Dragør flytter børn fra flystøj

Efter en del medieomtale og pres fra både forældre, pædagoger og embedslægen har Dragør Kommune nu besluttet at flytte de 47 børn, der blev passet på en gård få hundrede meter fra lufthavnen. Men lukningen er ikke permanent

Hold kæft, hvor er det pinligt«

Forældrenes forargelse over kommunen hørtes tydeligt, da der var forældremøde i Dragør i sidste uge om institutionen Løvegården.

Som beskrevet i Børn&Unge nr. 4 har børnehaven siden 1995 været placeret få hundrede meter fra en startbane i Kastrup Lufthavn, og der har gennem årene været omfattende problemer med både støj, indeklima og jordforurening. En række medarbejdere er blevet syge af arbejdet i institutionen, og selvom kommunen gennem årene har været advaret om både støj- og indeklimaproblemerne fra både personalet, forældrene og en række forskellige myndigheder, er det først nu, at politikerne har taget beslutning om at flytte børnene. De blev i første omgang flyttet midlertidigt fra institutionen, da embedslægen i sidste uge udtalte sig til både kommunen og medierne om, at børnenes helbred påvirkes af flystøjen.

Der er i øjeblikket fire langtidsssygemeldte pædagoger fra Løvegården. En af dem er lederen Pia Sparre, der fik sin fyreseddel i sidste uge. Den administrerende overlæge fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Amtssygehuset i Glostrup, Sigurd Mikkelsen, har undersøgt de syge og er overbevist om, at deres lidelser skyldes arbejdet. I dag er yderligere tre ansatte henvist til undersøgelser på Arbejdsmedicinsk Klinik.

På forældremødet onsdag i sidste uge var både borgmesteren, formanden for kommunens driftsudvalg, kommunaldirektøren og forvaltningschefen mødt op. Lokalet var fyldt til bristepunktet af bekymrede forældre, og det var, da bestyrelsens næstformand, Kenneth Gøtterup, fortalte om sagsforløbet, at forargelsen blev luftet.



Stort bifald. Han kunne blandt andet fortælle om, hvordan han flere gange har måttet rykke kommunen for svar på sine breve, og hvordan bestyrelsen på et møde med borgmesteren ugen før havde fået den melding, at "det var en forhastet konklusion", når forældrene troede, at børnene tager skade at flystøjen, bare fordi de voksne bliver det.

»Men vi mener ikke, at vi behøver flere undersøgelser, for at flytte børnene permanent. Vi mener, at børnenes helbred bliver sat over styr, og vi vil, at de bliver flyttet for altid,« sagde Kenneth Gøtterup. Hans indlæg blev mødt med et stort bifald.

Borgmester Birgitte Rinhart (T) og formanden for driftsudvalget, Jutta Hørlyck (T) mente ikke, at brevet fra Arbejdsmedicinsk Klinik havde ændret noget ved sagen, da de modtog det i november sidste år.

»Det brev er begrundet i de oplysninger, som personalet selv mener, er grunden til, at de er stressede. Og så kan jeg i øvrigt ikke sige mere om den sag,« lød det fra borgmesteren, der henviste til tavshedspligten i personalesager. Dermed kom hun ikke ind på de mange symptomer, som pædagogerne rent faktisk har: Kraftigt udslet, tinnitus, hovedpine, støjoverfølsomhed og deraf følgende stres.

På forældremødet kom det frem, at mange af børnene har symptomer, der giver mistanke om, at de også har taget skade af at være på Løvegården.



Børn med eksem. Flere forældre fortalte om børn med koncentrationsbesvær, talevanskeligheder, hovedpine, udslet og astmatisk bronkitis.

»Begge mine børn har været passet på Løvegården. Den største har altid haft eksem, og den mindste har både astmatisk bronkitis og eksem, der bliver behandlet med hormoncreme og alt muligt andet. Det er klart, at jeg er bange for, om der er en sammenhæng,« sagde Birgit Kjersner.

Hun ønskede at få sikkerhed for, at Løvegården ikke vil blive brugt som børneinstitution igen, og hun undrede sig ligesom andre over, at der ikke er gjort noget alvorligt ved problemerne før.

Borgmester Birgitte Rinhart mente ikke, at der har været grund til at handle, før kommunen dagen før forældremødet modtog et brev fra embedslægen, hvori der stod, at "børnenes helbred kan antages at påvirkes i negativ retning af flystøj ved ophold på legepladsen og indendørs".

Men hun kunne godt forstå forældrenes bekymring, sagde hun.



Advaret i 1994. »Jeg forstår godt, at I er nervøse og urolige. Jeg er også urolig for børnene, og det er også derfor, at vi har sagt, at nu er det nu«

Den kommentar udløste en del hånlatter blandt forældrene, men lettelsen over, at kommunen nu gør noget, var alligevel tydelig.

I brevet fra embedslægen henviser han til, at Sundhedsstyrelsen allerede i 1994 advarede kommunen mod at lægge børnehaven på Løvegården.

At kommunen valgte at overhøre den advarsel - samt en lignende fra Miljøstyrelsen i 1994 - forklarer borgmester Birgitte Rinhart således:

»Det var en enig kommunalbestyrelse, der syntes, at vi har en helt vidunderlig landsby, hvor masser af mennesker lever. Der er en anden institution og rådhuset og museer, og vi mente, det var en rigtig god idé.«

På trods af advarslerne?

»Ja. Og vi havde BUPL med ude og købe institutionen. Ikke at de gav penge, men de var med ude og se på institutionen og sagde, at det var en rigtig god idé.«

Men I var politisk ansvarlige og mente, at det var forsvarligt, selvom Løvegården ligger tættere på lufthavnen end både rådhuset og den anden institution i St. Magleby, som du nævner?

»Ja.«

Flemming Brøgger Andersen, der er faglig sekretær i BUPL Afd. 6, var med ude at se Løvegården i 1994.

»Vi har aldrig sagt, at det var en god idé. Vi har sagt, at vi ikke kunne pege på andre muligheder i det område,« siger han.

At kommunen først i dag er ved at bygge et ventilationsanlæg, selvom den blev gjort opmærksom på problemet for år tilbage, har borgmesteren svært ved at forklare.

Kan du forsvare, at der går fem år fra Arbejdstilsynets vurdering af den "helt utilstrækkelige ventilation" før, der reelt sker noget?

»Det, synes jeg, er længe.«

Ville du have handlet anderledes i dag?

»Det ville jeg nok, ja.«



Dagen efter forældremødet vedtog kommunen, at flytningen af de 47 børn fra Løvegården skal være permanent. Men først når der er foretaget støjmålinger på stedet, afgøres det, om Løvegården helt skal lukkes som daginstitution.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.