Dårlig ledelse dyr for BUPL

Tre ledere ville give en skriftlig advarsel til en fællestillidsrepræsentant i BUPL's forbundshus. Men det endte med, at de tre ledere selv måtte gå. Det koster BUPL 4,4 mio. kr. i fratrædelsesgodtgørelse

En - efter mange medarbejderes mening - hårdhændet ledelse kombineret med et forsøg på at give husets fællestillidsmand en advarsel har kostet to chefer og en daglig leder jobbet i BUPL's forbundshus i København. Det drejer sig om sekretariatschefen, personalechefen og den daglige leder af lønsektionen. Dermed har to ud af fem chefer forladt chefgruppen, der er forbundets øverste administrative enhed.

De tre lederes fratrædelse koster BUPL en godtgørelse, der samlet udgør 4,4 mio. kroner. Det er penge, de ifølge en aftale med forretningsudvalget får udbetalt, selvom de skulle få et nyt job. Det lå i aftalen, at de tre ledere skulle beslutte sig inden 1. februar.

Det er nået så vidt, fordi de tre ledere forsøgte at give husets fællestillidsrepræsentant en advarsel. Lederne mente, at fællestillidsrepræsentanten, FTR, i en årrække ikke havde passet sit arbejde ordentligt.

Derfor slog sekretariatschefen til, da FTR den 16.-17. september 2003 havde sin hund med på et kursus, selvom han havde fået instruks om, at han ikke måtte have sin hund med på arbejde.

Sammen med en række andre punkter byggede de tre ledere med sekretariatschefen i spidsen en sag mod FTR'eren, som skulle ende med en skriftlig advarsel, dateret den 6. oktober 2003.

Advarslen skabte vrede blandt de cirka 150 ansatte i forbundshuset, og de lagde pres på husets politiske ledelse (forretningsudvalget, FU). Utilfredsheden skyldtes, at personalet så det som et angreb på tillidsmandsinstitutionen og den generelle tryghed i huset.



FU skiftede mening. En del af vreden skyldtes, at sekretariatschefen og især personalechefen ifølge en del medarbejdere gennem længere tid havde ført en meget hårdhændet og utroværdig ledelsesstil.

Det betød bl.a., at der blev nedsat en arbejdsgruppe (hvor FU og chefer deltager), der skal kigge på trivslen i BUPL's forbundshus. Denne arbejdsgruppe havde sit første møde 18. juni 2003.

Tilbage til sagen: I første omgang blev de tre ledere bakket op af FU, dette skete bl.a. i en mail til Fællesklubben i BUPL, den faglige paraplyorganisation for de forskellige faggrupper i BUPL, den 22. oktober. Imens blev FTR bakket op af en række af de lokale BUPL-fagforeninger.

Men så skiftede seks ud af syv medlemmer af FU mening. Den 25. oktober 2003 sendte FU en mail ud til alle, hvor man meddelte, at advarslen ikke blev til noget.

Et af FU-medlemmerne, Lisbeth Schmidt Jespersen, gjorde dog fra starten klart, at hun ikke støttede advarslen. Og hun ville ikke "købe sig til fred", som hun udtrykker det overfor Børn&Unge.

Der var flere grunde til, at flertallet i FU ændrede mening og fik annuleret advarslen. Hovedkasserer Henning Pedersen medgiver i dag gerne, at FU ikke ønskede sig en pressedebat, hvor BUPL blev kendt for at give fællestillidsfolk advarsler. Men det var ikke den eneste grund til at trække advarslen:

"Det helt afgørende var at få løst den tilspidsede situation mellem ledelse og medarbejdere på forbundskontoret. Desuden var måden, den advarsel var formuleret på, stærkt kritisabel. Den kunne faktisk bruges til at tilsidesætte tillidsmandsbeskyttelsen - altså en bortvisning," siger Henning Pedersen.

Ledelsesstilen i afdelingerne har altså spillet med ind, da man besluttede sig for at trække advarslerne?

"Ja, problemerne med trivslen har absolut spillet ind på vores beslutning," siger Henning Pedersen.

Har I ventet for længe med at gribe ind?

"Vi har været opmærksomme på problemet gennem længere tid, men det har knebet med at finde konkrete eksempler på dårlig ledelse og manglende trivsel. Derfor nedsatte vi arbejdsgruppen i juni 2003 om trivslen i huset, så vi kan få konkretiseret problemet og give forslag til løsninger," siger Henning Pedersen og tilføjer.

"Foreløbig har vi - i samarbejde med tillidsrepræsentanterne - sat en trivselsundersøgelse i værk, der foretages af et eksternt firma. Men at den aktuelle sag er nået så vidt, og har kostet 4,4 mio. kr., beklager jeg virkelig."

FU befandt sig i et dilemma, da man skulle tage beslutninger omkring advarslen. Hvis man blandede sig i sagen om advarslen, så tilsidesatte man samtidig chefernes kompetence - hvilket også senere var årsagen til, at fratrædelsesgodgørelsen nåede op på 4,4 mio. kroner.

Med andre ord opstod det problem, at de to chefer ville kræve skriftligt pålæg om, at advarslen skulle trækkes tilbage, og det kunne medføre, at cheferne sagsøgte BUPL for kontraktbrud - og det, vurderede FU, ville være dyrere end de 4,4 mio. kroner.



FTF-kongres. Timingmæssigt var tidspunktet heller ikke det mest heldige for BUPL. Der skulle afholdes kongres i FTF den 13. november for at finde en afløser til formand Anker Christoffersen. BUPL's formand, Bente Sorgenfrey, stillede op og var favorit, og en verserende FTR-sag kunne skade hendes chancer for at blive den første pædagog valgt som formand for de 450.000 FTF'ere (pædagoger, sygeplejersker, politifolk, lærere, soldater, bankfolk, etc.).

I mellemtiden havde FU fundet en løsning med de tre ledere. Den 14. november skrev personalechefen en mail til alle, hvor hun meddelte, at hun ville søge nye udfordringer, og det samme gjorde den daglige leder. Den 19. december meddelte sekretariatschefen, at han har fået et nyt job som udviklingschef i BUPL's hovedorganisation, FTF. Her er Bente Sorgenfrey nu formand.

Personalechefen er blevet personalechef i Roskilde Kommune.



FU skal til hovedbetyrelsesmødet i næste uge give en redegørelse for forløbet. Herefter vil man afklare hvor på budgettet, de 4,4 mio. kr. skal findes.

Redegørelsen kan læses på www.bupl.dk (Linket fungerer ikke længere).

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.