Dømt for trusler mod pædagog

En mor til en niårig dreng i SFO'en Vig er ved retten i Nykøbing Sjælland idømt dagbøder for trusler mod pædagog og viceinspektør. Dommen er enestående og viser, at der er grænser for, hvad pædagoger skal finde sig.

Retten i Nykøbing Sjælland har for nyligt afsagt dom i en straffesag, hvor en mor til en dreng i SFO'en Vig ved Rørvig er blevet idømt syv dagbøder á 300 kroner eller en forvandlingsstraf på syv dages fængsel. Dommen er usædvanlig, idet det er første gang, der falder dom efter trusler mod en pædagog.

Moren blev dømt efter straffelovens paragraf 260, der blandt andet handler om ulovlig tvang og trusler, og denne paragraf bruges kun i de grovere tilfælde af overtrædelse af straffeloven.



Truede med "gutterne". Sagen tog sin begyndelse en dag i efteråret sidste år, hvor SFO-leder Vibeke Hammer henvendte sig til en dreng i tredje klasse, fordi han havde "fundet" en af SFO'ens fodbolde og beholdt den. Vibeke Hammer og drengen fik en fornuftig snak og skiltes i enighed. Men kort efter troppede drengens mor op på skolens kontor, hvor viceinspektøren og SFO-lederen snakkede om episoden med bolden.

»Efter nogen diskussion, verbale møgfald og trusler greb moren sin mobiltelefon og sagde, at nu ville hun ringe efter "gutterne" - for så ville de komme og smadre alle computerne på kontoret. Vi kender udmærket moren og hendes vennekreds, og jeg må ærligt indrømme, at vi er utrygge ved hende. Vi blev derfor ret skræmte, da hun truede med sine bekendte,« fortæller Vibeke Hammer.

Viceinspektøren og Vibeke Hammer blev enige om at ringe efter landbetjenten, der optog rapport og af egen kraft forfulgte sagen. Senere rejste anklagemyndigheden tiltale, og det førte altså til straf ved en domsmandsret. Både Vibeke Hammer og viceinspektøren modtog efter episoden krisehjælp, og begge har brugt meget tid på at bearbejde oplevelsen.

»Jeg har valgt at stå frem med denne sag, fordi den jo viser, at der er grænser for, hvad vi som fagpersoner behøver at finde os i,« siger Vibeke Hammer.



Falliterklæring. Dommen er som nævnt enestående, fordi det efter Børn&Unges oplysninger er første gang, at trusler mod en pædagog fører til dom. Men den er også en falliterklæring, mener lektor i strafferet Beth Grothe Nielsen fra Aarhus Universitet.

»Dommen viser jo med al tydelighed, at der mangler en instans, som skal løse den slags konflikter. At blande politiet og domstolene ind i den type episoder løser jo ingenting - moren er alligevel vred, og "gutterne" går stadig rundt på gaden. Alle er utrygge og problemerne uløste.«

BUPL Vestsjællands Amt hilser derimod dommen velkommen.

»Vi har set, at det nytter at reagere på trusler, og at vi ikke behøver at finde os i hvad som helst. Når vores medlemmer bliver truet, skal vi altså ikke blot sidde med foldede hænder og lade som ingenting. Derfor er det godt, at dommen bliver offentliggjort, så vi måske kan undgå andre ubehagelige oplevelser,« siger faglig sekretær i BUPL Vestsjællands Amt Hans Høyer.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.