Advarsler mod magnetlegetøj

Tre børn er blevet syge, efter de har slugt magneter fra legetøjet Geomag, og et af børnene var i en periode i livsfare. Barnets mor, som er pædagog, advarer om, at det også kan gå galt i daginstitutionerne. Bedre mærkning af legetøjet er på vej.

"Jeg har slugt magnet" sagde Oscar på fire år glad til sin mor. Det var en almindelig søndag, og familien ventede gæster til kaffe og kage. Oscars mor tænkte, at den lille magnet nok ville komme ud af den anden ende. Det skulle dog vise sig at være ren ønsketænkning.

Oscars mor, Eva Kjeldgård sidder i en blå sofa ude på gangen ved børneafdelingen på Hvidovre Hospital. Det er i dag over fire uger siden, at Oscar meddelte, at han slugte "magnet". Siden da har han været igennem tre operationer, fået mad igennem en sonde og har haft midlertidig stomi. På et tidspunkt havde han en kraftig og livstruende betændelse i bughulen, men i dag er han ved at komme sig og er begyndt at tage på i vægt. Det trænger han også til, da han på fire uger mistede en tredjedel af sin kropsvægt - fra 17 til 11 kilo.

Oscars yndlingslegetøj hed Geomag. Det er et kreativt og udfordrende kontruktionslegetøj med små magneter, og det er i sig selv ganske ufarligt. Problemet er, at Oscar slugte to magneter, og magneter har det med at blive tiltrukket af hinanden. Den ene magnet gik i tyktarmen og den anden i tyndtarmen, men deres tiltrækningskraft var stor nok til, at magneterne bevægede sig mod hinanden og begyndte at gnave hul på tarmsystemet - og det er meget farligt.

To andre børn i Danmark har for nylig også slugt magneter fra Geomag, men det gik ikke så galt, da historien om Oscar havde været i tv-avisen, og forældrene til børnene derfor vidste, at de skulle reagere med det samme. En autistisk dreng slugte 12 magneter, og lægerne på Hvidovre Hospital besluttede sig for, at operere dem ud med det samme, da de vidste, hvor galt det var gået med Oscar. I USA er over 20 børn blevet opereret efter at have spist magneter, og en er død.

Eva Kjeldgård har boet på hospitalet i over fire uger, og hendes mand Aage Kjeldgård er nu hos Oscar, så hun kan fortælle deres historie til Børn&Unge. En far triller en nyfødt baby forbi på gangen, mens en anden trækker en kop kaffe i automaten.

"Det har været forfærdeligt, og det værste vi kunne forestille os som forældre. Det er frygteligt, at vi har været hjælpeløse, og det har været meget hårdt for os at se på, han har smerter," siger Eva Kjeldgård om forløbet, der heldigvis nu går den rigtige vej, selv om Oscar nu har fået en helt almindelig mavevirus - men det er småting i forhold til, hvad familien har været igennem.

Eva og Aage Kjeldgård har selv kontaktet Børn&Unge. Eva Kjeldgård er pædagog og arbejder i en vuggestue, og hun vil gerne advare sine kolleger mod magnetlegetøj i daginstitutionerne.

"Jeg ved fra andre, at legetøjet også er i integrerede institutioner. Selv om man siger, at børnene leger med det under kontrollerede forhold, så er spørgsmålet, om normeringerne er gode nok til, at de voksne kan overvåge, at de små dele ikke forsvinder og ender hos de mindste børn," siger hun.

Oscar er fire år, og selv om han godt ved, at han ikke skal "spise" legetøjet, kan det åbenbart godt smutte.

"Børn tager jo alt muligt i munden, jeg har for eksempel set større drenge tage bordtennisbolde i munden, fordi det ser sjovt ud," siger hun.



Tre operationer. Dagen efter Oscar havde slugt magneterne, fik han ondt i maven og kom på skadestuen. Røntgenbilledet afslørede en lille stang og en kugle, og på trods

af han havde ondt i maven, kunne Oscar

godt se det sjove i det - nu var han jo ligesom Peter Pedal, der slugte en brik fra et puslespil.

Lægerne mente, at magneterne ville komme ud af sig selv. De kunne nemlig ikke se på røntgenbilledet, at magneterne sad i hver sin tarm og trak mod hinanden.

Tre dage efter fik han stærke mavesmerter, krampeanfald og voldsomme opkastninger, og han blev straks kørt på hospitalet - og blev opereret dagen efter. Selv om det gik godt, fik han en voldsom bughulebetændelse fem dage efter - og Oscar var på dette tidspunkt i livsfare, og han blev opereret igen. Over en uge senere blev han opereret for tredje gang, da han havde væske i maven.

Samtidig har han fået en stomi, og han skal opereres igen om to til tre måneder, så hans tarmsystem igen kan fungere normalt. Snart skal han nogle timer i dyrehaven, og til sin fødselsdag skal han i Tivoli, men han kommer ikke hjem foreløbig.

Det er overlæge Peter Hesselfeldt, der opfordrede Eva Kjeldgård til at kontakte Børn&Unge.

"Det er vigtigt for os, at denne nye viden om magnetlegetøjet kommer ud til institutionerne. Legetøjet skal omgås med omhu, og legen med det bør overvåges af voksne. Det er Evas søn, det bedste bevis på," siger Peter Hesselfeldt.

Han vil ikke gøre sig til dommer over, hvordan legetøjet bør mærkes, eller hvor gamle børnene skal være for at lege med det, men han mener, det bør diskuteres, om magnetlegetøj skal være i daginstitutioner.

Sikkerhedsstyrelsen er den danske myndighed, der tager sig af sikkerhed i forbindelse med blandt andet legetøj, og her er man blevet opmærksom på problemet.

"Vi ved, at der har været tre sager i Danmark og flere i andre lande. Vi har kontaktet producenten, og den danske importør, og de er meget positive over for at lave advarselsmærker på pakkerne om, at det kan være farligt at sluge magneterne," siger kommunikationskonsulent Dorthe G. Rasmussen.

Derudover vil Sikkerhedsstyrelsen finde frem til andre importører eller producenter af magnetlegetøj på markedet og tage kontakt til dem. Samtidig bliver der på EU-plan arbejdet for at lave en fælles sikkerhedsstandard for magnetlegetøj.

Sikkerhedsstyrelsen overvejer dog ikke at forbyde magnetlegetøj.

"Legetøjet er ikke farligt i sig selv, og derfor vil vi ikke forbyde det. Men det er vigtigt, at man vurderer, om man kan holde øje med de børn, som skal lege med det, og at man ved, at børnene er gamle nok til ikke at putte legetøj i munden," siger Dorthe G. Rasmussen.

Den danske importør af Geomag, K.E. Mathiasen Group, bekræfter, at legetøjet vil blive bedre mærket, men henviser ellers til Sikkerhedsstyrelsen.





Nu bliver magnetlegetøj mærket tydeligt med en advarsel om, at produktet kan være farligt, hvis det sluges, skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. Styrelsen har aftalt med importørerne, at der skal en særlig advarselsmærkning på produkterne.

Importørerne er gået i gang med at mærke deres produkter og har sendt advarsels-klistermærker ud til forhandlerne.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at man søger læge, hvis magneter fra for eksempel magnetbyggesæt sluges.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.