædagogfaget

Den pædagogiske profession er spændende, men også kompliceret. Det at skulle omsætte teoretisk og praktisk viden til pædagogiske handlinger, som er vigtige for børn og unge, er både udfordrende, men også givende. Og det er denne kompleksitet, det er vigtigt at forstå og formidle. BUPL har ca. 55.000 medlemmer, som hver dag laver et kæmpe arbejde. Vi har 55.000 medlemmer, som både kan og vil give børn og unge de bedst mulige livsbetingelser. Og det er deres forhold, det handler om. Det kræver anerkendelse.



Skal være en saglig og troværdig samfundsdebattør på fagets og medlemmernes vegne

Saglighed og troværdighed kræver viden og engagement. Det kræver viden om det pædagogiske fag og om betingelserne for at kunne udøve faget. Og det kræver engagement, når det skal formidles, at betingelserne for at udøve professionen kan og skal være bedre, hvis vi skal løse den vigtige opgave, som samfundet har givet pædagogerne: At give børn og unge gode livsudfoldelsesmuligheder.



Skal kunne "slå igennem" i mediebilledet

At slå igennem handler om at kunne fortælle den pædagogiske historie. At kunne fortælle hvorfor pædagoger er vigtige, og hvorfor det er nødvendigt, at den pædagogiske profession får bedre vilkår. Og det handler om gennem seriøsitet, troværdighed, åbenhed og tilgængelighed at blive "et kendt ansigt".



Skal kunne skabe netværk og personlige relationer i brede kredse i samfundet

At skabe relationer og netværk handler om at kunne tale med mennesker, at opsøge, at være nysgerrig på andres forståelser og meninger, men også at kunne tilbyde egne forståelser og analyser - at kunne fortælle den pædagogiske historie til andre.



Skal sætte sig i spidsen for at fremme politikudvikling, dialog og debat i hele organisationen

Politikudvikling handler om visioner og om strategier til at nå de mål, vi sætter os. Det handler om med udgangspunkt i pædagogers hverdagsliv at skabe forestillinger om, at det kan blive bedre, samt at skabe billeder af hvordan vi i fællesskab kan gøre disse forestillinger virkelige - og i denne proces er alles bidrag vigtige.



Det er medlemmernes engagement og aktivitet i organisationen, der afgør, hvor stærkt eller markant organisationen kan placere sig i offentligheden. Og det kræver åbne døre, så der kan etableres relationer og netværk på kryds og tværs i erkendelse af, at det er relationerne mellem organisationens medlemmer, der skaber ideer, aktiviteter og politikker.



Skal være inspiration og igangsætter i forretningsudvalget

Inspirator og igangsætter handler om at give plads og rum til forskellighed, men også at kunne skabe vilje til fælleshed.



Hvad er det, der bliver anderledes, hvis du bliver forbundsformand?

Jeg vil fortsætte og udbygge den udvikling, der blev igangsat på sidste kongres, hvor en af overskrifterne var bedre "Sammenhæng mellem top og bund" i BUPL. Målsætningen er todelt: At ruste os politisk, så BUPL's profil bliver mere markant i forhold til de forringelser, vi udsættes for i relation til vores professionsbetingelser. Og at opruste vores konkrete arbejde, så vi står stærkere i forhandlingsspillet hele vejen rundt.

Begge dele kræver et bedre samspil mellem fagforeninger og forbund - mellem organisation og medlemmer, derfor har bestræbelserne siden kongressen handlet om at ændre vores organisationshierarki, fordi fællesskab ikke skabes gennem kommandoer, kun gennem involvering og diskussion.

Ambitionen er et mere fælles BUPL, og vi skal bruge fællesheden offensivt. Vi skal ud af vores forsvarsposition og udvikle offensive bud, som kan sikre pædagogerne landet over bedre muligheder for at udøve deres profession.



Annette Trads Hansen svarer:

Skal være et samlingspunkt for medlemmer, tillidsvalgte og ansatte i organisationen

Jeg har en stor berøringsflade til medlemmerne, fordi jeg så tit har været ude i fagforeninger og interesseorganisationer med fagpolitiske oplæg og for at indgå i dialoger.

Som formand vil jeg arbejde for sammenhængskraft i organisationen, både på det politiske og administrative niveau. Analyse- og udviklingsprojektet skal have en central rolle i BUPL's udvikling.



Skal repræsentere det bedste i pædagogfaget

Den pædagogiske profil, som vi fremlagde på sidste års kongres, er BUPL's bud på pædagogiske kompetencer og på de forventninger og krav, der er rimelige for at kunne udfylde fagligheden.

Som uddannelsesansvarlig er det vigtigt for mig at koble den pædagogiske faglighed tæt på pædagoguddannelsens udvikling - set i forhold til professionsstrategiens fremtid.

Synliggørelsen af den pædagogiske faglighed er både et politisk arbejde - og et dagligt arbejde for den enkelte pædagog.



Skal være en saglig og troværdig samfundsdebattør på fagets og medlemmernes vegne

For at være troværdig mener jeg, at man i debatten af og til må nedtone sine mest skarpe politiske hensigter og meninger.

