Det kræver spandevis af god fritidspædagogik at få børn til at lægge mobilen væk

Mobiltelefoner suger børns opmærksomhed og udfordrer pædagogikken. Klubber i hele landet forsøger at balancere mellem mobilforbud og børnenes ret til at bestemme selv. Mød to klubber, som er lykkes med at få børnene til at deltage meget mere i de fælles aktiviteter.
dreng sidder på trappetrin og spiller på sin mobil, fotograferet ovenfra.
Efter en lang dag i skolen har børnene behov for at slappe af. Så er det nærliggende lige at smide sig ned på en trappesten og se nogle TikTok-videoer. Vi er ved at komme det rigtige sted hen, men det er en lang proces, siger klubleder Søren Bot.

Fra det øjeblik børn får deres egen mobiltelefon, har de fået en magnet, der tiltrækker sig meget – og nogle gange al – opmærksomhed, selv når den er lagt væk.

”Den brænder i lommen på dem,” som Søren Bot, klubleder i Pumpestationen Fritidscenter på Østerbro i København, siger.

Børn og unges skærmbrug har taget overhånd, og politikerne reagerer. Senest har et bredt flertal i Folketinget indgået en aftale om en mere restriktiv brug af skærme i dagtilbud. Anderledes kompliceret er det, når børnene bliver så gamle, at de får deres egne mobiltelefoner. 

Vil være mere end en varmestue

Over halvdelen af børnene i 5. klasse har ingen regler for skærmbrug med hjemmefra, viser Skolebørnsundersøgelsen 2022. Men al den frihed kolliderer med fritidsklubberne, som gerne vil være andet og mere end bare en varmestue, hvor børnene kan være på mobilen. 

62 procent af landets fritidstilbud for børn på mellemtrinnet har nu indført forbud mod brug af mobiltelefoner, viser rapporten ’Indhold og kvalitet i fritids- og klubtilbud’.  Selv blandt de fritidsklubber, der tillader brug af mobiltelefoner, har 85 procent af klubberne regler for brugen af mobil.

Vi har været ude at samle børnene op i sandkasser og trappeopgange, bag læskure. I nogle tilfælde er det virkelig op ad bakke. Men vi tror på, at vi gør det rigtige.”

Søren Bot, leder af Pumpestationen Fritidscenter, København.

Mobil tilladt, men først efter kl. 16

Men forbud og restriktioner harmonerer ikke med børnenes ønsker. Det fandt de ud af i Pumpestationen Fritidscenter. Her må børnene gerne bruge mobil, men først efter klokken 16, fortæller Søren Bot.

”Vi har kørt lidt en zig-zag kurs, men vi er indtil videre landet på et forbud indtil klokken 16,” siger han. 

Børnene skal skabe relationer

Ønsket om forbud kommer fra pædagogerne, og forældrebestyrelsen bakker op. Nogle forældre har da heller ikke været glade for at komme ned i klubben og se deres børn sidde i en sofa med en mobiltelefon, fortæller Søren Bot.

”Vi skal gøre det, klubberne er gode til, nemlig at give børnene mulighed for at skabe relationer på tværs af alder og køn og blive livsduelige voksne. Og det bliver man ikke, hvis man sidder i en sofa med en mobiltelefon.”

Medlemmerne i fritidsklubben har ikke i samme grad som pædagogerne kunnet se fordelen ved at pakke mobilen væk i klubtiden. 

Forbud fik børn til at blive væk 

I starten stemte de med fødderne ved at blive væk.  

”Vi har været ude at samle børnene op i sandkasser og trappeopgange, bag læskure. I nogle tilfælde er det virkelig op ad bakke. Men vi tror på, at vi gør det rigtige, hvis vi laver et attraktivt klubtilbud med aktiviteter, som børnene kan lide,” siger Søren Bot.

Der er dog ikke kun utilfredshed blandt børnene.

”Mange børn er glade for, at vi har et mobilforbud. Et medlem sagde: ’Nu har jeg fået mine venner tilbage.’ Det er næsten til at fælde en tåre over,” siger Søren Bot.

Mange børn er glade for, at vi har et mobilforbud. Et medlem sagde: ’Nu har jeg fået mine venner tilbage.’ Det er næsten til at fælde en tåre over.”

Søren Bot, leder af Pumpestationen Fritidscenter, København.

Samler ikke mobiler ind

Selv om mobilerne er forbudt indtil klokken 16, går pædagogerne ikke rundt og samler mobiltelefoner ind. Børnene må have dem i tasken eller i lommen, så forældrene kan komme i kontakt med dem. 

”Det er kun, hvis de sidder i en sofa og hænger ud og spiller spil på mobilerne, at vi prikker til dem. Og så prøver vi at få dem involveret i en aktivitet,” siger Søren Bot og tilføjer, at flere børn deltager i aktiviteterne, efter at forbuddet blev indført.

