Sommeren er over os: Sådan sikrer du børnene ved vandet

Badevandet er dejligt lunt, og en tur til stranden trækker. Men et hav af unger i havet kræver særligt opsyn, og Dansk Svømmeunion kommer her med en række anbefalinger om sikker færden ved vandet.
Pige løber ud i vandet ved stranden, mens andre børn bader
Lav en afgrænset badezone, så du lettere kan orientere dig, lyder et af rådene fra Dansk Svømmeunion. Det kan eksempelvis være en voksen i vandet, som viser, hvor langt ud, børnene må svømme. 

Dansk Svømmeunion har oprettet en række kurser til blandt andet pædagoger, der skal klæde dem på til en sikker tur ud til vandet, og nu giver Hjalte Borum, uddannelseskonsulent hos Dansk Svømmeunion, en række anbefalinger om fornuftig færden ved vandet.

Langt de fleste kommuner har desuden deres egne regelsæt for badning - og typisk også for sejlads. Vær sikker på, at du følger disse regelsæt, inden du tager børnene med til eller i vandet.

1. STYR PÅ TEKNIKKEN

Dansk Svømmeunion anbefaler, at mindst en af jer har et gyldigt livredderbevis, inden I tager ungerne med på stranden, så I er sikre på, at I har kompetencer til at redde dem, hvis der skulle ske en ulykke. Man mister sin svømmeevne over tid, så selvom du måske svømmede regelmæssigt for fem år siden, er det ikke sikkert, at svømmeevnen holder vand i dag. 

2. RESEARCH HJEMMEFRA

Der er stor forskel på de danske strande. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Fralandsvind kan skabe farlige situationer, hvis børnene har badedyr eller SUP-boards med ude i vandet, da de vil drive ud mod det åbne hav. i tilfælde af fralandsvind skal I lade dem blive hjemme. Ved pålandsvind er risikoen for revlehuller omvendt større. 

3. LAV EN BADEZONE

Havet er stort, og stranden er bred, så det kan være uoverskueligt at skulle holde styr på et hold unger, der hopper i vandet hver sit sted. Lav en afgrænset badezone, så du lettere kan orientere dig. Det kan eksempelvis være en voksen i vandet, som indikerer, hvor langt ud, børnene må svømme. 

4. DEL OP I HOLD

Der er samtidig grænser for, hvor mange små hoveder, du kan kigge på samtidig. Afgræns antallet af svømmende børn til max 12 pr. voksen, der har et gyldigt livredderbevis, så I kan holde godt øje med dem alle uden at miste overblikket. 

5. HOLD ØJE

Det er nemlig vigtigt at holde godt øje. Så længe, der er børn i vandet, skal du eller en kollega have fokus rettet mod dem. Der går ikke mere end 20-60 sekunder, fra et barn mister sin svømmeevne, til barnet synker mod bunden. Du kan med fordel gå nogle skridt væk fra vandkanten og lidt højere op i niveau, så du har bedre udsyn. Bevæg dig rundt og kig på børnene fra flere vinkler, da eksempelvis solens skær på vandoverfladen fra nogle punkter kan gøre det svært at se. 

6. LEG ELLER ALVOR?

Det kan være svært at se forskel på et barn, der pjasker i vandet for sjov, og et barn, der er ved at drukne. Drukning kan nemlig ofte ligne leg på afstand. Der er dog nogle tegn, du kan være opmærksom på: Et barn, der er ved at drukne, vil ofte plaske i vandet med begge arme, strække halsen og kigge op mod himlen for at få luft. Barnet vil miste evnen til at flyde og dermed stå mere oprejst i vandet. 

7. REGLER OM DYKNING

Der findes mange populære dykkelege, såsom at holde vejret under vand på tid eller svømme mellem hinandens ben. Men det kan skabe farlige situationer, hvis ikke det sker under ordentlige forhold, og dykning kan gøre det svært for dig at holde øje med børnene, så lad kun børnene dykke, hvis de har fået lov af dig eller en kollega. Hvis børnene meget gerne vil dykke, kan det med fordel gøres til en aktivitet, hvor blot et eller få børn dykker ad gangen. 

8. ANSVARSFORDELING

Det er en god idé at have ansvarsfordelingen på plads, inden I tager ud på stranden. Er det fx dig eller din kollega, der ringer 1-1-2, hvis der sker en ulykke? Er det dig eller din kollega, der har det primære ansvar for at give førstehjælp?  

9. KEND DIT NUMMER

Dit fleste strande har et grønt skilt med et unikt nummer, du skal oplyse, hvis der sker en ulykke, og du ringer 1-1-2. Det er et redningsnummer, der fortæller alarmcentralen, præcis hvor du befinder dig, så hjælpen hurtigere kan komme frem, hvis uheldet er ude. Tjek nummeret på skiltet ud, når du tager ned på stranden, så du er forberedt. 

10. MEDBRING ET FLYDEMIDDEL

Medbring et board, en redningskrans eller andet, der kan flyde, og som I kan bruge ved en evt.  ulykke. Der findes ofte redningskranse på stranden, men hvis I har jeres eget med, skal I ikke lede efter det, hvis/når det skal gå stærkt

Læs mere eller book et kursus specielt målrettet pædagoger og lærere hos Dansk Svømmeunion.
 

De fem officielle baderåd

  • 1. Lær at svømme

    Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

    2. Gå aldrig alene i vandet

    Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

    3. Læs vinden og vandet

    Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind bliver overfladevandet koldere og badedyr, gummibåde og luftmadrasser driver hurtigt til havs - og det kan skabe farlige situationer. Der er også øget risiko for brandmænd. Se på vandets bevægelser i vandoverfladen. Hvis bølgerne danner skum, kan du se, hvor skummet flyder hen og på den måde følge strømmen. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

    4. Lær stranden at kende

    En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Vær altid opmærksom på strandens skilte og flag, der kan hjælpe dig med at sikkerhedsvurdere stranden.

    5. Slip ikke børnene af syne

    Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

    Kilde: Trygfonden, Respektforvand.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.