Her bliver kimen til ludomani lagt

Seks procent af de 12 til 17-årige har et problem med pengespil. Uden hjælp risikerer de at udvikle ludomani. Men de kan være svære at spotte. Læs her, hvordan du får øje på unge med hang til spil.
billede af mange forskellige spiludbydere
Unge under 18 gambler på udenlandske hjemmesider med penge fra fars, storebrors eller en ældre kammerats konto, fortæller Thomas Marcussen fra Forskningsklinikken for Ludomani.

Selv om unge under 18 år kun må købe skrabelodder og deltage i lotterier, findes afhængighed af pengespil også i aldersgruppen. Seks procent af de 12- til 17-årige har en eller anden form for spilleproblem. Det viser en undersøgelse af pengespil og pengespilsproblemer, som Rambøll har lavet for Spillemyndigheden. 

Tallet bekymrer klinikleder Thomas Marcussen fra Forskningsklinikken for Ludomani på Aarhus Universitetshospital.

”Det står relativt alvorligt til, for vi ved, at kimen til ludomani bliver lagt i teenageårene og tager fat i 18 til 25 årsalderen, når den unge får sin egen økonomi og kommer på afstand af forældrene,” siger han.

Unge finder andre veje

De, der søger behandling for ludomani, er yngre end for seks-syv år siden. I dag er de typisk mellem 18 og 30 år, og de fortæller netop, at problemet opstod, da de var teenagere.

”Jo tidligere debut du har med pengespil, desto større risiko er der for at blive afhængig. Men vi har den udfordring, at spilleproblemer blandt unge står i skyggen af opmærksomheden på deling af billeder, mobning og radikalisering i kommunernes digitale dannelsesstrategier. Samtidig foregår spil typisk i det skjulte, og der mangler viden om, hvordan man kan spotte det. Derfor bliver det tit opdaget for sent,” siger Thomas Marcussen.

De fleste spil er forbudt for unge under 18 år, og som noget relativt nyt skal man have et spilleID for at kunne spille i kiosker. Det gør det sværere for unge at spille, men de er gode til at finde andre veje.

”De gambler på udenlandske hjemmesider med penge fra fars, storebrors eller en ældre kammerats konto,” fortæller kliniklederen.

Hold øje med drengene

Det er vigtigt at gribe ind, inden det udvikler sig til reel ludomani, som typisk fører til løgne og konflikter med familie og venner og til lån. Det kan også gå ud over ludomanens børn og arbejde, at han bruger tid på at spille.

Pædagoger har fat i unge, imens der er et vindue til at forebygge, mener Thomas Marcussen.

Men de kan ikke løfte opgaven alene. Lærere og forældre spiller også en vigtig rolle.

”Ludomani rammer folk i alle samfundslag, men 90 procent med spilleproblemer er mænd, så det er især drengene, man skal være opmærksom på. Det er hamrende svært at spotte dem, hvis de ikke taler om det, men der findes hjælpeværktøjer til at skabe en dialog om spil og spilproblemer.”

Film taler til unges følelser

Selv har Forskningsklinikken for Ludomani lavet en film om en ung fyr, som er afhængig af at spille. Klinikken har vist den 30 minutter lange film og skabt dialog på cirka 60 udskolinger og ungdomsuddannelser, og tilbagemeldingerne viser, at filmen involverer de unge følelsesmæssigt og udvikler deres empati, både i forhold til dem selv og til deres omgivelser. 

”Det gør det nemmere for dem at handle fornuftigt og også at række ud, hvis de er på vej ud i spilleproblemer. Det handler om at involvere de unge fremfor at løfte pegefingeren,” siger Thomas Marcussen.

