BUPL vil stævne somaliere

En gruppe somaliere i Århus spreder rygter om, at pædagogerne i et bestemt område af byen er pædofile, selvom alle deres anklager er fundet grundløse. BUPL ser nu ingen anden udvej end at stævne somalierne for injurier.

Birgit Friis ærgrer sig. Som faglig sekretær i BUPL Århus har hun de seneste år kunnet følge med i de mange anklager fra somaliere om seksuelle krænkelser af deres børn i daginstitutionerne. 32 sager har der været i løbet af fem år. Et helt uhørt stort antal, specielt set i lyset af, at det samlede antal anklager har været cirka 45.

I de 32 sager, der er blevet rejst af somaliske forældre, har politiet eller kommunens børn- og ungeforvaltning ikke fundet mistanken begrundet i en eneste. Ikke desto mindre har en gruppe af somaliere fastholdt anklagerne. De har spredt rygter om pædagoger både mundligt og i lokale blade, og et indslag med beskyldninger mod en navngiven pædagog blev standset, kort før det blev sendt fra en somalisk radiostation.

Senest har formanden for Foreningen for Somaliske Børn og Unge, Mohamud Hersi Aden, fastholdt alvorlige anklager i et interview i Børn&Unge (nr. 39/2002).

»Vi siger ikke, at der aldrig finder overgreb sted i institutionerne, og vi synes også, at den slags mistanker skal undersøges. Men man skal ikke sprede rygter om pædagoger, der er frikendt,« siger Birgit Friis.

Derfor har hun i samarbejde med en af BUPL's jurister netop besluttet at stævne Mohamud Hersi Aden for injurier.

Hun håbede tidligere på, at et samarbejde med den somaliske gruppe kunne forhindre de misforståelser, som flere af sagerne synes at bero på. En medhjælper er for eksempel blevet beskyldt for at have misbrugt et barn bagfra, fordi han hjalp det af med flyverdragten, så det kunne tisse på en tur i skoven. En anden blev beskyldt for seksuelle krænkelser, da hun ville tage temperaturen på et barn med et øretermometer.

Og i en af de seneste sager blev en souschef beskyldt for at have voldtaget en femårig pige en dag, hvor han slet ikke var på arbejde.



Fastholdt anklager. I et læserindlæg i Jyllands-Posten i foråret påstod Mohamud Hersi Aden, der repræsenterer én ud af 14 somaliske foreninger i Århus, at foreningen havde registreret tolv seksuelle overgreb mod somaliske børn. Læserbrevet blev i BUPL opfattet som en generel anklage mod pædagoger, og det fik Birgit Friis til at arrangere et møde mellem BUPL og den somaliske forening. Ideen var, at et samarbejde kunne forhindre mange misforståelser i fremtiden.

Begge parter betegnede bagefter mødet som "meget konstruktivt". Ikke desto mindre fastholdt formanden Mohamud Hersi Aden sine anklager i et interview med Børn&Unge sidst i september:

»Der er et stort pædofiliproblem i Århus. Vi har to-tre institutioner, som har et stort problem, fordi de pædofile har en stor organisation, som organiserer deres medlemmer, og som samarbejder på mange forskellige måder. Vi kender to-tre institutioner, hvor lederne og vicecheferne samarbejder. Der er et sted, hvor der kommer mange forskellige pædofile, som samarbejder.«

Sådan sagde Mohamud Hersi Aden dengang, og på et efterfølgende møde med BUPL Århus fastholdt han anklagerne uden at kunne fremlægge noget konkret. I dette møde deltog også Per Kempf, der er jurist i BUPL.



Nødt til at reagere. »På det møde påstod de, at de har beviser for flere overgreb, men da vi bad dem om at beskrive episoderne, så kunne de ikke. Vi ville gerne diskutere med dem, hvad misbrug er, men de kunne eller ville ikke nævne nogle eksempler. Alligevel holdt de fast i, at pædofili er et faktum i institutionerne, og at "det er sådan i Danmark",« fortæller han.

»Vi kan ikke acceptere, at en gruppe forældre kommer med den mistillid og beskylder pædagoger for at være pædofile. Det bliver vi nødt til at reagere imod,« mener Birgit Friis.

Derfor har BUPL nu besluttet sig for at stævne Mohamud Hersi Aden for hans udtalelser.

»Når dialogen ikke virker, så føler vi os tvunget til at reagere. Vi bliver nødt til at understrege - også over for somaliske forældre - at de trygt kan aflevere deres børn i institutionerne. At de mange beskyldninger ikke har hold i virkeligheden. Man får sjældent noget ud af injurie-sager, men vi håber, at vi fratager dem lysten til at komme med grundløse beskyldninger,« siger Per Kempf.

I BUPL finder man de mange grundløse anklager meget alarmerende, fordi hver enkelt sag ofte er meget belastende for den pædagog, det går ud over. Uanset hvor hurtigt mistanken falder til jorden, eller hvor urimelig den end forekommer, så får mange psykiske mén af det pres, en sådan anklage giver. Derfor er det så vigtigt at få sagerne afsluttet, mener Per Kempf:

»Vi giver forældre vide muligheder for at forsvare deres børn, men når sagen er undersøgt, så må beskyldningerne høre op,« mener han.



Misforstået. Mohamud Hersi Aden siger i dag til Børn&Unge, at han føler sig misforstået i den tidligere artikel.

»Vi anklager kun én eller to institutioner. Vi anklager ikke alle,« siger Mohamud Hersi Aden.

»Jeg tror, det er forkert, at vi bliver anklaget nu. Vi har tilbudt at samarbejde og har dokumentation for, at vi kan samarbejde. Men det er meget ærgerligt, at BUPL går til retten nu.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.