Fogeden rykker ud til 1500 børnesager

Nye tal fra Domstolsstyrelsen viser, at fogedretten omkring 1500 gange om året medvirker i forbindelse med samværssager, som er gået i hårdknude. Formanden for Børnerådet efterlyser en opkvalificering af mæglingen til fraskilte forældre.

Endnu ikke offentliggjorte tal fra Domstolsstyrelsen viser, at fogeden i omkring 1500 tilfælde om året må rykke ud og tvangsfuldbyrde samværet for børn af skilsmisseforældre. Tallene fremgår af en rapport, som Justitsministeriet offentliggør i nær fremtid, og de mange sager kommer som en overraskelse for formanden for Børnerådet, Klaus Wilmann.

"Det er mange sager, og jeg tager det som udtryk for, at mange forældre har store vanskeligheder med at organisere samværet og også at overholde de aftaler, de laver," siger Klaus Wilmann.

Justitsministeren har tidligere foreslået en forenkling af reglerne omkring samvær med børn efter skilsmisse, som går ud på, at forældrene selv indbyrdes laver aftaler om bl.a. forældremyndighed og samvær. Men uden om Statsamtet, som det sker i dag.

"Vi mener stadigvæk, at det er en god idé, at aftaler om samvær runder Statsamtet, hvis der skal laves meningsfyldte og holdbare aftaler," siger Klaus Wilmann.

Børnerådets egne undersøgelser viser, at politiet i et vist omfang medvirker til at tvangsfuldbyrde samværet mellem skilsmissebørn, og den form for tvang tager Børnerådet skarpt afstand fra.

"Vi vil under ingen omstændigheder være med til, at børn tvinges til at være sammen med en forældre, hvis de siger fra. Kun i de tilfælde, hvor barnet gerne vil være sammen med sin mor eller far, men ikke får lov, er det rimeligt at bruge tvang," siger Klaus Wilmann. Han efterlyser samtidig en opkvalificering af mæglingen mellem skilsmisseforældre.

"Det er åbenbart nødvendigt, at forældrene laver nogle mere realistiske aftaler, og her kan de få brug for hjælp til at håndtere deres indbyrdes konflikter. En del forældre skal støttes til at lære at tale fornuftigt sammen og lave holdbare aftaler."

Erfaringerne fra fogedretterne viser ifølge Børnerådets egen undersøgelse blandt 12 ud af 82 retskredse, at der i kun knapt halvdelen af fogedsagerne om samvær medvirker børnesagkyndige, og at praksis på området i det hele taget svinger meget fra retskreds til retskreds. Nogle fogedretter bruger i et vist omfang politiet til at gennemtvinge samværet, mens andre kan nøjes med en telefonsamtale med parterne. I godt hver 10. sag er det nødvendigt at idømme en af forældrene dagbøder, fordi de ikke vil samarbejde og udlevere barnet til "modparten".

Børnerådets undersøgelse viser også, at fogedretterne har meget forskellig praksis, når det gælder om at høre barnets synspunkt i forbindelse med samvær. Nogle fogedretter lytter til børn under syv år, mens andre kun hører barnets mening, når det er fyldt 14 år. Der er ikke noget direkte retskrav om, at børn i forbindelse med en tvangsudlevering til samvær skal høres, men det sker altså alligevel i et vist omfang, viser Børnerådets undersøgelse.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.