Pædagog, leder eller studerende? Hop med ind i forskningsuniverset 

Du har nu adgang til praksisnær forskning inden for 25 faglige temaer, der er vigtige i dagtilbud, skoler og fritidsinstitutioner. Få viden og inspiration fra forskere om leg, natur og udeliv, børneperspektiver, omsorg og tilknytning - og mange andre temaer.
Illustration til forskningsunivers
Forskningen kan hjælpe pædagoger til at opdage blinde vinkler i den pædagogiske praksis, siger pædagog Rikke Schmidt, som er glad for det nye forskningsunivers.

Pædagoger er vilde med forskning, men det kan være bøvlet at finde frem til forskning, som handler om og giver mening i den pædagogiske praksis. Men nu har du adgang til hundredvis af artikler, podcast og guider i forskningsuniverset, som du kan fordybe dig i, bruge i praksis og diskutere med kolleger eller medstuderende. 

Vil du f.eks. blive klogere på børns sproglige udvikling, kan du blive klædt på af eksperter, som har forsket i børnehøjde sammen med pædagoger. Eller vil du vide, hvad forskningen siger om inklusion, fritidspædagogik eller tværfagligt samarbejde, er der også forskningsbaseret stof at hente, som er rettet mod pædagoger. 

Forskning belyser blinde vinkler

Pædagog Rikke Schmidt er begejstret for, at det nu bliver lettere at få fingrene i forskning, som kan hjælpe hende og kollegerne til at blive klogere på deres pædagogiske praksis. 

”Pædagoger har stor viden, men vi kan hele tiden blive dygtigere. Pædagogik er særlig på den måde, at der aldrig kun er ét svar. Du kan altid se på praksis fra andre vinkler. Det er det, der gør pædagogik så svær – og så spændende. Derfor er forskningen så vigtig. Den gør, at vi kan opdage de blinde vinkler og hele tiden justere i vores praksis,” siger hun.

Gør hinanden opmærksom på forskning 

Rikke Schmidt er pædagog i den integrerede institution Ellevangen i Århus Kommune – og er ofte på jagt efter forskning, hun kan bruge i det pædagogiske arbejde med børnene eller som praktikvejleder. 

”Det kan f.eks. være emner som ligestilling, mad- eller legekultur, jeg er nysgerrig på. Der er ikke altid tid på møderne, så i det daglige kan vi også gøre hinanden opmærksomme på forskning. ’Prøv at læse denne artikel’ eller ’Den og den forsker har gode pointer, vi kan bruge’. Det gælder også de studerende, jeg er vejleder for. Dem skubber jeg også i retning af relevant forskning,” siger Rikke Schmidt, der har været pædagog i 23 år.

Solid viden, vi selv kan omsætte

Det er en stor fordel, at BUPL nu samler forskningen fra bl.a. Børn & Unge i forskningsuniverset, mener hun. 

”Vi har netop brug for praksisnær forskning, hvor forskere kigger ind i den pædagogiske praksis – gerne sammen med pædagoger. Samtidig er der jo tale om forskning, vi kan bruge til at styrke vores faglige dømmekraft. Vi har ikke brug for koncepter, der fortæller, hvad vi skal gøre, men for solid viden, vi selv kan omsætte i det pædagogiske arbejde,” siger Rikke Schmidt.

Du finder forskningsuniverset på www.bupl.dk/forskning

Sådan kan du bruge forskningsuniverset

Som pædagog eller leder

  • Læs og lyt dig til ny viden – og del og diskuter relevante artikler og podcast med dine kolleger, når I står over for en udfordring, en indsats eller et projekt. 
  • Forskningen kan være et bidrag til at undersøge og udvikle jeres praksis om alt fra inklusion og overgange i dagtilbud og skole til pædagogisk læringsmiljø og sproglig udvikling. 
  • Der kan også være faglige guldkorn om f.eks. forældresamarbejde, tværfagligt samarbejde og pædagogfaglig ledelse. Og fritidspædagogik, kvalitet i daginstitutioner, specialpædagogik – og flere andre emner.

Som pædagogstuderende

  • Du og dine studiekammerater kan finde viden til mange fag og projekter. Læs både artikler, lyt til podcast og find forskningsudgivelser på temasiderne. Interview med forskere og pædagoger kan inspirere og gøre jer klogere på det, I studerer og arbejder med. 
  • Dyk ned i temaer, du synes er spændende – også selvom, det ikke er en del af pensum lige nu. Det er alt sammen med til at styrke din faglige udvikling og ruste dig til arbejdet som pædagog. 
  • Hjælp også gerne dine medstuderende med at finde stof om emner, de arbejder med under studiet. Og diskuterer endelig forskningen med din underviser, vejleder og pædagogerne på dit praktiksted. 

Kort om universet

Forskningsuniverset:

  • Rummer 25 temasider med praksisnær forskning om alt fra alsidig udvikling og dannelse, inklusion og forældresamarbejde til evalueringskultur og pædagogers historie og tradition. 
  • Bygger på forskning fra f.eks. Anja Stanek, Lene Tanggaard, Line Togsverd, No Emil Kampmann, Noemi Katznelson, Svend Brinkmann, Thomas Gitz-Johansen – og mange flere forskere.
  • En stor del af forskningen er finansieret gennem BUPL’s forskningspulje, der siden 2006 har støttet forskning af værdi for den pædagogiske profession. 

Du finder hele forskningsuniverset på www.bupl.dk/forskning

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.