Aabenraa vil holde på det grå guld

Med BUPL som initiativtager har den sønderjyske kommune

Vi skal gøre meget for at holde på "det grå guld". Den vending er efterhånden blevet et mantra blandt personalechefer og politikere. Men når det kommer til konkret handling, er det så som så med den kommunale vilje til at lave aftaler, der sikrer, at ældre medarbejdere kan fortsætte på arbejdspladsen på lempeligere vilkår.

Nu har den sønderjyske kommune Aabenraa meldt sig ind i den eksklusive kreds af kommuner, som er villige til også at sætte kroner og øre bag de fine ord. På initiativ af BUPL Sønderjyllands Amt har kommunen indgået en senioraftale, der giver medarbejdere og ledere over 58 år, og som ikke længere kan udfylde et job fuldt ud, mulighed for at gå ned i tid eller overgå til mindre belastende arbejdsopgaver. Ved nedsat tid betaler kommunen halvdelen af lønnedgangen, og medarbejderen selv den anden halvdel. Pensionsrettighederne forbliver de samme.

Desuden rummer aftalen én årlig omsorgsdag for samtlige medarbejdere, der er fyldt 55 år, betalt af arbejdspladsen. En forudsætning for at blive omfattet af seniorordningen er mindst 15 års fastansættelse i kommunen eller en selvejende institution med driftsoverenskomst.



Fælles aftale. I BUPL Sønderjyllands Amt glæder man sig over aftalen i Aabenraa:

"Vi har diskuteret seniorordninger på vores generalforsamlinger gennem flere år, men det har været svært at få kommunerne til at afsætte de nødvendige midler. Som med andre af rammeaftalerne bliver det ofte ved pæne ord på et stykke papir. Men nu har vi fået slået hul på det. Aftalen betyder ikke, at vi kan gå ud og sige til alle ældre medlemmer, at de har krav på nedsat tid eller en anden stilling. Det er noget, der aftales med lederen og skal godkendes af forvaltningen. Men nu ligger pengene og rammerne der, så kommunen skal ud og argumentere, hvis de afviser en ansøgning," siger faglig sekretær Birgit Pedersen.

Hun fremhæver det som et stort plus, at senioraftalen er kommet i hus i samarbejde med de øvrige faglige organisationer og omfatter samtlige faggrupper i kommunen samt ansatte på de selvejende institutioner.

"Det gode ved aftalen er, at den gælder både pædagogen på blå stue, institutionslederen og HK'eren i forvaltningen - og også deltidsansatte ned til 28 timer. Det sætter større vægt bag og viser fornuften i at have et godt samarbejde med de andre faggrupper i hovedudvalget," siger Birgit Pedersen, der håber, aftalen fra Aabenraa kan virke som en løftestang i forhold til de øvrige kommuner i amtet.

"Forhåbentlig får de øjnene op for, at det godt kan lade sig gøre at lave nogle fornuftige seniorordninger på trods af en anstrengt økonomi," siger hun.



Toppen af presset. Efter aftalen kan reduktion i arbejdstiden ske fleksibelt i et interval fra 5 timers ugentligt nedsættelse i 2 år til 2 timer ugentligt i fem år. Og 2 timers nedsat tid om ugen i 5 år lyder måske ikke af meget, erkender fællestillidsrepræsentant Alice Bebendorf, Aabenraa, der på BUPL's vegne har forhandlet senioraftalen i kommunens hovedudvalg og deltaget i den arbejdsgruppe, som har udarbejdet den endelige aftale.

"En del medarbejdere har svært ved at klare 37 timers ugentligt arbejde sammen med børnene, når de kommer op i årene. For nogle kan selv 2 timer mindre være med til at tage toppen af presset. Bare det, at muligheden er der, kan også have en positiv psykisk effekt. For andre kan 5 timers nedgang måske endda betyde, at de kan gå ned på fire dages arbejdsuge i 2 år," siger Alice Bebendorf.

Hun ser aftalen som et stort fremskridt i forhold til kommunens hidtidige politik på området:

"Vi har også tidligere haft nogle seniorbestemmelser i kommunen, de kunne bare ikke bruges til noget, fordi der ikke lå økonomi bag. Nu har vi fået en klar og konkret aftale, som slår fast, at kommunen har et moralsk ansvar over for ansatte, der på grund af alder eller helbred ikke længere kan udfylde et job fuldt ud. Det betyder også meget for diskussionen på arbejdspladsen, at det er i orden at tale om, at man ikke magter at arbejder så meget mere," siger Alice Bebendorf.

Senioraftalen træder i kraft 1. juli, og der er i år bevilget 350.000 kroner til formålet. Hvor langt det beløb rækker, kan ingen af gode grunde udtale sig om endnu.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.