Drømmer du om vegetarmad i daginstitutionen? Snart er der officielle kostråd klar

Inden årsskiftet skulle der gerne ligge officielle kostråd til de dagtilbud, der gerne vil servere vegetarmad for børnene. Men der kommer ingen kostråd til dem, der vil servere vegansk kost.
foto af barn, der spiser broccoli.
Der skal være nok energi og en god balance mellem protein, kulhydrat og fedt i vegetarkosten, fastslår Fødevarestyrelsen.

Flere og flere danskere dropper kødet og holder sig til vegetarisk kost. Derfor er der også kommet øget interesse for at servere vegetarmad i dagtilbud. Og nu er der godt nyt til de institutioner, der drømmer om at servere grøn og ernæringsrigtig mad for børnene i vuggestuen og børnehaven. 

Inden året er omme, skulle der gerne ligge officielle kostråd klar til daginstitutioner, der gerne vil droppe kødet, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

”Vi har lige lanceret kostråd til vegetariske måltider i skoler og kantiner. Egentlig var det også meningen, at vi ville have lanceret en for vegetariske måltider i dagtilbud, men det har vi været nødt til at skubbe. Vi vil gerne være på den sikre side, når vi kommer med vores anbefalinger. I daginstitutioner har vi at gøre med en gruppe børn, der er under udvikling, som har høj vækst, og som derfor kan være mere sårbar overfor mangel på næringsstoffer,” siger hun. 

Analyserer vegetariske kostråd

Lige nu analyserer Fødevarestyrelsen, om de vegetariske kostråd, de vil gå ud med, sikrer, at børnene får nok energi, og at der er en god balance mellem protein, kulhydrat og fedt. 

”Men vi undersøger også, om der er nok vitaminer og mineraler. Vi har en særlig opmærksomhed på jern og zink, som godt kan være en udfordring på vegetarisk kost,” siger Anne Pøhl Enevoldsen.

Ingen kostråd om vegansk kost

Det bliver straks vanskeligere med kostråd, hvis en vuggestue vil servere vegansk mad. Den udfordring er blevet aktualiseret af et paragraf 20 spørgsmål i Folketinget til Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).
Som det fremgår af svaret til Folketinget, kan myndighederne ikke anbefale vegansk kost til de helt små. Derfor kommer Fødevarestyrelsen heller ikke med kostråd om veganske måltider, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen.

”De helt små, de 0-2-årige, er under udvikling og vokser rigtig meget, og derfor skal man have rigtig godt styr på, hvad de får. Vi kan ikke anbefale, at man udelukkende lever vegansk, når man er under to år. Vi anbefaler, at man følger vores kostråd til måltider i daginstitution, hvor der er mindre mængder kød og andre animalske produkter. Det gør vi, fordi det er den måde, børn særligt i denne alder nemmest får tilgodeset det, de har behov for via kosten,” siger hun.

Vegansk kost kræver stor viden

Det kan lade sig gøre at udvikle sig og vokse normalt på vegansk kost, hvis man får de rette kosttilskud, hvis man får den rigtige sammensætning af kosten, og energiindholdet er tilstrækkeligt, understreger Anne Pøhl Enevoldsen.

”Men det kræver i vores optik en ret stor viden. Det er ikke det, man er uddannet til, når man står i en daginstitution som for eksempel ernæringsassistent. Så har man ikke nødvendigvis den viden,” siger hun.

Det kan dog lade sig gøre at servere vegansk kost, påpeger Anne Pøhl Enevoldsen, men kun under særlige forudsætninger:

  • Det skal være ernæringsfaglig velplanlagt kost, der er udarbejdet af en autoriseret klinisk diætist.
  • Forældrene skal være bekendt med, at de selv har ansvaret for at give børnene de anbefa-lede kosttilskud.
  • Børnene skal spise varieret og med tilstrækkelig appetit.

Læs mere om vegetarisk og vegansk kost til små børn hos Sundhedsstyrelsen

Læs Fødevarestyrelsens kostråd til skoler og kantiner

Hvor mange danskere lever vegetarisk?

  • 3,1 procent, svarende til cirka 180.000 personer, lever vegetarisk og spiser ikke hverken rødt kød, fjerkræ, fisk, kødpålæg eller biprodukter fra slagtning af dyr. I 2017 var det 1,8 procent. 

    Der er så få veganere, at der ikke findes data til at opgøre antallet.

    17 procent af danskerne, svarende til ca. 1 million danskere, spiser overvejende eller helt vegetarisk. I 2018 drejede det sig om 12 procent af danskerne.

    63 procent af danskerne og 75 procent af de unge mellem 18 og 34 år ønsker at spise mindre kød.

    Kilde: Vegetarisk Forening

Vegetar eller veganer? Her er forskellen

Vegetar: at leve af planteføde (frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø mv.) med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. Vegetarer spiser ingen former for kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter fra slagtning af dyr.

Veganer: at søge at undgå (så vidt som muligt og praktisabelt) alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål. Veganere lever plantebaseret og søger så vidt muligt at undgå animalske produkter, herunder også mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning og produkter testet på dyr.

Pescetar: at supplere sin plantebaserede kost med fisk, men ikke andre typer kød.

Fleksitar: Spiser hovedsageligt vegetarisk, men ind imellem også dyr. Denne betegnelse inkluderer også pescetarer.

Kilde: Vegetarisk Forening

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.