Børnelovgivning sat i stå
Børnelovgivning sat i stå
Folketinget har tabt interessen for børne- og ungdomsområdet. I hvert fald hvis interessen skal måles i antallet af lovforslag på området.
Indtil for et halvt år siden havde Folketinget mere end travlt med nye tiltag og ændringer, som handlede om børn og unge. Folketinget stillede på halvandet år 27 mere eller mindre vidtgående lov-forslag om seminarierne, børnepasningsorlov, PGU, børnelov, pasningstilbud, børnekostpulje og sikkerhed i dag-institutionerne. For blot at nævne nogle af de mere væ-sentlige lovforslag.
Men det sidste halve år er lovgivningsarbejdet stoppet brat.
Fokus har nemlig fuldstændig skiftet retning, viser en analyse, som BUPL-bibliotekar Birgitte Ørskov Tveit og Børn&Unge har foretaget. Nu er det sygehusområdet og ældreplejen, som optager politikerne på Christiansborg. Her bliver der til gengæld sendt en del lovforslag til afstemning.
Holder en pause. Børn&Unge har bedt vicekontorchef Lone Larsen i Socialministeriets afdeling for børn og unge om en forklaring:
»Det er rigtigt, at der ikke bliver lovgivet så meget lige nu. Vi har afviklet en stor mængde lovforslag, og det
virker måske lidt ulogisk, at strømmen af forslag er tørret ud. Men lige nu er der altså pause på lovgivningsområdet,« siger Lone Larsen.
Uden at trække vejret skylder hun sig at tilføje, at lov-stoppet ikke betyder, at folkene i Socialministeriet blot sidder og spiller Game-Boy eller går på incafeer i arbejdstiden:
»Vi har faktisk gang i en del initiativer, blandt andet arbejder vi på kvalitetsudvikling i dagpasningen og anbringelser af børn. Men arbejdet udmønter sig ikke direkte i lovgivning,« forklarer vicekontorchefen, der dog kan oplyse, at regeringen snart kommer med et forslag om betaling til forældre, der selv vil passe deres børn.
Lovgivning fra sag til sag. Også Børnerådet er opmærksom på, at børne- og ungeområdet ikke har politikernes opmærksomhed lige i øjeblikket.
»Meget af den lovgivning, der laves for børn, er stærkt fragmenteret - lovgivningen sker fra sag til sag afhængig af, hvad der nu er på dagsordenen eller rører sig i medierne. Lige nu er det de ældre og de syge, som er i fokus, og det sker som en logisk konsekvens af både den gamle og den nye regerings satsning. Nedprioriteringen af børnelovgivningen er en naturlig følge af den førte politik,« siger formanden for Børnerådet, Klaus Wilmann.
Han efterlyser en mere overordnet lovgivning, som tager udgangspunkt i FN's konventioner om børns livsbetingelser.
»Regeringen gør sig ikke så store tanker om de overordnede linjer i lovgivningen, og det er et af de områder, som vi i Børnerådet vil arbejde på i den kommende tid,« siger Klaus Wilmann.