BESPARELSER: - Det går ud over kvaliteten

Nedskæringer vil medføre serviceforringelser, erkender flere kommuner. Mange steder halter det også med at inddrage de ansattes organisationer, når der laves ændringer på børne- og ungeområdet.

Pædagoger, pædagogmedhjælpere og pædagogstuderende må erkende, at vi har tabt slaget om ordentlige vilkår for børn og unge i Odense Kommune. Vi vælger derfor at gå på arbejde igen, men kampen er ikke slut."

Med sine 13 dage blev arbejdsnedlæggelsen i Odense den hidtil længste og mest sejlivede af de mange konflikter, som for tiden udspiller sig i kommuner hele landet over i protest mod nedskæringer og fyringer på børne- og ungeområdet. Fra strejkens start havde pædagogerne massiv opbakning fra det såkaldte Formandsudvalg, der er en paraplyorganisation for samtlige forældrebestyrelser i de odenseanske institutioner. Men på et møde sidste onsdag valgte forældrerepræsentanterne at trække deres fortsatte støtte til konflikten og opfordre de strejkende til at genoptage arbejdet, og på stormødet den følgende dag besluttede de ansatte med stort flertal at gå i arbejde igen.

Ud over de voldsomme besparelser, som støttes af alle byrådets partier med undtagelse af SF og Enhedslisten, har det vakt medarbejdernes harme, at budgetforliget blev indgået i huj og hast bag lukkede døre og uden forudgående forhandlinger med deres faglige organisationer, BUPL og PMF.

Heller ikke under konflikten har det været muligt at få Odense Kommune eller borgmester Anker Boye (S) i tale, alligevel betegner medarbejderne deres konflikt som en succes:

"Flertallet i byrådet har indgået et forkert forlig, hvor alle demokratiske spilleregler er tilsidesat. Vi har haft et håb om, at vores og andres reaktion ville give byrådet et kraftigt signal om, at byens borgere ikke vil finde sig i den behandling. På dette punkt har vores strejke været en ubetinget succes," hedder det således i en udtalelse.

I udtalelsen holder medarbejderne borgmester Anker Boye fast på et løfte om, at ingen ansatte skal løbe stærkere som følge af forliget: "Kommunen skal derfor klart melde ud, hvad det er, vi ansatte ikke længere skal udføre. Der skal ligeledes meldes meget klart ud til forældre og andre borgere hvilke serviceforringelser, forliget indebærer på den enkelte institution."

Sluttelig konstaterer de ansatte, at de ikke kan sikre ro på arbejdspladserne, såfremt kommunen ikke går ind i en konstruktiv dialog med de faglige organisationer.



Murstensforlig. Som formand for BUPL Fyns Amt har Lisbeth Schmidt Jespersen forgæves forsøgt at få de strejkende til at stoppe den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse, men hun lægger ikke skjul på, at hun deler medlemmernes vrede og frustration over såvel nedskæringerne som tilsidesættelsen af organisationernes forhandlingsret gennem MED-systemet.

»Jeg vil kalde det forlig, politikerne har lavet, for et "murstensforlig". Enhver nedskæring handler om at prioritere, og i Odense har man valgt at sætte byggeri foran mennesker. Når pædagogerne reagerer så voldsomt, er det ikke alene udtryk for faglig chauvinisme, men fordi de føler, samfundsudviklingen går den gale vej. Så det handler både om de vilkår, kommunen byder deres børn og unge, om den pædagogiske faglighed og om tilsidesættelsen af de demokratiske spilleregler,« siger den lokale BUPL-formand og tilføjer:

»Det har også været med til at forværre situationen i Odense, at borgmester Anker Boye dækker sig ind bag den meget snævre økonomiske aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) og bruger den som begrundelse for besparelserne, samtidig med at han som næstformand i KL selv har været med til skrive den under.«



Serviceforringelser. Det er gang på gang blevet fremhævet i debatten, at kommunerne blot tilpasser udgifterne til børne- og ungeområdet efter faldende børnetal, men det er netop ikke tilfældet i en række af de strejkeramte kommuner, viser en rundspørge fortaget af BUPL og PMF. Nogle af kommunerne melder faktisk om flere børn. Og enkelte borgmestre har da også taget bladet fra munden og erkendt, at der er tale om serviceforringelser. Således siger borgmester Vagn Ry Nielsen (S) fra Horsens, som i to omgange har oplevet strejker mod de kommunale nedskæringer, der blandt andet vil medføre afskedigelse af omkring 60 pædagoger og pædagogmedhjælpere:

»Besparelser er nødvendighedens lov. I Horsens skal vi finde 35-40 millioner kroner til lovpligtige udgifter som kontanthjælp, sygedagpenge og førtidspensioner. Derfor ser vi os nødsaget til at skære blandt alle offentligt ansatte grupper. På institutionsområdet vil det nok medføre en serviceforringelse i form af øget ferielukning og kortere åbningstider. Men jeg mener, der er tale om forringelser af overskueligt omfang.«

I Them Kommune i Århus Amt beklager borgmester Torben Hansen (SF) på kommunens hjemmeside, at forældrene har måttet gå forgæves med børnene til deres børnehaver og skolefritidsordninger på grund af arbejdsnedlæggelse og skriver videre, at byrådet i forbindelse med budgetarbejdet har "måttet tage flere beslutninger, der medfører serviceforringelser på børneområdet."

Borgmesteren tilføjer, at beslutningerne er justeret efter reaktioner fra personale og forældre. Den udlægning af teksten er faglig sekretær i BUPL Århus Amt Else Marie Møller ikke enig i:

»Det er korrekt, at medarbejdere og forældre i Them er blevet bedt om at komme med forslag og udtalelser i forbindelse med besparelserne, men de føler ikke, de er blevet hørt. Og det har været årsag til mange af frustrationerne. Noget lignende gælder Galten, hvor der nok er sket en orientering af tillidsrepræsentanterne gennem MED-systemet, men der har ikke været tale om nogen form for forhandlinger.«

Ifølge formanden for BUPL Vejle Amt, John E. Nyborg, lægger kommuner som Nr. Snede, Vamdrup og Gedved, der alle har været ramt af en-dages konflikter, heller ikke skjul på, at de planlagte besparelser vil få konsekvenser for kvaliteten. Desuden mener han, det er kendetegnende for nogle af de mindre kommuner, at tillidsrepræsentanterne ikke har været inddraget i forhandlinger.

»I de større byer har vi ikke set tilsvarende problemer med at komme til orde gennem MED-systemet. Måske skyldes det, at systemet er så nyt, og at de mindre kommuner ikke er gearet til det.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.