Guide: Tal om klima i børnehøjde

I Børnehuset Baunevangen starter en god klimaforståelse allerede i børnehaven. Det er der mange fordele ved, forklarer organisationen Grønne Spirer.

Børnehuset Baunevangen i Hvidovre har haft fokus på bæredygtighed siden 2016. Derfor har institutionen haft mange overvejelser om, hvilke bæredygtige valg de kan kan træffe i daginstitutionerne, så børnene får nogle gode vaner med ud i livet. De har samlet fem gode råd og aktiviteter, som I kan sætte gang i hos jer, hvis I også vil have klima og bæredygtighed ned i børnehøjde.

5 RÅD FRA BØRNEHUSET BAUNEVANGEN

Brug naturen og dens fænomener
En presenning vil fx flagre udenfor, nar det blæser, og det kan I snakke med børnene om, hvorfor den gør. I kan også lave højbede, så børnene kan lære om 'fra jord til bord'.

Tænk bæredygtighed ind i hverdagen
Tal med børnene om alt fra madspild til vand- og papirforbrug. Køb bæredygtige materialer, tag naturen med ind og brug den kreativt. Saml skrald, når I er ude i naturen. Italesæt alt det, som I selv gør, der har med klima og bæredygtige valg at gøre.

Hav fokus på madspild
Børnene vil ofte gerne hælde en masse mælk op i glasset, men tal om, at man kun skal hælde lidt op, fordi man skal kunne drikke det. Man kan bare tage to gange, hvis man kan drikke mere, for ellers skal det hældes ud i vasken.

Høns, kompost og affaldssortering
Vi har høns, som spiser vores madrester. Derudover har vi også en kompostbeholder, der viser børnene, hvad der sker med kompost.

Genbrug, hvad I har
Vi har smidt vores juletræ på legepladsen, så børnene kan lege med det. I sandkassen har vi genbrugspotter og- pander. Vi bruger gamle ugeblade til børn, som skal lære at bruge en saks.

Kilde: Jette Petersen, pædagog i Børnehuset Baunevangen 

Selv om klima og bæredygtighed let kan blive for abstrakt for børnehavebørn, ser Ida Kryger, projektleder for Grønne Spirer i Friluftsrådet, en række fordele ved at give børnene gode vaner allerede i børnehaven.

»Børnehavebørn er ikke for små til at få viden om naturens kredsløb. Når børnene graver æbleskrog, plastikposer og ispapir ned og ser, hvad der forsvinder, og hvad der ikke gør, har de en håndgribelig viden, som gør det nemmere at lære om nedbrydning i naturen senere,« siger hun.

 

2 BÆREDYGTIGE AKTIVITETER FOR BØRN

Som projektleder for Grønne Spirer i Friluftsrådet hører Ida Kryger jævnligt om lege og aktiviteter, som daginstitutionerne sætter i gang, hvor de forsøger at lege bæredygtighed ind i hverdagen. Her to af slagsen:

  • Grav skraldet ned
    Når I finder skrald på legepladsen, kan I prøve at grave det ned og kigge til det en måned efter. På den måde kan børnene fra en tidlig alder se, at plastik ikke nedbrydes, hvis man smider det i naturen. I skal selvfølgelig huske at fjerne det fra jorden igen, når jeres lille eksperiment er færdigt.
  • ’Skraldestafet’
    Hav en stor affaldssæk med forskellige typer affald. Herefter lader I børnene tage et stykke skrald fra posen, som de efterfølgende skal løbe hen til forskellige poster med, afhængig af om der er tale om papir, plastik, flasker eller metal.

LÆS MERE: Få hele klimaguide i Børn&Unge nummer 8.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.