Vi er ved at komme det rigtige sted hen

Klubben er dog ikke helt i mål med at få børnene til at vænne sig til mobilfri tid.

”Når børnene har haft en lang dag i skolen, har de behov for at slappe af, og når de har mobilen lige ved hånden, er det nærliggende lige at smide sig ned på en trappesten og se nogle TikTok-videoer. Vi er ved at komme det rigtige sted hen, men det er en lang, sej proces.”

Klubvenligt forbud

En anden klub - nemlig Den Gule Cykel i Viborg - har indført et totalforbud mod mobiler, selvfølgelig af den klubvenlige slags, hvor pædagogerne venligt beder børnene om at lægge deres mobiler i tasken, hvis de nu er ’kommet til’ at tage den frem eller have den i lommen.

”Men man må godt gå ud og tjekke sin telefon, og man må også gå ud og ringe,” fortæller afdelingsleder Christian Vestergaard.

Vi har ikke snakket om forbud. Vi har snakket med børnene om, hvad vi gerne vil sammen. Vi prøver at få dem til at forstå, hvorfor klubben hele tiden bliver forstyrret af alle de mobiler,”

Christian Vestergaard, afdelingsleder, Klubben Den Gule Cykel, Viborg.

Computeren sugede energi og nærvær

Forbuddet mod mobiler begyndte i virkeligheden et andet sted, nemlig da pædagogerne for tre år siden blev enige om at droppe computerrummet. 

”Computeren sugede energien og nærværet ud af de ting, vi helt vildt gerne ville lave med børnene,” siger han. 

De samme overvejelser gjorde sig gældende, da mobiltelefonerne begyndte at være overalt i klubben. Men der blev det sværere, for computerne var klubbens ejendom, som medarbejderne selv kunne beslutte at droppe, mens mobiltelefonerne var børnenes ejendom.

Vi snakker om, hvad vi vil sammen

”Vi havde en lang indflyvning, hvor vi var meget nysgerrige på børnenes brug af telefon. Vi snakkede med dem om, hvad de brugte dem til, og vi kunne godt se fællesskab, når de spillede for eksempel Among Us. Men tit blev det også passiv scrolling, hvor nærværet kom under pres,” fortæller Christian Vestergaard.

I Den Gule Cykel har de ikke oplevet, at børnene har valgt klubben fra, fordi mobilen var mere tiltrækkende. 

”Vi har ikke snakket om forbud. Vi har snakket med børnene om, hvad vi gerne vil sammen. Vi prøver at få dem til at forstå, hvorfor klubben hele tiden bliver forstyrret af alle de mobiler,” siger han. 

Det skal være sjovt at gå i klub

Samtidig har pædagogerne gjort sig umage med at tilbyde gode aktiviteter og sjove lege, fremhæver Christian Vestergaard.

”Når du fjerner noget, de synes er helt vildt fedt, er du nødt til at sætte dig selv i scene som pædagog, blive medlegende og udfordre børnene med sjove ting. Det skal være sjovt at gå i klub, samtidig med at de lærer noget,” siger han. 

Pludselig kunne vi også få dem til at fordybe sig i vores kreative værksteder, for de skulle ikke tænke på telefonen og blev ikke forstyrret at tusind bips, reels og snaps."

Christian Vestergaard, afdelingsleder, Den Gule Cykel, Viborg.

Mobilfri klub gav mere flow

Da kulturforandringen var en realitet og mobilen pakket væk, kunne pædagogerne se en forandring.

”Børnene deltog meget mere i aktiviteterne, de blev ikke forstyrret hele tiden, og de var mere i flow. Pludselig kunne vi også få dem til at fordybe sig i vores kreative værksteder, for de skulle ikke tænke på telefonen og blev ikke forstyrret at tusind bips, reels og snaps. Vi har børn, der har sagt: Jeg har fået mine venner tilbage,” siger Christian Vestergaard.

Det er ikke længere en kamp at holde klubben mobilfri, tilføjer han.

”Det er blevet en kultur, og jeg tænker ikke, at mobilen kommer tilbage.” 

Det ved vi om mobilregler i klubber

Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, har i 2023 undersøgt omfanget af mobilforbud i landets fritids- og klubtilbud. Rapporten viser, at:

  • 62 % af fritidstilbud til børn på mellemtrinnet har mobilforbud.
  • 5 % af fritidstilbud til børn i udskolingen har mobilforbud.
  • 85 % af de klubber, der tillader brug af mobiltelefoner, har regler for brug heraf. 
  • 57 % af de klubber, der har regler for brug af mobil, har regler for, hvor meget børn og unge må bruge mobiltelefoner i fritids- eller klubtilbuddet.
  • 14 % af klublederne fortæller, at regler for brug af digitale medier i høj grad eller i nogen grad kan være med til at afholde børn og unge fra at komme i tilbuddet.

Find rapporten her Indhold og kvalitet i fritids- og klubtilbud, spørgeskemaundersøgelse blandt ledere af SFO, fritidshjem og klub

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.