Krisen kradser i pensionsopsparingerne: Nu rammes ældre pædagoger 

Efter ti forrygende år, hvor pædagogernes pensionsformue er fordoblet, rammes opsparingerne nu af den økonomiske krise. Det kan få forskellige konsekvenser alt efter pædagogernes alder, fortæller pædagogernes pensionskasse, PBU.
pengesedler

Det er usikre økonomiske tider. Det mærker man i supermarkedet og på tankstationen, og kigger du på din pensionsopsparing, vil du se, at den er skrumpet i år.

Og krisen får nu direkte betydning for pensionerede pædagoger. Deres pensionsudbetalinger bliver nedsat med gennemsnitligt tre procent.
 
Nedsættelsen er dog mindre end forventet, da de økonomiske udsigter, som har indflydelse på reguleringen af pædagogernes pensionsudbetalinger, har forbedret sig hen over de seneste uger. 

Pædagogernes pensionsudbetalinger reguleres igen næste efterår, og nedsættelsen af pensionsudbetalingen kan altså vise sig at være midlertidig.

Selvom krisen nu rammer pensionsudbetalingerne, behøver yngre pædagoger ikke bekymre sig over den aktuelle situation, fortæller Sune Schackenfeldt, der er administrerende direktør i Pædagogernes Pension (PBU):

”Hvis du er under 50 år, er der ingen grund til bekymring. Du vil indhente det tabte igen. Er du over 50, har du i sagens natur færre år til at indhente det,” siger han.

Store udsving her og nu: Men pensionerne har haft medvind i årevis

Selvom pensionsopsparingerne er blevet mindre værd i løbet af året, er det langt fra en kurve, der bare bevæger sig lige nedad. Det er nemlig ekstremt uforudsigelige tider rent økonomisk. Det betyder, at den enkeltes opsparing ændrer sig fra måned til måned, fortæller PBU-direktør Sune Schackenfeldt.

”I juli var vi det pensionsselskab, der klarede sig bedst. Andre måneder har det været helt anderledes. Det skifter hele tiden,” siger han og sætter lidt perspektiv på de store udsving:

”Selvom 2022 har været et dårligt år, er PBU stadig i plus, hvis man kigger på indtægterne over de seneste to års tid. Og kigger man på de seneste otte år op til, er formuerne fordoblet for vores pædagoger. Så pensionskunderne har haft en periode, hvor det er gået rigtig godt,” siger han.

Nedgang skyldes ikke krigen i Ukraine

Modsat hvad mange tror, er det ikke krigen i Ukraine, som er den direkte årsag til de store udsving. Det er inflationen til gengæld, påpeger Sune Schackenfeldt.

”Når inflationen er høj, hæver centralbankerne renten, og det kan aktiemarkedet ikke lide. Det plejer at være sådan, at når aktierne falder, så stiger obligationerne. Af forskellige årsager sker det ikke nu. Obligationerne er også gået kraftigt ned,” forklarer han. 

Det rammer pensionskunderne, da størstedelen af deres midler netop er investeret i aktier og obligationer. 
Samtidig lurer nogle spøgelser i horisonten. USA og Kina er i konflikt om Taiwan for tiden, og Sydeuropa er tæt på recession. Ingen af delene er godt for pensionsopsparingerne.

Optur? Pædagoger skal håbe på blæsevejr

For de fleste vil pensionsopsparingerne nå at vokse inden pensionsalderen, men på kort sigt er inflationen den største økonomiske udfordring.

”Inflationen påvirker lige nu først og fremmest energipriserne, så alle husholdninger bliver ramt. Det ser ud til, at inflationen er ved at nå sit højdepunkt, men den forbliver høj i en periode, så det bliver en hård vinter,” siger Sune Schackenfeldt.

Der er dog skyer i horisonten, som kommer til at gavne vores økonomi. Og det er helt ægte skyer. En del af årsagen til de høje energipriser herhjemme er nemlig, at vi i Danmark ikke har haft meget blæst til vores vindmøller, mens nordmændene, der har masser af vandenergi, har oplevet tørke i dele af landet. Det kommer næsten med garanti til at ændre sig i de kommende måneder, og det burde smitte positivt af på energipriserne i Danmark.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.