Pædagoger byder ind: Disse 5 ting gør min arbejdsplads god

Pædagoger nævner blandt andet kolleger, ledelse og organisering, når de skal fremhæve det bedste ved arbejdspladsen. Men én ting ligger bagved det hele.
Mand ser glad ud sammen med anden mand
Dygtige, engagerede og sjove kolleger ligger højt på listen over, hvad der gør pædagogers arbejdsplads god, viser et opslag på Facebook.

Kolleger med humor, god ledelse og tid til forberedelse er afgørende for, at pædagoger er glade for deres arbejdsplads.

Og så er der særligt ét forhold i pædagogernes arbejde, som er vigtigt for pædagogers glæde ved deres arbejdsplads. Det vurderer arbejdslivsforsker på baggrund af svar fra omkring 100 pædagoger til et opslag på BUPL's facebookside.

Se opslaget her

Én ting ligger under overfladen

Ikke alle pædagoger nævner de børn og unge, de arbejder med, når de fortæller om deres arbejdsplads. Alligevel ligger hensynet til dem lige under overfladen i deres svar, mener Nanna Vaaben, docent ved Københavns Professionshøjskole, som forsker i arbejdslivet for medarbejdere i velfærdsprofessioner.

”Når én for eksempel skriver, at det er vigtigt med en god leder og et godt kollegaskab, fordi det er fundamentet for en god pædagogik og et godt børneliv, så er børnene i høj grad til stede i svaret,” siger Nana Vaaben.

Kolleger giver social støtte

Mange pædagoger nævner deres kolleger, når de skal sætte ord på, hvorfor deres arbejdsplads er god.

Én skriver eksempelvis: ’Selvom ting nogle gange er svære, så VED jeg, at mine kollegaer er der for mig, og at vi sammen finder en løsning på de udfordringer, vi møder i hverdagen.’

Når gode kolleger er vigtige, handler det blandt andet om den sociale støtte, som man får fra andre pædagoger, vurderer Nana Vaaben.

”Både for lærere, sygeplejersker, socialrådgivere og pædagoger er det vigtigt, at man ikke har en oplevelse af, at man står alene med ansvaret for, at opgaven lykkes. I de senere år er der sket mange krumspring i den offentlige sektor for at øge produktiviteten, og det har også ramt pædagogernes arbejdspladser. Pædagoger står med ansvaret for flere børn, og det øger risikoen for at stå alene med en stor børnegruppe, hvilket igen gør det sværere at lykkes med sit arbejde,” siger hun og minder om, hvorfor pædagoger og andre, der vælger at arbejde med kernevelfærd i den offentlige sektor, har søgt ind til fagene i første omgang:

”Gennem forskellige undersøgelser og studier af arbejdsliv for medarbejdere i den offentlige sektor løber der en strøm af, at man har lyst til at gøre noget godt for andre mennesker. Det er den lyst, der får dem til at søge ind på uddannelsen og komme igennem den. Det er den, der giver drivkraft på arbejdspladsen, men også frustrationer, når man føler, at man må gå på kompromis med sin faglighed. Og det er den, der i sidste ende kan få dig til at forlade arbejdet,” siger Nana Vaaben.

5 ting, der gør pædagoger glade for deres arbejdsplads

1

Gode kolleger

Mange pædagoger fremhæver deres dygtige, sjove og betænksomme kolleger, når de skal beskrive, hvad der gør dem glade for deres arbejdsplads.

Som én skriver: ’Det, som gør ens arbejdsplads god, er helt klart kollegaskab og trygt psykologisk miljø, hvor vi kan være åbne for hinandens forskelligheder uden at være sure på hinanden.’

2

God ledelse

Flere fremhæver deres leder som en vigtig brik i, at man har en god arbejdsplads.

Én fortæller eksempelvis: ’Vi har en sindssygt god ledelse, som både bakker os op, hjælper, støtter og udfordrer os.’

3

God organisering

For nogle pædagoger er det de gode aftaler om organisering af hverdagen, der er altafgørende.

Én skriver: ’At der er tid og rum til børnene. Vi er ikke klassisk stueopdelt, men de voksne er funktionsopdelt, så der er voksne i alle rum. Vi er også et lille hus med ca. 50 børn. Det er så dejligt at kende alle børn og voksne, og at alle er mine børn.’

4

Gode arbejdsvilkår

En god arbejdsplads er for nogle pædagoger også et sted, hvor man har gode vilkår for arbejde, og hvor der tages hensyn til den enkelte medarbejder.

Som én skriver: ’At vi har forberedelsestid, og at der lyttes til ønsker i forhold til arbejdsplan, så det er nemmere at få familielivet til at hænge sammen.’

5

Indflydelse

Flere pædagoger nævner også muligheden for at få indflydelse på arbejdet som en vigtig del af en god arbejdsplads.

Én skriver for eksempel: ’At vi selv styrer vores dagsorden, og vi kan tage på tur med ungerne så meget, som vi har lyst til.’

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.