BUPL tager ansvar - Fagligt Ansvar


Karakteren og omfanget af BUPL's engagement i Fagligt Ansvar var, hvad den mere end to timer og 28 indlæg lange debat handlede om. Udgangspunktet var, at det nye forretningsudvalg har besluttet, at BUPL mere aktivt skal gå ind i Fagligt Ansvar - et landsdækkende netværk af tillidsmænd og fagforeninger, som ønsker en anden udvikling for den offentlige sektor end den, Anders Fogh Rasmussen og konsorter har gang i.

Netværket kom til verden 1. marts 2002 og har opbakning fra en hel del fagforeninger inden for LO-området, hvorimod FTF-organsationerne holder sig tilbage. BUPL og Pædagogisk Medhjælper Forbund er overhovedet de eneste, som har forbundsrepræsentanter siddende i netværkets koordinationsudvalg.

Ved en manifestation foran Christiansborg, marts sidste år markerede man sin modstand mod regeringens politik med blandt andet en faneborg. Det er sådan noget med en masse røde faner.

Det fremkaldte hos flere af hovedbestyrelsesmedlemmerne erindringer om dazumal. Dengang i 70'erne og begyndelsen af 80'erne, da BUPL var et toneangivende og flittigt betalende medlem af diverse venstreorienterede tillidsmandsringe.

Rejsesekretær Søren Winther opholdt sig ved just brugen af den røde fane.

»Folk i Holstebro ville, hvis de så bare 10 røde faner opmarcheret, tro, at man var i gang med optage et afsnit af Matador. Hvis Fagligt Ansvar skal rykke noget, bliver man nødt til at være dybt selvkritisk med sine virkemidler. Det er ikke nogen kunst at overbevise venstreorienterede, spørgsmålet er, hvordan man kommer i dialog med andre socialt ordentlige mennesker. Vores bidrag bør være viden, analyse og dialog,« sagde Søren Winther.

Anni Tribe, BUPL Roskilde Amt, forudså, at pædagogerne ville tage afstand, hvis de fik indtryk af, at BUPL var gået med i en ren og skær protestbevægelse.

»Medlemmerne var glade, da vi i sin tid kravlede ned af barrikaderne, og de har ikke lyst til at se os deroppe igen,« mente Tribe.

Faglig sekretær John Langford havde, som stort set alle andre, sympati for indholdet, men problemer med nogle af de former, Faglig Ansvar omgiver sig med.

»Vi fik til en af deres udmærkede konferencer serveret rullesteg, kartofler, brun sovs og en bajer. Det var enormt retro,« bemærkede Langford.

Faglig sekretær og forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann, som har plads i Fagligt Ansvars ledelse, stillede tingene op på denne måde: »Fagligt Ansvar er ikke et forsøg på at genopfinde 70'ernes design og retorik. Det er et samarbejde mellem faglige folk fra hele landet og alle tre hovedorganisationer, som vil en anden og bedre udvikling. Og hvad er alternativet til ikke at gå med, er det ikke at gøre ingenting,« spurgte Allan Baumann, der med adresse til Søren Winther sagde, at dialog er godt, men magt er bedre.

»Selv om vi daglig kunne tiltvinge os adgang til Fogh Rasmussens kontor, er jeg ikke sikker på, at det ville gøre nogen større forskel på hans politik. Og jo, hvis samfundsudviklingen var bestemt af videnskabelige rapporter, så havde verden set anderledes ud,« påpegede Allan Baumann, som kunne glæde sig over, at hovedbestyrelsen gav grønt lys for et forstærket BUPL-engagement i Faglig Ansvar.

Hovedbestyrelsen opfordrer i samme åndedrag de lokale fagforeninger til at drøfte deres engagement og involvering i netværket. Desuden er det aftalt at holde et vågent øje med Fagligt Ansvars udvikling, formentlig med særligt sigte på at undgå al for megen revolutionsromantik.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.