Formand får trusselsbrev

"Træk dig omgående som formand, før du gør mere skade". Sådan står der blandt andet i et anonymt trusselsbrev, som Lisbeth Schmidt Jespersen, formand for BUPL Fyn, har modtaget

Tirsdag den 12. marts begynder som en helt almindelig dag for Lisbeth Schmidt Jespersen, formand for BUPL Fyn. Men da hun kommer hjem fra arbejde, tager dagen en meget ubehagelig drejning. For midt i al den anden post, der hver dag kommer hjem til privaten hos fagforeningsformanden, ligger der en rudekuvert - helt ordinær. Men indholdet er til gengæld ekstraordinært ubehageligt.

"NU ER DET SGU NOK", står der som overskrift på brevet. Et trusselsbrev, som kræver, at Lisbeth Schmidt Jespersen omgående skal trække sig som formand for BUPL Fyn. Underskrevet af "Mange utilfredse medlemmer på Fyn".

»Min første reaktion var at tænke, "hvad i alverden er det her?,« siger Lisbeth Schmidt Jespersen.

»Egentlig ville jeg bare smide det i skraldespanden. Det var først i nattens løb, at jeg kom i tanke om, at "hovsa, der er et eller andet galt her." Det er da ikke bare mig, det her handler om, det er politikere generelt i BUPL og i den danske fagbevægelse,« siger Lisbeth Schmidt Jespersen.

»Det her er totalt grænseoverskridende. Det er en trussel mod vores ytringsfrihed og demokratiet, når man bruger sådan nogle metoder. Hvis det er en ny trend i forhold til at få politiske ledere til at tænke anderledes, få dem ensrettet til den politiske holdning, man selv har som medlem, så er det sygt, og så er det virkelig en trussel mod den danske fagbevægelse,« fastslår Lisbeth Schmidt Jespersen.



Ventrefløjspis. Det, der åbenbart har fået brevskriverne til at reagere, er, at Lisbeth Schmidt Jespersen ved siden af sit hverv som formand også er medlem af græsrodsbevægelsen Attac - det, der i brevet benævnes som "Attac eller andet venstre-fløjspis".

Men hun er altså kun menigt medlem.

»Jeg sidder ikke i nogen koordinerings- eller styregruppe. Jeg har et medlemskab, nøjagtig ligesom hvis det var en miljøorganisation, Røde Kors, en fodboldklub eller en fitnessklub, « understreger Lisbeth Schmidt Jespersen, der kun kan forbinde trusselsbrevet med, at Fyens Stiftstidende den 3. marts i år bragte en artikel fra et møde i Attac Fyn, hvor hun bliver nævnt som "Lisbeth Schmidt Jespersen fra BUPL".

»Når du stiller op til et valg som politiker, så kommer du til at eje en titel, og den kan man aldrig lægge fra sig, det er jeg meget bevidst om, det handler om etik og moral. Men jeg kunne ikke drømme om at gå ud og udtale mig på BUPL Fyns vegne, når jeg sidder til møde i Attac,« fastslår Lisbeth Schmidt Jespersen.

Hun mener, at brevskriverne går helt galt i byen ved at klage over noget, som hun bruger sin fritid på.

»De skal ikke bestemme, om jeg skal se nogle bestemte film, om jeg kun skal leve af økologisk mad, eller om jeg skal gå i fodformede sko. Det er det politiske grundlag, visionerne for udviklingen af det pædagogiske fag, de har valgt deres formand på. Og det er det, jeg vil kendetegnes ved,« fastslår Lisbeth Schmidt Jespersen.



Belastning. "Du er en belastning for vores fagforening BUPL på Fyn," skriver de anonyme brevskrivere også.

»Den synes jeg godt nok går tæt på. Specielt når jeg ikke kan komme i dialog med de mennesker, der har sendt det her,« siger Lisbeth Schmidt Jespersen.

»Jeg synes, det er kyllingeagtigt og uanstændigt at sende et brev af den her kaliber uden at underskrive sig. Og så samtidig insinuere, at jeg som formand kunne finde på at bruge min position imod dem, der har skrevet det her brev. Jeg synes, det er grænseoverskridende og krænkende i forhold til, hvordan man opfatter mig som demokratisk valgt leder af en fagforening,« siger Lisbeth Schmidt Jespersen, der meget gerne vil i dialog med brevskriverne.

»Så lige nu er min mission at folk kommer ud af busken med navns nævnelse og fortæller, hvor det er, jeg ikke favner deres politiske holdninger i forhold til, hvordan BUPL Fyn skal udvikle sig,« siger Lisbeth Schmidt Jespersen, der også opfordrer de utilfredse medlemmer til at følge demokratiets spilleregler.

»Hvis de ikke står inde for det mandat, de har givet mig, så må de møde op på den næste generalforsamling og vælge en anden formand.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.