Dennis den Nye
Dennis den Nye
Dennis Kristensen, 50 år den 13. februar, har gjort noget, ingen i fagbevægelsen troede muligt. Han er blevet valgt som formand for Forbundet af Offentligt Ansatte, selv om han ikke er socialdemokrat og aldrig har været det. Det skulle ikke kunne lade sig gøre i et forbund, hvor S-medlemskabet er blevet set som betingelsen for at blive til noget stort.
Valget af Dennis Kristensen som FOA-formand bliver ikke mindre bemærkelsesværdigt af, at han, der oven i købet har en fortid i Danmarks Kommunistiske Parti, havde tre modkandidater - alle med den rigtige partibog.
Hvordan det lod sig gøre? Ifølge kilder tæt på begivenhederne skyldes det, at Dennis Kristensen var den fagpolitisk mest vidende i kandidatfeltet og også den med den stærkeste personlige gennemslagskraft.
»Hvis der kun havde været tale om marginale forskelle, ville han ikke have haft en chance,« siger kilden.
Bente Sorgenfrey siger, at hun har et godt indtryk af den nye FOA-formand, som kort før jul tillige blev valgt som formand for KTO og dermed fik overdraget opgaven med at være forhandlingsleder for samtlige kommunalt ansatte. En enkelt anke har hun dog.
»Jeg synes, han er slem til at nedgøre det meste af det, der er lavet, før han selv kom til. Det er ikke rimeligt, og det har jeg sagt til ham.«
Dertil siger Dennis Kristensen: »Det er jeg mig ikke bevidst, men det er nok muligt, at man som ny stiller spørgsmål ved de "gamle" måder. Det tror jeg generelt er meget sundt.«
Tilbage midt i 70'erne blev Dennis Kristensen for første gang kendt af en bredere kreds. På det tidspunkt var han tillidsmand for portørerne på Amtssygehuset i Herlev - og åbenbart en torn i øjet på sygehusledelsen, som på trods af den særlige tillidsmandsbeskyttelse og voldsomme protester fyrede ham. Fyringen udløste en tre uger lang strejke blandt portør-kollegerne.
Som mange af fagbevægelsens venstreorienterede på den tid var også Dennis Kristensen aktiv i diverse tillidsmandsringe, som ivrede for en mere aktiv linje.
Fremtrædende poster i DKP har Dennis Kristensen ikke haft. Partilivet udfoldede sig, indtil partiet lukkede og slukkede i starten af 90'erne, i Gl. Valby afdeling i Valby distrikt. Videre aktiv skal han ikke have været, men vor kilde mener at vide, at han gjorde sin skyldighed som en udmærket Land og Folk-sælger.
Privat er manden, der brød det socialdemokratiske hegemoni i FOA og som den første ikke-socialdemokrat fik plads i LO's forretningsudvalg, gift med Dorte, bioanalytiker på Rigshospitalet. Parret har to piger på 16 og 21 år.
Fagbevægelsens nye topfigur er i fritiden mest til læsning, teaterbesøg og lange gåture.
»Lige nu er jeg i gang med en skotsk krimi af Ian Rankin. Han er virkelig god, ham bør du læse,« mener Dennis Kristensen.