BUPL-PMF; Enighed på tværs af fusionsholdninger


Visionen, målene, strukturen, lovene og økonomien. Vigtige sager, når man ud af to organisationer skal skabe én ny. Og også sager, som gennem tiderne har fået mangt et fusionsforsøg i fagbevægelsen til at gå på gulvet.

Når BUPLs hovedbestyrelse onsdag-torsdag i denne uge mødes for at diskutere og tage stilling til resultatet af arbejdet i de grupper, som har skullet skabe det konkrete grundlag for en fusion mellem BUPL og PMF, kan den konstatere, at det er gået overraskende godt. Alle indstillinger er enstemmige, ikke en eneste dissens er afgivet. Det er bemærkelsesværdigt, eftersom arbejdsgrupperne har talt både tilhængere og modstandere af fusionen fra begge forbund.

Kun på ét punkt - spørgsmålet om, hvilken hovedorganisation et eventuelt nyt fællesforbund skal søge optagelse i - må hovedbestyrelsen se i

vejviseren efter en klar indstilling. Valget af hovedorganisation står fortsat, som det siges, som en af de væsentligste vanskeligheder i fusionsprocessen. Tre muligheder byder sig til: LO, FTF eller den såkaldte 3. vej. Den indebærer, at bolden sparkes til hjørne og afventer sin afgørelse, til engang efter at fællesforbundet er dannet.

Den omstændighed, at forretningsudvalgene i de to forbund i stort set et og alt har kunnet tilslutte sig indstillingerne fra arbejdsgrupperne, vidner om, at der er blevet udvist stor konstruktivitet i arbejdsgrupperne - også fra fusionsmodstandernes side.

Forretningsudvalgsmedlem hos BUPL, Jane B. Petersen, siger: »Det har været en hård omgang. Vi har været i en forhandlingssituation med PMF, hvor det gjaldt om at få så mange af sine egne "umisteligheder" skrevet ind i grundlaget. I visionsgruppen, hvor jeg har siddet, har vi haft store diskussioner om pædagoguddannelsens særlige status. Vi fik det, som vi gerne ville. Takket være blandt andet Ilse Brøgger, formanden for BUPL Nordjylland, som jo er svoren modstander af fusionen, men som har været god til at sætte fingeren de ømme steder.«

Efter at BUPLs hovedbestyrelse har behandlet arbejdsgruppernes indstillinger, går de videre til PMFs hovedbestyrelse, hvorefter et fælles hovedbestyrelsesmøde 20.-21. juni gør status over boet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.