Alkohol: Danske unge er de mest tørstige

Danske unge i alderen 15-16 år drikker mere end unge i noget andet europæisk land, viser en ny rapport. Ekspert vurder, at højere alkoholpriser kan nedsætte de unges alkoholforbrug.

Inden for det seneste år har 73 procent af danske unge i alderen 15-16 år drukket sig fulde mindst én gang. Det er mere end i noget andet europæisk land. 

Tallene kommer fra en ny undersøgelse fra the European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD). 

Andelen af danske unge, som har været fulde inden for det seneste år er endda næsten dobbelt så højt som gennemsnittet for undersøgelsen.

De danske unge er også dem, som drak mest, sidste gang de var fulde. Godt 7,5 centiliter ren alkohol drak de, og det er igen næsten dobbelt så meget som gennemsnittet af alle europæiske unge.



Nordisk drukkultur. Kit Broholm, der er specialkonsulent i Sunhedsstyrelsen, påpeger, at den nordiske alkoholtradition har indflydelse på de unges drukvaner.

"I de nordiske lande er der en meget beruselsesorienteret alkoholkultur, hvor meningen med at drikke alkohol er at blive beruset," siger hun.

Traditionen medfører, at de unge begynder at drikke sig fulde allerede i konfirmationsalderen.

På kort sigt kan de unges beruselse resultere i vold, ødelagte sociale fællesskaber samt ufrivillige seksuelle relationer.

Men også på lang sigt kan de unges drikkeri have konsekvenser.

"Vi ved, at de unge, der har et tidligt alkoholforbrug, også er blandt dem, som har en højere risiko for at udvikle et alkoholproblem senere i livet," siger Kit Broholm.

Hvis man virkelig vil gøre noget ved de helt unges druk, kræver det en solid samfundsmæssig indsats og væsentligt højere alkoholpriser, vurderer hun. 

"Vi ved, at højere priser, begrænset tilgængelighed af alkohol, aldersgrænser og lignende kraftige samfundsmæssige signaler er den mest effektive måde at reducere alkoholforbruget på." 



Danmark langt foran

ESPAD's undersøgelse er foretaget blandt 38 Europæiske lande. I undersøgelsen havde Danmark den klart største andel af 15-16-årige, som havde været fulde indenfor de seneste 12 måneder.



1. Danmark: 73 procent

2. Isle of Man: 61 procent

3. Storbritannien: 57 procent

4. Østrig: 56 procent

5. Tyskland/Slovakiet: 50 procent



ESPAD er et uafhængigt europæisk forskningsprojekt, som involverer 41 lande. Det er det største internationale researchprojekt om unges forbrug af alkohol og stoffer i verden.



Se hele rapporten og mere statistik på www.espad.org/espad-reports

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.