Billige vikarer i Nyborg

Økonomien i Nyborg Kommune er ved at bryde sammen. Politikerne har i hast indgået forlig om en spareplan, der betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal sendes ud som vikarer i institutionerne

Når institutionsledere i Nyborg Kommune skal bruge vikarer for pædagogmedhjælpere og andre ufaglærte, skal de finde afløseren blandt kommunens kontanthjælpsmodtagere. Det er et af en række spareforslag, som et flertal i Nyborg Kommune er blevet enige om.

Formålet er at redde kommunens økonomi efter underskud på driften hver eneste år siden 1990. De kommende fire år skal kommunen spare mellem 19,3 og 26,1 millioner kroner årligt.

En del af pengene vil et flertal i byrådet hente ved at oprette et vikarbureau med kontanthjælpsmodtagere, som institutionerne kan vælge mellem. På den måde kan kommunen spare udgifter til kontanthjælp og aktivering.



Pres på lederne. BUPL Fyn mener, ordningen vil lægge et ekstra pres på ledere og personale i institutionerne. Sammen med PMF Fyns Amt har BUPL Fyn derfor sendt et brev til kommunen, hvor de blandt andet gør opmærksom på, at vikaransættelser er omfattet af de to forbunds overenskomster. Derfor ønsker de to forbund svar på, hvor kommunen finder hjemmel i loven til at tvinge institutionerne til at ansætte kontanthjælpsmodtagere.

"Hvis institutionerne tvinges til at ansætte kontanthjælpsmodtagere, vil det betyde ekstra arbejde for lederne. Vi frygter, at lederne skal til at skrive anbefalinger og bidrag til handlingsplaner, når vikarerne skal videre i systemet," siger Una Bredal Storgaard, faglig sekretær hos BUPL Fyn.

Børn&Unge har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Nyborgs borgmester, Jørn Terndrup (V).

Han og de øvrige Venstre-medlemmer var med i et snævert flertal på ni ud af 17 byrådsmedlemmer, som stemte for spareplanen. Planen indebærer udover vikarordningen også, at normeringerne i kommunens SFO'er sættes ned, og at andelen af fagligt personale sænkes i daginstitutionerne. På vikarordningen regner kommunen med at spare 163.000 kroner i år og 652.000 kroner til næste år.



Hurtig vedtagelse. Udover Venstre står de Konservative og Dansk Folkeparti bag spareplanen. Forliget blev indgået fredag i forrige uge, og mandag i sidste uge blev kommunens medarbejdere orienteret gennem Hovedudvalget.

Samtidig blev forslaget sendt i høring. Høringsfristen udløb fredag i sidste uge, og partnerne har derfor reelt kun haft fire hverdage til at reagere. Tirsdag i denne uge, efter redaktionens slutning, skulle forslaget behandles af byrådet.

Una Bredal Storgaard mener, at kommunen har været for dårlig til at orientere de faglige organisationer og inddrage dem i arbejdet med at udmønte besparelserne.

Af samme grund troede BUPL Fyn i første omgang, at kommunen havde planer om at lade kontanthjælpsmodtagerne vikariere for både pædagoger og medhjælpere.

Men det afkræfter Claes Jakobsen, direktør for børne-, social- og kulturområdet i Nyborg Kommune.

"Kontanthjælpsmodtagerne skal kun vikariere for ufaglært personale og kun i længere vikariater, typisk af mere end en måneds varighed," oplyser han.

Claes Jakobsen tilføjer, at kommunen har vurderet, at der vil være tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere blandt kommunens kontanthjælpsmodtagere.

"Kontanthjælpsmodtagere er generelt blevet bedre og bedre, fordi færre og færre er medlemmer af en a-kasse. Derfor er mange mennesker, som tidligere ville være i dagpenge-systemet, i dag i kontanthjælpssystemet," forklarer han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.