Guide til lederne: Stram op og brug video - sådan får I flere ansøgere
Langt det meste rekruttering foregår på traditionel vis og appellerer ofte ikke i særlig høj grad til unge ansøgere. Derfor kan en institution med forholdsvis simple midler få et forspring i kampen om ansøgerne, fortæller Søren Schultz Hansen, uafhængig erhvervsforsker, forfatter og ekstern lektor på CBS.
”Det er på tide at tage et opgør med ’plejer’ og både forbedre de traditionelle jobopslag og supplere dem med en indsats på sociale medier,” siger han på baggrund af en række interview med forholdsvis nyansatte på forskellige arbejdspladser.
Her får du hans råd om, hvordan din institution kan skille sig ud og blive attraktiv for flere ansøgere:
Det skriftlige jobopslag: Stram op
Det skriftlige jobopslag skal stadig være der, men de fleste kan dog stramme gevaldigt op på indholdet ved at følge disse fire råd:
• Fjern intetsigende fyldord. Ofte kan opslagene være omkring halvt så lange, uden at man går glip af indhold.
• Vær modtagerorienteret. Fokuser på, hvad ansøgerne får ud af at arbejde hos jer, og skriv det i toppen af opslaget.
• Prioriter, hvad der skal med. Drop lange lister over arbejdsopgaver, men tag gerne de fire vigtigste med.
• Overvej at bruge citater fra medarbejdere, som fortæller, hvad der kendetegner jeres arbejdsplads.
Brug video: Det rammer de unge
Specielt de unge er vant til at kommunikere med billeder, herunder levende billeder. De synes, det er mærkeligt, hvis en potentiel arbejdsplads ikke også gør det. Og det opdager de, når de tjekker jeres hjemmeside ud (hvad de fleste ansøgere gør).
Her er, hvad I kan gøre:
• Læg i hverdagen små videoer ud, som viser stemningen på arbejdspladsen. De behøver ikke at være vildt flotte. Det afgørende er, at de er autentiske.
• Brug videoer sammen med jobopslaget (et link eller en QR-kode). Skriv alt det praktiske og formelle i opslaget, men brug videoen til at give et indtryk af, hvem I er.
• I forbindelse med rekruttering må videoerne meget gerne vise medarbejderne, så man kan få en bedre fornemmelse af arbejdspladsen.
Inddrag målgruppen: Udvid ansøgerfeltet
Har du allerede pædagoger, som minder om den målgruppe, som du vil henvende dig til, så lad dem være med i rekrutteringen.
• Vil du udvide ansøgerfeltet, sådan at du også rammer yngre pædagoger, så lad en af de yngste medarbejdere være med til at skrive jobopslaget ud fra, hvad der er vigtigt for hende eller ham. Pædagogen kan også stå foran kameraet i en lille video om institutionen.
• Du kan også opfordre medarbejdere til at sprede budskabet om, at et job er ledigt. De kan have store netværk, så I kan komme bredere ud.
Brug sociale medier: Skab mere synlighed
Omkring halvdelen af arbejdspladserne bruger Facebook og LinkedIn til rekruttering. Langt færre bruger Instagram og YouTube, hvor mange unge ellers er.
• Det er en positiv nyhed, for det giver jer mulighed for at skille jer ud på disse områder.
• I kan skabe synlighed i hverdagen gennem små film eller billeder. Potentielle ansøgere kender derfor måske allerede til institutionen, når I supplerer jeres traditionelle jobopslag med opslag på sociale medier.
• Husk, at fotos og videoer som udgangspunkt klarer sig bedre end tekst på de sociale medier.