Forældre: - Hobro overtræder Serviceloven

Hobro Kommunes daginstitutioner lever ikke op til lovens krav, mener forældre, som har bedt Tilsynsrådet i Nordjyllands Amt tage affære

Udsigten til endnu ringere forhold i deres børns daginstitution har fået forældre i den himmerlandske by Hobro til at tage et utraditionelt skridt. Forældrene har klaget til Tilsynsrådet i Nordjyllands Amt over, hvad de opfatter som mangelfuld efterlevelse af servicelovens krav til offentlig børnepasning. Skyldsspørgsmålet tages der i klagen også stilling til.

"Vi er bekendt med, at institutionerne og deres ledelse har et pædagogisk ansvar. Men er betingelserne ikke til stede, er det politikerne i Hobro Kommune og deres prioriteringer, som må bære ansvaret", hedder det.

Ifølge klagerne er betingelserne ikke til stede i dag, og især vil de ikke være til stede i fremtiden, da kommunen planlægger at beskære budgettet med tre procent næste år. Derfor er det også til Tilsynsrådet, klagen er rettet. Rådet er en lokal statslig instans, som er sat i verden for blandt andet at se til, at kommunerne overholder landets love.



Under gennemsnit. Som eksempler på, hvor galt de synes det står til, nævner forældrene, at der i ydertimerne ofte kun er én medarbejder om 15 børn, at hverdagen forekommer stresset, at støjniveauet er højt, at børnene tit er på nakken af hinanden, at de for det meste er overladt til selvarrangerede småsysler, og at det er svært for medarbejderne at finde tid til at tale med forældrene om dagens gøremål.

Desuden noteres i klagen, at personalenormeringen i Hobro Kommunes børnehaver ligger én time om ugen per barn under gennemsnittet for kommunerne i Himmerland.

"Er det ansvarligt at drive daginstitutioner under disse forhold? Har Hobro Kommune ikke en forpligtelse til at levere et samfundsmæssigt forsvarligt stykke arbejde ved at sikre de nødvendige betingelser? Har vi som forældre ikke krav på at få det, vi betaler for?" spørger forældrene.



Elektronisk overvågning. Flemming Lienhøft, smed på en af Hobro-egnens store arbejdspladser, Rockwool-fabrikken i Øster Doense, far til et barn i børnehaven Rosenhaven og talsmand for de utilfredse forældre, siger om formålet med klagen:

»Vi syntes, at vi var nødt til at reagere. Fører klagen til, at Hobro Kommune får en løftet pegefinger fra Tilsynsrådet, vil politikerne måske tænke sig om, inden de næste gang griber til nedskæringer. Hvis det nemlig fortsætter på den hidtidige måde, ender det med, at der er så få voksne og så mange børn, at man bliver nødt til at gå over til elektronisk overvågning i børnehaverne.«

Bruno Hollendsted, der er leder af Børnehaven Rosenhaven, vil ikke forholde sig til berettigelsen af forældrenes kritik af de nuværende tilstande.

»Jeg ved ikke, om Hobro Kommune overtræder Serviceloven eller dens egne børnepolitiske målsætninger, men det er klart, at dagtilbuddet bliver ringere, hvis vores budget bliver beskåret. Vi skal i så fald sige farvel til ni pædagogtimer om ugen, og det bliver da mærkbart.«



Politisk sag. Børn&Unge har spurgt borgmester Jørgen Pontoppidan (V), om han er en lovovertræder, og hvad han har at sige til sit forsvar.

»Ikke noget ud over, at vi selvfølgelig opfylder lovens krav, og at det er overladt den enkelte kommunalbestyrelse at fastlægge. Sagen er altså af politisk art. Jeg kan derfor heller ikke se, hvad den vedkommer Tilsynsrådet. Men nu er vi af rådet blevet bedt om en udtalelse, og den går herfra, når den har været i kommunalbestyrelsen i løbet af næste uge,« fortæller Jørgen Pontoppidan.

Men er det tilbud, I kommer med, også godt nok?

»Ja, det mener jeg da. Hvis det ikke var, havde institutionslederne vel råbt vagt i gevær.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.