Forældre afviser discount

Århusianske forældre vender tommelfingeren nedad til byrådsflertallets planer om at erstatte pædagoger med pædagogmedhjælpere.

Nedlæg 400 pædagogstillinger og erstat dem med pædagogmedhjælpere. Sådan lyder et af spareforslagene i det budgetforlig, et flertal i Århus Byråd indgik i midten december sidste år. Spareplanen har ikke blot skabt endnu koldere luft mellem de ansattes faglige organisationer, BUPL og PMF, og de fire forligspartier Venstre, Konservative, Radikale og Dansk Folkeparti. Den er også på kollisionskurs med de århusianske forældre. Det viser en undersøgelse, som Vilstrup Research har lavet for BUPL.

Undersøgelsen omfatter 350 forældre med hjemmeboende børn i alderen 0-9 år. Af dem tager 79 procent afstand fra ideen om at reducere antallet af pædagoger til fordel for medhjælpere, og de frygter en ringere kvalitet, hvis planerne bliver en realitet. Blandt de fire partiers egne vælgere bakker kun 13 procent helt eller delvist op om planen.

Det fremgår også af undersøgelsen, at politikken på institutionsområdet har høj prioritet blandt forældrene. 62 procent af dem svarer, at den har nogen eller stor betydning for hvor, de vil sætte deres kryds til kommunevalget. For forligspartiernes vælgere er tallet endnu højere - 70 procent.

Byrådets økonomiudvalg har holdt møde om budgettet mandag og tirsdag i denne uge. På grund af Børn&Unges deadline vides det derfor ikke i skrivende stund, om nogle af de mere end 120 grupper af forældre, ansatte og ledere, der har fået foretræde under udvalgets to-dages møde, har haft held med at få udvalget til at ændre beslutningen.



Den demokratiske vej. John Langford, som er medlem af BUPL's forretningsudvalg, mener, at undersøgelsen fra Århus kan tages som et signal til politikere over hele landet.

"Undersøgelsen viser, at forældrene lægger stor vægt på kvaliteten i daginstitutioner, skolefritidsordninger og klubber. Derfor kan politikerne ikke blot betragte dem som pasningsordninger og en arbejdsmarkedsforanstaltning," siger John Langford.

Han hæfter sig også ved, at forældrene kæder kvaliteten sammen med andelen af pædagoger.

"Med de krav, der er til institutionerne i dag, er det altafgørende, at der er tilstrækkeligt uddannet personale til at varetage opgaverne. Det gælder for eksempel ønskerne om læreplaner, bedre integrationsarbejde og øget samarbejde mellem institutioner og skole. Det er vi glade for, at forældrene bakker op omkring," siger John Langford, der også finder det positivt, at PMF slutter fuldt op om afvisningen af de århusianske politikeres spareplaner.

"Det er vigtigt, at de faglige organisationer står sammen for at sikre ressourcer og en høj kvalitet på institutionsområdet," siger han.

Sidste torsdag mødte over 4.000 pædagoger og pædagogmedhjælpere til stormøde i Arenaen i Århus for at drøfte, hvordan de skulle markere deres utilfredshed med spareplanen. De besluttede i første omgang at "gå demokratiets vej", som BUPL's formand i Århus, Henning Truelsegaard, udtrykker det.

Repræsentanter fra BUPL og PMF har således været at finde blandt de mange delegationer, som i løbet af økonomiudvalgets maratonmøde har fremført deres argumenter i et forsøg på at få politikerne til at ændre budgetforliget. I de to dage og natten med har de to fagforeninger været synlige med et stort telt på Rådhuspladsen, hvor de, der har haft foretræde for udvalget, kunne vente, til det blev deres tur, og interesserede borgere stikke hovedet ind til en kop kaffe og en snak med de faglige repræsentanter.



Sammenhold på prøve. Planen om at erstatte pædagoger med pædagogmedhjælpere kom til i forbindelse med en revidering af et tidligere budgetforlig fra september mellem de samme fire partier. Sammen med en række andre ny nedskæringer ville det medføre samlede besparelser på daginstitutionerne på 7 procent og på SFO- og klubområdet 5,4 procent. Det reviderede budgetforlig betyder, at man ikke, som oprindelig planlagt, lukker 17 små børnehaver og de private legestuer, og at kostordningen for de 3-5-årige fortsætter delvist. Men alt i alt vil det give en øget besparelse på institutionsområdet på en halv procent i forhold til det oprindelige forlig.

"Bare tanken om at erstatte pædagoger med pædagogmedhjælpere viser noget om hvor lavt, byrådsflertallet prioriteter børneområdet," siger Henning Truelsegaard, der dog understreger, at det er den samlede besparelsesplan, BUPL vender sig imod.

Han bakkes op af faglig sekretær i PMF, Jes Jespersen.

"Forslaget har da sat sammenholdet mellem de to fagforeninger på prøve, men vi står sammen med BUPL om at afvise de generelle besparelser, og vi har ikke hørt nogen mislyde fra medlemmerne i den sammenhæng. I PMF tolker vi ikke Vilstrup-undersøgelsen som et udtryk for, at forældrene ikke ønsker pædagogmedhjælpere, men at de ikke ønsker forringelser og derfor heller ikke vil have færre pædagoger," siger Jes Jespersen og tilføjer:

"Vi kan da godt forstå, BUPL kæmper for at bevare deres arbejdspladser, det gør vi også selv. Men lige nu er det nedskæringerne, der er problemet."



Det endelige budget er vedtaget den 21. januar. Børn&Unge følger udviklingen - se også www.bupl.dk.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.