BUPL Afdeling 4; Når det pædagogiske argument ikke slår til

BUPL Afdeling 4, fagforening for 1700 pædagoger i Albertslund, Høje Taastrup, Ishøj og Vallensbæk, nedlægger en af tre poster som valgt faglig sekretær for at få råd til at købe sig til anden slags ekspertise. Det kommer til at koste veteranen Jan Hoffmann jobbet.

Også på den københavnske vestegn strammer det til. Politikerne planlægger nedskæringer, og det er - trods en engageret indsats - kun i begrænset omfang lykkedes BUPL og pædagogerne at tale dem på andre tanker. Mismodet breder sig. Kun fire procent af fagforeningens medlemmer kom til en generalforsamling, som på en vejrmæssigt meget omskiftelig lørdag fik landet en gammel strid om bemandingen på fagforeningskontoret.

Med et solidt flertal blev det besluttet, at der i stedet for tre faglige sekretærer kun skal være to. Og at der fra årsskiftet skal ske tidsbegrænset ansættelse af en sagsbehandler med ekspertise i overenskomstspørgsmål, decentralisering samt udvikling og uddannelse af tillidsrepræsentanter. Vedkommende kunne være en økonom, journalist, sociolog eller lignende. Baggrunden for omlægningen er en konstatering af, at det pædagogiske argument - som ingen behersker bedre end pædagoger - ikke altid slår til over for politikere og forvaltninger. Derfor skal det suppleres med nye indfaldsvinkler og nye typer argumenter.

Valgte faglige sekretærer er i BUPL-systemet altid pædagoger eller klubfolk - altså medlemmer af BUPL. Det er også tilfældet med den person, som omlægningen i dette konkrete tilfælde går ud over. Jan Hoffmann med en snart 25 år lang faglig karriere bag sig skal ud og finde nyt arbejde. Hans post var det nemlig, som blev skåret væk.



Exit Hoffmann. Jan Hoffmann, der tilbage i 1979 kom i bestyrelsen for den københavnske amtsafdeling af Landsforeningen Danske Klubfolk og siden blev faglig sekretær samme sted, var en af de næsten 30 LDK-politikere, som i 1991 fulgte med over i BUPL. Først var han faglig sekretær i BUPL Afdeling 5, hvorefter han i 1995 blev valgt til en tilsvarende post i BUPL Afdeling 4.

Jan Hoffmann gik på generalforsamlingen i rette med forslaget om at skære den tredje post som faglig sekretær væk.

"Det kan virke som taburetklæberi, det er jeg klar over, men jeg synes, at argumenterne for forslaget er meget tynde. Det kommer simpelthen ikke til at fungere," sagde Hoffmann, som derfor foreslog, at man fortsatte med tre faglige sekretærer og øremærkede 100.000 kroner på næste års budget til indkøb af ikke-pædagogisk ekspertise.

Forslaget gjorde et vist indtryk. Flere tilkendegav således, at de var kommet i tvivl om visdommen i bestyrelsesflertallets forslag, men Jan Hoffmans afværgedagsorden endte med at falde. Børn&Unges udsendte talte sig frem til, at en 12-15 stykker af de i alt 58 tilstedeværende støttede Hoffmanns forslag. Konsekvensen er, at Jan Hoffmann ikke mere er faglig sekretær i Afdeling 4. Fratræder gør han dog først ved årsskiftet.



Fusioner eller ej. Afdeling 4 er en af BUPL's små fagforeninger, og da der er direkte sammenhæng mellem antallet af medlemmer og den udmålte økonomi, men ikke nødvendigvis mellem opgavemængde og økonomi, kniber det med at få enderne til at nå sammen. En del problemer er løst ved, at fem af seks BUPL-fagforeninger i Københavns Amt, herunder også Afdeling 4, er rykket sammen i BUPL Huset på Lindevænget 10 i Ballerup. Spørgsmålet, som også blev stillet på denne generalforsamling, er, om det er nok i længden.

Formand Leif Lefholm lod ikke til at mene det.

"Jeg kunne godt tænke mig, at vi fusionerede med en anden afdeling, og jeg vil i så fald foretrække, at det bliver med BUPL Afdeling 3. Det ville give en fagforening af passende størrelse. Man kunne også forestille sig hele Københavns Amt samlet i én fagforening, men den ville få 7000 medlemmer, og det synes jeg er for meget," sagde Leif Lefholm, en af de to tilbageværende faglige sekretærer. Den anden er Brigitte Christensen, som tillige blev valgt til en nyoprettet post som fagforeningens næstformand.

På fagforeningskontoret sidder desuden personsagsbehandler Corinne R. Haarlev, som er jurist af uddannelse.



Politik frem for køn. Hvem Afdeling 4 foretrækker som ny forbundsformand, hvis Bente Sorgenfrey trækker sig, lod generalforsamlingen igen tvivl tilbage om. Samtlige fagforeningens seks delegerede til den ekstraordinære kongres 10. december vil kaste deres lod i Allan Baumanns skål.

Jeanett Drewsen: "Ikke fordi han er mand, men på grund af det han står for politisk. Her må kønspolitiske hensyn vige."

En svagt besøgt, men meget debatterende generalforsamling med over et halvt hundrede indlæg tog oplysningen til efterretning.



Bestyrelsen:

Faglig sekretær og formand Leif Lefholm genvalgt. Hovedbestyrelsesmedlem Jeanett Drewsen genvalgt. 2. suppleant til hovedbestyrelsen Kirsten Ingemann, nyvalgt. Kasserer Pernille Estrup, nyvalgt. Bestyrelsesmedlem

Juan Calero, nyvalgt. Poul Arensborg, Bjarne Larsen og Gitte Klemensen, genvalgt.

Faglig sekretær og 1. hovedbestyrelsessuppleant Birgitte Christensen ikke på valg til disse poster, men valgt til den nye post som næstformand. Tove Jensen, Hanne Rasmussen og Marianne Mathiesen, ikke på valg.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.