Anmeldelser dur ikke

Kommunernes Landsforening (KL) synes ikke, det er nogen god idé, hvis kommunerne får pligt til at anmelde børnemishandling til politiet. Det kan svække tilliden til socialforvaltningerne hos voldsramte familier, mener KL

Kommunerne tror ikke på ideen med at politianmelde familier, som udsætter deres børn for vold eller mishandling. Forslaget blev stillet i sidste nummer af Børn&Unge af Århus' vicepolitimester, Villy Sørensen. Han mener, at det bør få strafferetslige konsekvenser for voksne, som slår eller mishandler deres børn. Politiet får nemlig - som beskrevet i Børn&Unge i sidste uge - kun kendskab til en forsvindende lille del af de voldsforbrydelser, som børn udsættes for. Ud af 74 voldsramte børn, som gennem et år blev behandlet på de to store skadestuer i Århus, blev kun to til tre tilfælde anmeldt til politiet.

Børn&Unge har stillet formanden for KL's børne- og kulturudvalg, borgmester Bjørn Dahl (V), flere spørgsmål om kommunernes indsats for voldsramte børn, og borgmesteren har efter en konsultation i KL valgt at besvare spørgsmålene skriftligt.

Borgmester Bjørn Dahl skriver, at "der er naturligvis god grund til, at man både lokalt og på samfundsniveau følger, om vi står overfor et voksende problem. Der kan således godt på landsplan i et forskningsprojekt være et behov for at samle op på udviklingen i disse sager".

Omvendt mener formanden for KL's børne- og kulturvalg ikke, at det er nogen god idé, hvis kommunerne får pligt til at politianmelde voldelige forældre.

"Et barn/en ung eller en moder udsat for voldelige overgreb kunne have en uheldig tendens til at gå for længe med sine problemer, hvis man havde en bevidsthed om, at et forsøg på at få hjælp ville betyde inddragelse af politiet i sagen. Kommunerne har en forpligtigelse til at sikre barnets tarv, således at det ikke bliver truet på sin trivsel og udvikling, og en kommunal anmeldepligt kan komme i strid med dette", skriver KL-formanden.

Ifølge KL overgiver kommunerne en del voldssager til politiet efter ganske detaljerede retningslinjer, som er udstukket på forhånd.



Børnevold op i Folketinget

Børn&Unges artikler i sidste nummer om den oversete vold mod børn bliver nu rejst overfor socialminister Henriette Kjær. Det er socialdemokratiets børnepolitiske ordfører, René Skau Bjürnsson, som vil vide, om socialministeren vil tage initiativ til, at socialforvaltningerne får anmeldepligt, når de møder børn, som har været udsat for vold. René Skau Bjürnsson vil også gerne vide, om ministeren vil sætte gang i forskningen på området og hvilke initiativer, hun nu vil tage efter Børn&Unges afdækning af, at mellem 1400 og 1500 børn hvert år behandles på skadestuen efter vold.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.