BUPL spørger pædagoger

BUPL søsætter stor medlemsundersøgelse. Den skal fortælle BUPL, hvad medlemmerne synes, forbundet skal arbejde for

Hvad ønsker du som medlem af BUPL, at din fagforening skal bruge kræfter på i den kommende tid? Det vil forbundet gerne finde ud af, og derfor iværksætter BUPL nu en stor medlemsundersøgelse. BUPL's hovedbestyrelse besluttede på et møde i januar at iværksætte undersøgelsen, og medlem af forretningsudvalget Henning Pedersen sidder i undersøgelsens politiske referencegruppe. Den er sammensat af repræsentanter fra forretningsudvalget, hovedbestyrelsen samt formænd for de lokale fagforeninger, og gruppen samarbejder med analysefirmaet PLS Rambøll om at udføre medlemsundersøgelsen.

»Undersøgelsen skal give medlemmerne lejlighed til at give udtryk for de holdninger, de har om deres arbejde og komme i dialog med BUPL's politiske ledelse. Og de kan forvente, at ledelsen vil tage hensyn til de svar, undersøgelsen giver, så svarene vil få indflydelse på diskussionerne i den politiske ledelse,« siger Henning Pedersen.



Faglighed. Henning Pedersen mener, det er nødvendigt med mellemrum at lave undersøgelser af denne karakter. Og måske især i disse år:

»Der sker mange ændringer i samfundet, som fagforeningen må indrette sig efter. For eksempel påvirker decentraliseringen arbejdslivet, og der er sket en stor grad af individualisering. Formentlig vil det vise sig, at medlemmerne har et meget differentieret syn på fagforeningen, deres arbejdsliv og deres daglige, pædagogiske arbejde. Vi vil gerne undersøge, hvad det er for værdier, vores medlemmer ser som vigtige for deres pædagogiske arbejde.«

En af de værdier, undersøgelsen skal afdække, er, hvad pædagogerne lægger i ordet faglighed. Den blev en af hjørnestenene i fusionsdebatten, hvor modstanderne udtrykte frygt for, at deres faglighed ville blive udvandet, hvis de gik i forbund med medhjælperne. Og på den ekstraordinære kongres i efteråret nævnte formand Bente Sorgenfrey, at en medlemsundersøgelse var et muligt initiativ i forbindelse med opfølgning på PMF-projektets afslutning. Henning Pedersen siger dog, at undersøgelsen ikke bliver lavet som en direkte konsekvens af, at ledelsen i BUPL blev overrasket over medlemmernes holdning til en fusion.

»BUPL's ledelse troede på PMF-projektet, fordi vi mente, at vi, sammen med PMF ville få større gennemslagskraft og derfor bedre kunne møde de udfordringer, fagforeningen står overfor. Men medlemmerne var ikke enige. De syntes, at fagligheden, udtrykt ved deres uddannelse - det at de er pædagoger - var styrken i BUPL som fagforening. At blive klar over den holdning gjorde os nysgerrig på at komme endnu mere i dybden: Hvordan synes medlemmerne, vi skal løse de udfordringer, vi står overfor. Hvordan oplever de for eksempel konsekvensen af decentralisering,« siger Henning Pedersen.



5000 får brev. Henning Pedersen mener ikke, at man ved at have lavet medlemsundersøgelsen tidligere kunne have undgået fusionsmiseren:

»Fusionen var et konkret politisk projekt, mens denne undersøgelse er langt bredere. Jeg mener ikke, man kunne have afdækket medlemmernes holdning til en fusion ved hjælp af en undersøgelse som denne. Så skulle man have lavet en decideret vejledende afstemning om, hvorvidt medlemmerne ønskede en fusion,« siger Henning Pedersen.

Han mener, at BUPL - og i øvrigt andre fagforeninger - jævnligt bør lave medlemsundersøgelser som denne for at vide, hvad deres medlemmer ønsker.

I næste uge modtager 5000 medlemmer brev fra PLS Rambøll med et følgebrev fra Bente Sorgenfrey og Henning Pedersen. De 5000 medlemmer, som bedes svare på spørgeskemaet, udgør et bredt repræsentativt udsnit af hele medlemsgruppen og er udvalgt af analysefirmaet PLS Rambøll, som har udarbejdet spørgeskemaet i samarbejde med BUPL. Man vil kunne svare på spørgeskemaet via Internettet. Nogle af de medlemmer, som får brev, men som ikke har internetadgang, vil i stedet blive ringet op og interviewet per telefon. Der er afsat 1,1 million kroner til undersøgelsen, og pengene kommer fra HB-puljen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.