Ingen IT-penge i fritidshjem
Politikerne har fundet den store pengepung frem. Over en treårig periode er der sat 14 millioner kroner af til, at SFO-pædagoger kan deltage i kurser, som giver pædagogisk kørekort til computer. Skoler og kommuner kan søge tilskud på op til 2.000 kroner pr. SFO-pædagog, der deltager i SFO-IT. Også pædagoger i fritidshjem kan deltage i kurserne, men til fuld pris: Mellem 2.100 kroner og 2.800 kroner pr. deltager.
De 14 millioner kroner stammer fra et forlig omkring IT, medier og folkeskolen. Her er det vedtaget at bruge 340 millioner kroner på IT i folkeskolen inden for en tre-års periode. Projektet er fyldigt omtalt i Børn&Unge nummer 30.
Forhandlere fra BUPL har været med til at få igennem, at nogle af pengene skulle bruges på fritidsområdet.
»Jeg har langt hen ad vejen troet, at man ville fortolke det bredt. At man ville se på opgaven: Interessen for børn og unge, frem for at se snævert på om det nu er organiseret under Lov om folkeskole eller Lov om Social Service,« siger Suz Wang, der er uddannelseskonsulent i BUPL og har været med i forhandlingerne.
Vil skaffe penge til fritidshjem. Suz Wang understreger, at hun mener, det er en succeshistorie, at SFO-pædagoger kan komme billigt på SFO-IT.
»Vi har gjort opmærksom på, at det i forhold til IT-udviklingen også er vigtigt at tænke SFO'erne ind som en del af den samlede skole, og at de også organisatorisk hører med under folkeskolen. I den forbindelse har vi fået noget mere igennem, end der oprindeligt var lagt op til. Men det er smadderærgerligt, at fritidshjemmene ikke er kommet med. Det har vi forsøgt at gøre opmærksom på og diskuteret i alle sammenhænge. Men det er en politisk beslutning, at man vælger at sige, at kun SFO-pædagoger skal have tilskud. Man kunne have valgt at tolke folkeskolen og gruppen meget bredt, men det har man altså ikke gjort,« siger Suz Wang.
BUPL vil nu forsøge at overbevise Socialministeriet, som fritidshjemmene hører under, om, at også fritidshjemspædagoger billigt skal kunne erhverve et pædagogisk IT-kørekort.
»Vi vil gå i dialog med Socialministeriet og forsøge at få et tilsvarende tilskud til fritidshjemspædagogerne,« siger Suz Wang.
458 fritidshjem
Der er 458 fritidshjem i
Danmark. Godt halvdelen
af fritidshjemmene ligger i Københavns Kommune og Københavns Amt, mens
Frederiksberg og Århus Kommune hver har knap en ottendedel af landets fritidshjem. De øvrige fritidshjem er fordelt over resten af landet.
I skoleåret 99/00 var der 7.900 fuldtidsbeskæftigede pædagogisk uddannede medarbejdere i landets SFO'er, både kommunale
og private.
I år 2000 var der 2.455 pædagogisk uddannede medarbejdere i landets
fritidshjem.