Forbundsformanden går af

Annette Trads Hansen føler sig som offer for bevidst mobning fra dele af BUPL, som ikke vil acceptere udfaldet af det valg, der december sidste år gjorde hende til ny forbundsformand.

BUPL skal igen have ny forbundsformand. Efter kun 73 dage på posten rundsendte Annette Trads Hansen søndag den 22. februar klokken 12.24 en mail om, at hun ikke genopstiller som forbundsformand, når der på en ekstraordinær kongres torsdag den 11. marts skal vælges ny forbundsledelse.

Annette Trads Hansen er foreløbig den eneste fra det siddende forretningsudvalg, som har besluttet ikke at søge genvalg - og det hverken som forbundsformand eller til nogen anden post i forretningsudvalget.

Derimod har hovedkasserer Henning Pedersen samt de faglige sekretærer Allan Baumann, John Langford, Lisbeth Schmidt Jespersen og Birgit Elgaard alle meddelt, at de genopstiller, mens forbundsnæstformand Lis Pedersen lader sin beslutning afhænge af forløbet og tilkendegivelserne på et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde onsdag i indeværende uge.

Baggrunden for indkaldelsen af den ekstraordinære kongres er forretningsudvalgets stærkt kritiserede håndtering af en personsag i forbundshuset, som endte med at koste 4,4 millioner kroner i efterbetaling til tre fratrådte chefer.



Mobbet ud. Annette Trads Hansen, der med snævert flertal slog Allan Baumann, da der på en ekstraordinær kongres 10. december sidste år skulle findes ny forbundsformand efter Bente Sorgenfrey, er efter egen opfattelse blevet offer for bevidst mobning.

"Det står i dag lysende klart for mig, at den nuværende situation i BUPL kun tilsyneladende og på overfladen handler om FU's (forretningsudvalgets, red.) alt for dårlige håndtering af en tilspidset situation blandt de ansatte i forbundshuset. Sagens kerne er i realiteten en helt anden: At en del af BUPL ikke vil acceptere resultatet af det demokratiske valg, som de delegerede foretog den 10. december sidste år, da jeg blev valgt som ny formand for BUPL.

Hvis det ikke havde været den ulykkelige sag om de tre chefers fratrædelsesordninger, så er det min klare opfattelse, at man havde fundet noget andet at skabe konflikten og usikkerheden på.

Denne sag har udviklet sig til en politisk magtkamp. Opfordringen på hovedbestyrelsesmødet i januar om at jeg skulle gå, stillet af egne FU-kollegaer, var som at få en kniv i ryggen - hævnens magt er sød.

Det psykiske arbejdsmiljø i FU har udviklet sig til en politisk skueplads for interne magtkampe mellem "de gode" og "de onde", tonen er rå, og lydhørheden fraværende. Jeg er ganske enkelt blevet mobbet ud," siger Annette Trads Hansen i sin mail.



Flere må ud. Den afgående forbundsformand siger, at det er med vemod og tårer, at hun har truffet sin beslutning, men at hun ikke ønsker at stå i vejen for den nødvendige udskiftning. Den er efter hendes mening ikke opnået med hendes egen afgang.

"Det er mit inderste håb og ønske, at kongressen bruger min beslutning til at vælge adskillige nye kræfter ind i FU, som ikke er en del af den religionskrig og grøftegravning, der foregår, og som helhjertede er villige til at sikre det tillidsfulde samarbejde, som er helt afgørende for BUPL's fremtid som en handlekraftig og visionær pædagogisk stemme," føjer Annette Trads Hansen til.

Over for Børn&Unge afviser Annette Trads Hansen at sætte navne på, hvem fra det siddende forretningsudvalg det er, hun mener skal skiftes ud.

"Det må kongressen tage stilling til, men mit eget synspunkt er, at man ikke kan bruge personer, der mener altid at have ret, og som kun lytter til sig selv," siger Anette Trads Hansen, som er indstillet på at fungere som forbundsformand frem til den ekstraordinære kongres 11. marts.

På spørgsmålet, om hendes beslutning om at trække sig er definitiv, svarer Annette Trads Hansen:

"Jeg kan ikke sidde i ledelse med en person, som har tabt et kampvalg til mig, og som ikke vil acceptere sit nederlag. Det kan jeg simpelthen ikke. Hvis jeg skal fortsætte som forbundsformand, så bliver det med et nyt hold, og fordi der er rigtig mange, som ønsker det."



Hvem tager over? Meddelelsen om Annette Trads Hansens afgang har straks sat gang i spekulationerne om, hvem der kan blive ny forbundsformand.

Faglig sekretær Allan Baumann - fortaler for et mistillidsvotum til Annette Trads Hansen på det ekstraordinære hovedbestyrelsesmøde i januar og hendes modkandidat ved formandsvalget i december - siger til Børn&Unge, at han ikke er kandidat, med mindre der sker noget helt ekstraordinært. Forbeholdet går på, at der i hovedbestyrelsen skulle vise sig at være meget bred opbakning til ham som ny formand.

"Mit grundsynspunkt er, at ingen fra det siddende forretningsudvalg, som har været involveret i sagen om de tre chefers fratrædelsesordninger, kan bruges som forbundsformand," siger Allan Baumann.

Eneste ubelastede i den sammenhæng er faglig sekretær Birgit Elgaard, som blev valgt i forretningsudvalget på den ekstraordinære kongres i december - seks uger efter at den famøse aftale med cheferne blev indgået.

Allan Baumann har ingen kommentarer til hverken Annette Trads Hansens beslutning om at gå eller til hendes begrundelser for at gøre det.

"Jeg synes, hun lægger op til en polemik, som jeg ikke har lyst til at deltage i," siger Allan Baumann.



Plan for genrejsning. På dagsordenen for den ekstraordinære kongres 11. marts står, foruden valg af ny forbundsledelse, også behandling af en handleplan, som ikke alene skal bringe BUPL ud af den øjeblikkelige krise, hvor der ikke går en dag uden dårlig presseomtale, men også anvise veje, som kan bringe BUPL videre i udvikling.

Planen, som er til behandling på bestyrelsesmødet i denne uge, har som mål at genskabe stoltheden over at være medlem af BUPL.

Medlemmerne skal opleve, hedder det, at der er fokus på deres interesser, at de får mest muligt ud af hver eneste kontingentkrone, at der sættes handling bag ordene, at de bliver inddraget i beslutningerne, at BUPL bygger sit arbejde på dialog og forståelig information, og at BUPL er en ansvarlig arbejdsgiver.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.