Bortvist

Børn & Unge Fonden har bortvist to pædagoger fra institutionen Klosterdalen, som fonden driver. De to pædagoger mødte ikke på arbejde, selv om en faglig voldgift havde pålagt dem at møde op. Nu vil BUPL sagsøge fonden for uretmæssig bortvisning

Efter gentagne opfordringer til to pædagoger om at normalisere arbejdet fik Børn & Unge Fonden i sidste uge nok af at vente. De to pædagoger blev bortvist fra den udliciterede daginstitution Klosterdalen, som Børn & Unge fonden driver i Kalundborg.

Bortvisningen kommer i kølvandet på en faglig voldgift, som afgjorde, at tre pædagoger på institutionen havde iværksat en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse ved at sygemelde sig i december måned. Pædagogerne havde alle tre lægeerklæringer på, at de var syge, men det valgte opmanden at se bort fra i sin afgørelse. De tre pædagoger skulle normalisere arbejdet, men ingen af dem mødte efterfølgende på arbejde.

Ved samme lejlighed blev BUPL Vestsjælland idømt en kæmpebod på 250.000 kroner for "medviden og medvirken", som opmanden, højesteretsdommer Børge Dahl, skrev i sin kendelse.

Når det kun er to pædagoger, der er blevet bortvist, skyldes det, at BUPL har hævet ansættelsen for den ene af de tre, nemlig den forhenværende leder. BUPL mener, at Børn & Unge Fonden ikke har overholdt lederens ansættelseskontrakt. Men Johnny Wetterstein Hansen, formand for Børn & Unge Fonden, mener ikke, at BUPL kan hæve lederens ansættelse, og er klar til at køre en sag på det.

»Vi mener, det er en uberettiget hævelse, og den sag vinder vi også,« siger Johnny Wetterstein Hansen.

Han beklager, at det er kommet så vidt, at fonden har været nødt til at bortvise de to pædagoger.

»Vi kan ikke gøre andet, end vi har gjort. Vi har prøvet over en længere periode at give dem forskellige frister, som de ikke har svaret på, og så bliver vi nødt til at bortvise dem,« siger Johnny Wetterstein Hansen.



Ingen forhandlingsløsning. I sidste uge havde Børn & Unge Fonden, BUPL og PMF et uformelt, fortroligt møde, som skulle vise, om det var muligt at finde en løsning for de bortviste pædagoger. Men mødet afslørede, at BUPL og Børn & Unge Fonden var for langt fra hinanden til, at en forhandlingsløsning var mulig.

Johnny Wetterstein Hansen undrer sig over, at parterne ikke kom tættere på hinanden.

»Vi står i en underlig situation, for der er et fornuftigt åbent sind hos PMF, som synes, at der skal findes en forhandlingsløsning. Og vi har også sagt, at vi er interesserede i at finde en forhandlingsløsning. De eneste, der ikke vil finde en forhandlingsløsning, det er BUPL,« siger Johnny Wetterstein Hansen.

Den udlægning forstår Bertha Langhoff Hansen, formand for BUPL Vestsjælland, ikke:

»Den opfattelse må ligge hos ham. Den kan jeg ikke tage ansvaret for. Vi gav dem et forhandlingsoplæg, og det afslog de, og så kunne der jo ikke opnås enighed. Sådan er det nogle gange, at man ikke kan blive enig.«



Stævning. Selv om Børn & Unge Fonden med opmandens kendelse i ryggen kan bortvise de to pædagoger, vil BUPL nu stævne Børn & Unge Fonden for uretmæssig bortvisning.

Bertha Langhoff Hansen har rådført sig med de to bortviste pædagoger om det skridt.

»De ser meget principielt på det. Det kommer jo til at berøre ikke kun deres pædagogkolleger i fagforeningen, men mere bredt, når lægeerklæringer bliver tilsidesat. Så de er indstillet på, at de gerne vil have, at forbundet kører deres bortvisningssager. Vel vidende, at det kan blive hårdt, og det har jeg skitseret for dem. Men det vil de,« siger Bertha Langhoff Hansen.

Det springende punkt i sagen er, at de to pædagoger havde lægeerklæringer på, at de var syge. Det valgte opmanden at se bort fra, da han i den faglige voldgift bestemte, at pædagogernes sygemeldinger var en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Men ved et civilt søgsmål vil lægeerklæringerne kunne bedømmes individuelt, mener Helle Varming, jurist i BUPL:

»Vi har bedt dem normalisere arbejdet, men de siger, at de er syge, og det har de lægeerklæringer på. Og så må det jo komme an på en prøve i retten,« siger Helle Varming.

»Opmandens kendelse tager stilling til det kollektive, sådan at forstå, at det kan godt være, at de har været syge, men det er vores opfattelse, at det er det kollektive i det, der gør, at opmanden skyder sygemeldingerne ned. Det mener vi ikke er ensbetydende med, at opmanden har taget stilling individuelt. De kan godt være individuelt syge, og så har de deres rettigheder i forhold til, at sygdom er lovligt forfald,« siger Helle Varming.

Formanden for Børn & Unge Fonden er ikke bekymret ved udsigten til at få sagerne afklaret ved domstolen:

»Det skal de bare gøre med den kendelse, der ligger. Det, man risikerer, er, at de kommer til at stille deres medlemmer endnu dårligere,« siger Johnny Wetterstein Hansen, som helst så en forhandlingsløsning med BUPL.

»Det er slet ikke vores holdning, at vi skal ud og konflikte på den her måde, som der er blevet lagt op til. Men hvis man ikke vil finde en løsning, så bliver linen gået helt ud. Vi kan ikke gøre andet. Det ene tager det andet med sig nu,« siger Johnny Wetterstein Hansen.



Klosterdalen

Børn & Unge Fonden har i et år drevet den udliciterede daginstitution Klosterdalen i Kalundborg Kommune. Fonden blev landskendt, da den gav forældrene adgang til at overvåge børnene via web-kameraer i institutionen Dronning Olga på Frederiksberg.

Klosterdalen har i efteråret været præget af et meget dårligt psykisk arbejdsmiljø. Så dårligt, at en uafhængig analyse udarbejdet i november 2001 konkluderede, at institutionen befandt sig i en krisetilstand med stressede, udbrændte medarbejdere, der følte sig truet emotionelt (omtalt i Børn&Unge nr. 4/2002).

Tre af pædagogerne, deriblandt lederen, sygemeldte sig i december, angiveligt på grund af det dårlige psykiske arbejdsmiljø. Alle havde lægeerklæringer på, at de var syge. En faglig voldgift afgjorde i februar, at der var tale om en kollektiv sygemelding og dermed en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Opmanden valgte i den forbindelse helt at se bort fra lægeerklæringerne.

De tre pædagoger blev pålagt at normalisere arbejdet, og BUPL Vestsjælland blev idømt en kæmpebod på 250.000 kroner for "medviden og medvirken" til arbejdsnedlæggelsen, som opmanden skrev i sin kendelse (omtalt i Børn&Unge nr. 8/2002). Men ingen af pædagogerne mødte op på arbejde, og de blev derfor bortvist. Nu skal sagen endelig afklares ved en civil domstol.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.