Fjernsyn om dig

Daginstitutionsleder har samlet en halv million kroner ind til film, der viser verden set i børnehøjde.

I mine 25 år som pædagog har jeg gang på gang oplevet, at børn er fantastiske og evner det mest utrolige. De er reelle, de er loyale, de bærer ikke nag, de accepterer en skideballe, og så er det overstået. De erfaringer vil jeg gerne give videre til andre. Men det skal ikke være en velmenende ekspert, der forklarer børns handlinger. Filmen skal vise verden set med børnenes præmisser,« forklarer Ruth Kristensen.

Hun er leder af den integrerede daginstitution Lærkereden i Skive, der har 135 børn.

I fem år har hun gået og tænkt på en film om børns hverdag set fra børnehøjde. Hun fik gjort en tv-producent interesseret i filmen, skrabet næsten en halv million kroner sammen, og til jul bliver filmen færdig.

»Jeg fik nogle ting skrevet ned og spurgt forældrebestyrelse og forvaltning, hvad de synes om ideen, og alle steder blev der sagt, at projektet var godt,« forklarer hun.

Manden, der kom til at stå for projektet, er journalist Jes Petersen, der har lavet flere dokumentarfilm, blandt andet om gadebørn i Cape Towns townships i Sydafrika.

»Ruth Kristensen har stor respekt for børn og tager altid børnenes parti og tager dem alvorligt. Børn bliver altid kommenteret af voksne. Jeg har selv tre børn og ved, at der er sider af børns liv, som voksne ikke ser, for eksempel når de kun er sammen med børn. Jeg har prøvet at omsætte Ruths ideer til film. Det er svært, for når du placerer kameraet, så blander du dig,« påpeger Jes Petersen.



Baggrundsgruppe. Jes Petersen udarbejdede et budget på næsten en million kroner. For at få penge ud af forskellige fonde måtte Ruth Kristensen have nogle anbefalinger, så hun fik dannet en baggrundsgruppe bestående af Leif Ærø, rektor for pædagogseminariet i Viborg, Knud Olsen, tidligere borgmester i Skive og formand for Skive Seminariums bestyrelse, Anna-Marie Hansen, nu tidligere medlem af Folketinget og Per Vinther Christensen, direktør i Salling Bank.

»Så begyndte jeg at søge penge fra fonde. Det gav afslag på afslag, men endelig kom der 200.000 kroner fra Socialministeriet, og det hjalp på humøret. Det har også hjulpet meget, at selv om folk ikke ville støtte, så syntes de, at det var et godt projekt,« fortæller Ruth Kristensen.

Der er kommet mange små beløb ind, også fra private virksomheder. De største bidragydere er ud over Socialministeriet Undervisningsministeriet, Lego, BUPL-Viborg Amt, PMF-Viborg Amt, Salling Bank og Skive Kommune.

»Da vi nåede 470.000 kroner, besluttede vi os for at gå i gang. På nær et forældrepar har alle sagt o.k. til, at der måtte optages billeder af deres børn. Personalet, der jo hele tiden har støttet projektet, har også givet tilladelse. Forvaltningen har sørget for de rigtige juridiske papirer til forældrene, og kommunen hjælper også ved at stå for revisionen af budgettet,« forklarer Ruth Kristensen.

Jes Petersen gik rundt i børnehaven nogle dage, så børnene vænnede sig til ham, og så han kunne se dem an.

»Vi ville udvælge nogle børn og så følge dem. De skulle ikke være hovedpersoner, men være ankre, som kunne holde historien fast. Det skulle være nogle børn, der kunne holde til presset og blive filmet uden at blive affekterede,« fortæller Jes Petersen.

Han har også samlet nogle børn og bedt dem om at forklare begreber som for eksempel betalingsbalancen, statsminister og Gud.



Gemte sig for kameraet. Blandt de medvirkende børn er Johanne på fire år og Mathias på fem år.

Johanne går på Kastanjestuen og er nær veninde med Marie. De to leger også sammen udenfor børnehaven. De er så fordybet i deres rollelege, at de ofte glemmer kameraet. Men optagelserne kunne også blive for meget, så nogen gange gemte de to piger sig for Jes Petersen og kameramanden. Men Johanne synes helt klart, at Jes er hendes ven.

»Vi leger far, mor og børn, men Marie vil altid være moderen, og jeg vil også nogen gange være moderen, og så bliver vi nogen gange uvenner,« fortæller hun.

Mathias er fem år og går i Lærkeredens naturgruppe. Han kan fortælle, at han er blevet optaget udenfor, hvor Jes stod med en lang stang med hår på, og han fortalte om sit legehus og sin hund, og hvad mor hedder, og hvad far hedder.

»Jeg blev også spurgt om nogle svære ting, om kærester, kirker og Gud. Emil blev spurgt om at hygge sig,« forklarer Mathias.

Den gang han blev spurgt, vidste han godt, hvad betalingsbalanceunderskud var, men nu kan han ikke huske det.



Premiere til jul. Foreløbig har der været ti filmdage, og der mangler to til.

»Foreløbig har vi 40 timers råbånd, og filmfolk vil tage sig til hovedet, men denne film er anderledes end andre film, for vi lader kameraet løbe og prøver på ikke at blande os. Hvis vi blander os, gør vi det helt åbenlyst ved for eksempel at stille spørgsmål,« forklarer Jes Petersen.

Det er meningen, at der skal komme et program på 50-60 minutter eller eventuelt to programmer på to gange 30 minutter. Det vil blive afgjort under klipningen.

Ruth Kristensen håber på, at filmen kan få premiere på Lærkereden lige før jul. Interesserede uddannelsesinstitutioner og institutioner kan siden rekvirere filmen.

»Det er ikke meningen, at vi skal tjene penge på filmen. Bliver den solgt til en tv-station, så er det baggrundsgruppen, der skal bestemme, hvad de penge skal bruges til,« siger Ruth Kristensen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.