Arbejdsmiljø - Institutioner går glip af hjælp

BST Frederiksborg var klar til at hjælpe daginstitutionerne med deres arbejdsmiljøproblemer. Men institutionerne går glip af hjælpen, fordi den nye regering har stoppet daginstitutionernes tilslutning til BST-ordningen

Daginstitutionerne går glip af en effektiv hjælp til at løse deres arbejdsmiljøproblemer. Det mener psykolog i Center for arbejdsmiljø og miljørådgivning BST Frederiksborg Dennis Ohlsen. Han fortæller, at BST Frederiksborg før jul var på en rundtur til daginstitutionerne i området for at identificere deres problemer på arbejdsmiljøområdet.

Daginstitutionsområdet skulle, som nævnt i Børn&Unge nummer 1/2, per 1. januar 2002 nemlig have været tilsluttet BST-ordningen, men kort før målstregen trak beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i håndbremsen. Han ville "nytænke arbejdsmiljøpolitikken", som han sagde.

»Turen rundt til institutionerne skulle afdække, hvilke problemer daginstitutionsområdet især har med arbejdsmiljøet. Foruden problemer med psykisk nedslidthed viste det sig at handle om samarbejdsvanskeligheder og ledersparring. For eksempel har mange af de nye souschefer problemer med at finde sig til rette i den type lederrolle,« siger Dennis Ohlsen. BST Frederiksborg er et af mange bedriftssundhedsstjeneneste-centre i landet, som hjælper arbejdspladser med at forebygge og afhjælpe problemer med arbejdsmiljøet.



Købe hjælp. Kommunerne kan - som andre arbejdsgivere - vælge selv at betale for tilslutningen til BST eller at købe konsulenttimer hos de uvildige BST-centre. Men der, hvor kommunen ikke vil betale, må institutionen selv finde pengene.

Èn af de institutioner, som har brug for BST Frederiksborgs hjælp, er Fritidshjemmet Ramløse i Helsinge. Her føler pædagogerne sig nedslidt følelsesmæssigt som følge af flere episoder med voldelige børn.

»Personalet kunne til sidst ikke rumme børn, der har det så dårligt,« fortæller leder Jenny Olsen. BST Frederiksborg har nu lavet en handlingsplan, som skal hjælpe institutionen med at få nogle faglige og personlige værktøjer, der gør, at de kan tackle børnene og få bearbejdet de voldsomme episoder. Intet tyder på, at kommunen vil betale, så fritidshjemmet har besluttet, at de selv må finde pengene og købe BST-ydelserne på konsulentbasis.

Dennis Ohlsen, som er tidligere pædagog, siger, at institutionen er typisk:

»På Ramløse Fritidshjem er situationen den - som i mange andre daginstitutioner - at man laver en specialgruppe med nogle vanskelige børn. Man putter dem altså ind i en almindelig daginstitution, uden egentlig at uddanne personalet til opgaven. De må trække på de ressourcer, der nu er i kommunen - PPR for eksempel. Det går jo meget godt et stykke tid. De kæmper med opgaven, men på et tidspunkt begynder de at få nedslidningssymptomer.«



Intet at spare. Dennis Ohlsen mener, at man på de fleste danske arbejdspladser har fået fod på de fysiske arbejdsmiljøproblemer, men at det er det psykiske arbejdsmiljø, der halter.

»Folk har fået øje for, at BST kan hjælpe med de fysiske problemer, støj, røg og møg. Men mange er ikke klar over, at vi kan løse problemer med det psykiske arbejdsmiljø, hvor problemerne ofte er svære at definere:

»For eksempel ringede et par institutioner for nylig og sagde, at de havde fået lagt rengøringen om i hele kommunen, og lige pludselig var det meget forfærdeligt at være i de to institutioner. Der er vi opmærksomme på, at problemerne kan skyldes et særligt psykisk arbejdsmiljø i netop de to institutioner, som gør, at det lige er dem, der reagerer. Så når vi får en indeklimaopgave, har vi tit en psykolog med ude,« siger Dennis Ohlsen. Han tror ikke, kommunerne sparer noget på længere sigt ved ikke at melde sig til BST-ordningen:

»Kommunen betaler store omkostninger, når der er samarbejdsproblemer på arbejdspladserne. Folk siger op, nye skal til, og nogle institutioner får et dårligt ry, som det tager flere år at slippe af med igen.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.