I BUPL skal vi bygge på den pædagogiske praksisviden, og det vil sige hverdagen for den enkelte pædagog på den enkelte institution. Vi skal også bygge på den samlede viden, vi har i organisationen - og som vi får gennem grundige undersøgelser - om de samfundsmæssige vilkår for udøvelse af faget.

Det væsentligste lige nu er kampen for ressourcerne, den stramme økonomi og dermed de ændrede vilkår for overhovedet at kunne udøve kvalitativt pædagogisk arbejde.



Skal kunne "slå igennem" i mediebilledet

Det er ikke uvant for mig som næstformand at være i medierne, både radio, TV og naturligvis den trykte presse. Medierne henvender sig flere gange om ugen til BUPL, fordi vi anerkendes for stor viden og indsigt i børn og unges vilkår. Vi skal fastholde og udvikle muligheden for at gøre vores faglighed og vores arbejdsvilkår synlige i offentligheden.



Skal kunne skabe netværk og personlige relationer i brede kredse i samfundet

Mine ansvarsområder har været uddannelsen og lederarbejdet, men i de samarbejder, jeg som næstformand deltager i, har jeg også opnået mange gode relationer til andre organisationer - både politisk og administrativt - interessegrupper og enkeltpersoner.

Jeg er ikke nødvendigvis enig med alle, jeg er i samarbejde eller politisk kontakt med, men det væsentlige for mig er dialogen.



Skal sætte sig i spidsen for at fremme politikudvikling, dialog og debat i hele organisationen

Det skal være attraktivt at være medlem af BUPL, at være TR-FTRer, at være fagligt aktiv. Vi er medlem af det store fællesskab og må derfor tage del i samfundsdebatten og velfærdssamfundets udvikling, for pædagoger er en grundpille i velfærdssamfundet.

Lige nu ser vi en samfundsudvikling, som på den ene side taler for effektivisering og på den anden side individualisering, og mange af regeringens tiltag cementerer social ulighed.

Fagbevægelsen bør stå sammen om at modvirke forringelser på velfærdsområdet, og den debat må holdes åben og levende i BUPL.

Og Ny Løn skal der arbejdes konstruktivt med. En ny lønmodel som et debatoplæg er vigtig - og en lønmodtagermodel må være målet.



Skal være inspiration og igangsætter i forretningsudvalget

Jeg vil som formand sætte hold og tilstræbe klare politiske mål for BUPL. Så vil organisationen og medlemmerne også vide, hvor vi vil hen, og vi vil skabe kortere afstand fra ord til handling.

Det er vigtigt, at vi i det fælles arbejde i FU har respekt for hinanden og hinandens baggrund i en fri og åben atmosfære.



Hvad er det, der bliver anderledes, hvis du bliver formand?

Jeg ser ikke nogen grund til at opfinde den dybe tallerken en gang til. Det er lykkedes at få faget og fagpolitikken til at hænge rigtigt godt sammen, og et formandskab for mig vil betyde fortsat at være med til at sætte dagsorden, forholde sig engageret, men kritisk til samfundsudviklingen og fastholde fokus på den enkelte pædagogs daglige arbejde og bedst mulige løn- og arbejdsvilkår.



Annette - Allan 2-2

BUPL's hovedbestyrelse valgte i sidste uge ikke at anbefale den ene formandskandidat frem for den anden.

Forretningsudvalget, eksklusive de to kandidater, har derimod ikke noget imod at fortælle, hvem de hver især foretrækker.

Lis Pedersen og Henning Pedersen peger på Annette Trads Hansen.

Lisbeth Schmidt Jespersen og John Langford peger på Allan Baumann.

Alle fire tilkendegiver, at de, uanset hvem der går ud af kampvalget som sejrherre, vil bakke op om den kommende forbundsformand.





Mød kandidaterne

Regionale præsentationsmøder 1., 2., 3. og 4. december 2003, kl. 17.30 - 20.00.

På en ekstraordinær kongres den 10. december vælger BUPL ny forbundformand. Kongresdelegerede, tillidsrepræsentanter og interesserede medlemmer af BUPL kan på fire præsentationsmøder møde de to kandidater til posten:

Næstformand Annette Trads Hansen

Forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann



På møderne vil der være lejlighed til at høre kandidaternes præsentation af sig selv og deres fagpolitiske visioner. Der vil naturligvis også være lejlighed til at stille spørgsmål og deltage i en debat. I en pause serveres sandwich og øl/vand.



Tilmelding er ikke nødvendig.

Mandag d. 1. december: Margrethe Hallerne, Fredericia messecenter, Vestre Ringvej 101, 7000 Fredericia

Tirsdag d. 2. december: Hotel Hvide Hus, Vesterbro 2, 9000 Aalborg

Onsdag d. 3. december: Scandic Hotel Roskilde, Søndre Ringvej 33, 4000 Roskilde

Torsdag d. 4. december: BUPL Københavns Amt, Lindevænget 19, 2750 Ballerup

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.