BUPL taber i Højesteret

Ingen erstatning til pædagog for arbejdsskade, som har tvunget hende på efterløn

Det er ubestridt, at handlingen skete pludseligt, og at den medførte en skadelig påvirkning ad SLM's helbredstilstand. Det afgørende for, om der foreligger et ulykkestilfælde, er herefter om skaden er forårsaget af en begivenhed, som går ud over, hvad der må anses for sædvanligt forekommende i arbejdssituationen. Vi finder, at handlingen "ikke" gik ud over, hvad der må anses for sædvanligt forekommende i den ganske dagligdags arbejdssituation."

Med denne begrundelse stadfæstede et flertal på tre ud af fem højesteretsdommere en dom fra Østre Landsret, som afviser at anerkende vuggestuepædagog SLM's skade som resultat af et ulykkestilfælde. Heraf følger, at der heller ikke kan ydes erstatning. Sagen var indbragt for Højesteret af BUPL på medlemmets vegne og rettet mod Den Sociale Ankestyrelse.



Restriktiv pædagogik. Omstændighederne, hvorunder skaden skete, var disse: Pædagogen tager en 3-årig dreng i hånden for at gå ud på badeværelset og skifte ble på ham. Undervejs hopper drengen op, svinger fremad og slipper med benene.

Pædagogen pådrog sig derved en så alvorlig skade i sin skulder, at hun har måttet opgive sit arbejde og gå på efterløn.

I en ekspertudtalelse fra psykolog Rikke Schwartz hedder det:

»Hvis den professionelle under udøvelse af faget kronisk tænker på egen sikkerhed, vil pædagogikken blive restriktiv og regulerende i en grad, som ville hæmme udviklings- og udfoldelsesmuligheder hos børnene. I den konkrete situation er det vanskeligt at se, hvordan pædagogen med sit kendskab til drengen og hans accept af at skulle have skiftet ble kunne have modvirket en spontan adfærd (hoppet) uden at lægge en urimelig regulering af hans adfærd for dagen.«

To af højesteretsdommerne, nemlig Peter Blok og Thomas Rørdam, var enige, idet de tilkendegav, at pædagogen ikke havde rimelig mulighed for at træffe sine forholdsregler. Derfor stemte de for at anerkende, at der var tale om en arbejdsulykke.



Reform på vej. »Domstolene har svært ved at fortolke den nuværende lovs ulykkesbegreb,« siger Susanne Gerner Nielsen. Det sker blandt andet med henvisning til, at Højesteret forleden i en sag, som har mange lighedspunkter med vuggestuepædagogens, voterede, at der her var tale om en arbejdsulykke.

I øjeblikket arbejdes der på Christiansborg da også på en reform af arbejdsskadelovgivningen. Regeringens udspil går på, at en skade kan anerkendes, hvis den anses for udelukkende eller i overvejende grad at være forårsaget af arbejdet.

Det synes BUPL ikke er godt nok, fordi der stadig vil indgå et element af fortolkning i sagerne.

BUPL har i øjeblikket 12 sager om arbejdsskader kørende ved domstolene.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.