9 gode råd: Sådan forebygger du spilafhængighed

  1. Hold øje med drenge
    At spille om penge er som at ryge. Nogle prøver det en gang eller to, men hos andre manifesterer det sig som et problem. Seks procent af de 12 til 17-årige har hang til at spille om penge. Især drenge. Drengehjernen lader sig let påvirke af belønninger, og mange unge med ludomani har nærmest brændemærket deres første gevinst i hukommelsen. En gevinst øger risikoen for afhængighed.
  2. Erkend, at problemet findes
    Spil foregår ofte i det skjulte, så du skal være opmærksom på, at problemet findes blandt unge for at opdage det. Pædagoger, som går op i e-sport, kender gråzonen mellem computerspil og pengespil, så hvis du ikke selv har tilstrækkelig viden om spil og gambling, kan du involvere din kollega med kendskab til området.
  3. To centrale områder
    Du skal primært være opmærksom på to ting: 
    1.    Regulær gambling på udenlandske hjemmesider via ældre kammeraters konti. Det kan være betting på sport, poker, casinospil og spilleautomater.
    2.    Der er en stor gråzone mellem egentlige pengespil og computerspil, hvor man kan købe sig til fordele og ekstra udstyr. Nogle falder i gryden af et højt pengeforbrug på pc-spil.
  4. Fodbolddrenge udsættes for et reklametryk
    Især drenge, som går op i e-sport og fodbold, er udsatte. De kan ikke se fodbold i tv eller på stadion uden at blive opfordret til at spille. Unge, som udsættes for mange reklamer, ser mere positivt på spilleprodukter, så gambling bliver let en naturlig del af fodbold.
  5. Ludomani har en social slagside
    Ludomani findes i alle samfundslag, men lidelsen har en markant social slagside. Tre ud af fire voksne i behandling har angst, depression, ADHD, autisme eller andre psykiske problemstillinger. Det ser ud til også at gælde unge med spilleproblemer, så vær særlig opmærksom på de meget impulsive, på unge med lav forældreinvolvering og på unge, som ikke trives.
  6. Lyt, når de unge snakker
    Vær en flue på væggen, når de unge snakker. Hvis du får mistanke om et spilleproblem, så tal med den unge selv, med hans kammerater, dine kolleger og forældrene for at få indblik, om der er hold i din mistanke.
  7. Brug jeres køreplan
    Du risikerer, at den unge lukker i og spiller videre i det skjulte, men du må prøve det bedste, du kan, og sende signaler om, at det ikke er acceptabelt at spille om penge, når man er under 18 år. I har givetvis en plan for, hvordan I involverer forældrene, når I hører om unge, som tager stoffer eller har et højt forbrug af alkohol. Gå sammen med forældrene. De kan blandt andet følge med i den unges økonomi.
  8. Generel forebyggelse
    Skab en dialog med de unge med afsæt i film, podcasts og teaterforestillinger om spilafhængighed blandt unge. Når unge involveres følelsesmæssigt, har de nemmere ved at agere fornuftigt og også ved at række ud efter hjælp.
  9. Hvis du selv gambler og gamer
    Du er rollemodel, så luk ned for snakken med de unge om, hvilke hold det er værd at spille på i weekenden. Hvis du arrangerer gaming i klubben, har du også et særligt ansvar, for tilkøb til spil kommer snigende. Også i spil, som er gratis.
     

Få mere at vide

spilforlivet.dk finder du en film om ludomanen David, som du kan se sammen med de unge. I kan også teste, om I selv har et spilproblem. Sitet drives af Forskningscenter for Ludomani, som også tilbyder supervision til fagfolk, der er i berøring med borgere med spilleproblemer. Læs mere på ludomani.au.dk.
Tjekspillet.dk beskriver forskellige computerspil og vurderer, om spillet vækker bekymring. Center for Ludomani står for sitet og tilbyder desuden oplæg om unge, gaming og gambling. Læs mere på ludomani.dk.
Teater O turnerer i år og næste år med forestillingen Ludo, som er målrettet 12 til 18-årige. Læs mere på teatero.dk.
Heartbeats.dk har udgivet podcasten ’Min søn har en djævel’, hvor en far over tre afsnit taler med sin søn, som er afhængig af spil.
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.