Naturoplevelser trumfer gaming: Nu vil børnene mere ud

Naturen hitter blandt danske børn, som gerne vil endnu mere ud, viser ny undersøgelse. Coronapædagogikken i det fri kan have styrket børns begejstring for naturen, vurderer forsker, der opfordrer pædagoger til at holde fast i en praksis med fokus på naturoplevelser.
Foto af børn, der bygger hule i skoven
Børnene har i stigende grad fået øjnene op for, at en skov kan være fuld af sjov.

En tur ud i naturen er mere populær hos børnene end at spille PlayStation eller på iPad. Det svarer børnene selv i en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening. Her har 1032 børn mellem fem og 12 år svaret på, hvad de bedst kan lide at bruge deres tid på. 60 procent svarer, ’at være i naturen’ som en af deres foretrukne aktiviteter.

Naturen er dermed mere populær end indendørs aktiviteter som ’gaming’ (48 procent), ’male eller tegne’ (47 procent), eller ’spille kort eller brætspil’ (41 procent). Kun svarmuligheden ’at se serie, film eller tv-programmer, eller bruge skærm til andet end gaming’ er blevet valgt af flere (75 procent).  

Corona kan have øget interessen for natur

Andelen af børn, der har svaret ’at være i naturen’ som en af deres fortrukne aktiviteter, er steget med 8 procentpoint siden sidste år, hvor Epinion lavede en tilsvarende undersøgelse. I følge forsker og centerleder for Børn og Natur Søren Præstholm kan samme tendens spores, hvis man ser resultatet i forhold til andre (dog ikke helt sammenlignelige) målinger af børns motivation for at komme ud i naturen.

Han vurderer, at den virkelighed, vi har haft under corona, hvor institutioner og skoler har rykket aktiviteter endnu mere ud i det fri, kan have haft en positiv betydning for børnene.  For det er især i løbet af den tid, som børnene tilbringer i institution, at de kommer udendørs i løbet af hverdagene, viser forskning fra Center for Børn og Natur.

”Institutionslivet betyder utroligt meget for børns udetid, og de fleste institutioner kommer rigtigt meget ud, især børnehaver. Der er en motivation både blandt ledere, pædagoger, børn og forældre. I løbet af coronatiden har mange været endnu mere udendørs – og nogle flyttede en del af aktiviteterne til nærliggende park eller skov. Måske har den megen udetid i institutioner og skoler under corona fået flere børns øjne op for, at det er sjovt at være i naturen,” siger han.

Hold fast i udendørs praksis

En vigtig pointe er, at for børn betyder det sociale rigtigt meget for motivationen, påpeger forskeren. 
”Under nedlukningerne var det udendørs, man kunne være social og mødes med kammerater og familie. Det sociale er en vigtig driver for børn, og under corona fandt flere måske ud af, at det sociale også kan finde sted i naturen.”

Det spændende spørgsmål er, om børnenes øgede naturbegejstring er kommet for at blive, ifølge Søren Præstholm.

”Hvis vi som samfund ligesom børnene mener, at det er vigtigt at børn kommer ud i naturen, så bør vi gøre noget for at holde fast i den praksis, vi lærte under corona. Der kan vi sætte ind i institutioner og skoler. For eksempel ved at styrke pædagoger og læreres grønne kompetencer eller sørge for, at der er attraktive grønne områder tæt på,” siger han.

Epinion-undersøgelsen fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at halvdelen af børnene gerne vil mere ud i naturen, end de plejer at være. Kun fire procent af børnene vil mindre ud end de kommer i dag.


Find inspirationsmateriale til mange sjove og lærerige aktiviteter for børn fra 0-15 år på naturensuge.dk
 

Om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er gennemført i perioden 2. juni 2022 til 13. juni 2022 som webbaserede interviews blandt 1.032 børn i alderen fem til 12 år og deres forældre. Forældrene har besvaret en række indledende spørgsmål og herefter har barnet, så selvstændigt som muligt, besvaret en række spørgsmål ved hjælp af blandt andet billeder og ikoner.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.