Vi gider ikke være sure


Det skal være sjovt at gå på arbejdet er holdningen i daginstitutionen Toftegården. Her får medarbejderne aldrig nej, hvis de vil prøve en god idé af - heller ikke selvom det koster penge. Hvis budgettet ikke slår til, bliver der søgt om støtte i private fonde og hos erhvervsvirksomheder.

Fra vi startede, har der ikke været en dag, hvor jeg ikke er vågnet op og har sagt: "Ah, jeg skal på arbejde",« siger Anker Brunsholm, som er leder af Toftegården i Greve Kommune. Institutionen har 52 børnehavebørn og 30 vuggestuebørn.

Anker Brunsholm og souschef Jette Grÿnfeld er et fasttømret lederteam, der lever og ånder for Toftegården. De er begge i starten af 50erne og regner med, at det skal være deres sidste arbejdsplads. Så nu skal alt det, de ikke fik realiseret andre steder, gennemføres.

Toftegården er næsten Ankers barn. Han har været ansat lige fra institutionen blev projekteret til nu, hvor Toftegården har eksisteret i 3 1/2 år.

»I starten var det "mit hus", nu er det "vores". Jette og jeg er meget forskellige, men vi arbejder som et team. Det giver udvikling,« siger Anker Brunsholm, som er leder i en af de få institutioner i området, der har børn på venteliste.

Opskriften på Toftegårdens succes er arbejdsglæde.

»Jeg satte mig for at skabe kommunens bedste daginstitution. Den frihed, jeg har fået fra kommunen, ville jeg give videre. Jeg ville gerne skabe et hus, der er gennemsyret af arbejdsglæde.«



Alt kan lade sig gøre. Anker og Jette har den grundholdning, at alt kan lade sig gøre. Hvis nogen har en god idé, bliver den prøvet af. De fysiske rammer og økonomien får ikke lov til at sætte ret mange grænser.

»Alle brokker sig over økonomi, normeringer og så videre. Vi gider ikke brokke os og være negative. Jeg ved da godt, at vi er heldige, fordi vi har gode pladsforhold. Men pladsen er ikke det eneste, der tæller,« siger Jette Grÿnfeld.

Daniella Thulin og Susanne Røgilds er forholdsvis nyuddannede pædagoger. Sammen med det øvrige personale har de blandt andet været på kursus i Lejre Forsøgscenter. Desuden har de været på massagekursus, trommekursus og på kursus i afrikansk dans. De har også taget initiativ til at indføre massage og afrikansk dans for børnene i Toftegården.

»Der er ingen begrænsninger for ting, man vil sætte i gang. Nu masserer vi børnene inde i "Eventyrrummet" hver tirsdag. Det har udviklet sig til, at børnene også giver hinanden massage. Det er smadder hyggeligt. Børnene bliver meget omsorgsfulde,« fortæller Daniella, som sammen med Susanne nu også har fået indført, at børnehavebørnene i mindre grupper danser afrikansk dans en gang om ugen. Desuden blev danseinstruktøren inviteret til Toftegården, så børn, medarbejdere og forældre kunne lære afrikansk dans.

»Jeg ved godt, der er et budget. Men jeg har aldrig fået at vide, at noget ikke kan lade sig gøre. Måske bare, at det må vente til næste budget,« fortæller Susanne.



Vikingelandsby. Et af de største projekter i Toftegårdens historie er naturlegepladsen med vikingelandsby. Alt er bygget af massive elmetræstammer og andet massivt træ.

Landsbyen ligner en mikroudgave af Lejre forsøgscenter: Der en bålplads, som 8-10 børn kan sidde rundt om. Ved siden af er der et halvtag med massive elmetræsbænke og borde, hvor børnene kan sidde og lave mad og spise ude i al slags vejr. Der er også en vikingeinspireret lerovn, hvor de kan lave mad og brænde perler, og der er et overdækket træværksted.

For 3 1/2 år siden lignede Toftegårdens legeplads alle andre institutionslegepladser med præfabrikerede gynger og legehuse.

»Vi fik en idé om at lave naturlegeplads, da vi så nogle fældede elmetræer i Greve Landsby. Så bankede vi på nogle døre og spurgte, hvem der ejede dem,« fortæller Jette.

Da de havde fået en aftale i stand om at købe elmetræerne til Toftegården, kørte Jette og Anker til Lejre Forsøgscenter med institutionens digitale fotokamera for at blive inspireret.

»Og dér i Lejre stod Jens og snittede. Jeg spurgte ham, hvad han lavede om vinteren, når Lejre Forsøgscenter er lukket. Da han fortalte, at han var arbejdsløs om vinteren, blev jeg ellevild,« fortæller Jette, som straks så en mulighed for, at træsmeden Jens Barnkob kunne hjælpe med naturlegepladsprojektet.

Nu har Jens to jobs: Om sommeren underviser han lejrskolebørn i træsmedjen på Lejre forsøgscenter. Om vinteren bygger han legeplads i Toftegården og er institutionens "udendørsguru" - lønnet over institutionens ramme.

På de to vintre, Jens Barnkob har arbejdet i Toftegården, har han blandt andet bygget Vikingelandsbyen, tre legehuler og et vikingeskib. Det meste er lavet af elmetræer fra nærliggende kommuner. Også legepladsens redskaber som rutsjebane og tunnel er blevet "pakket ind" i massive elmetræstammer.



Nordisk og multietnisk. Det er ikke tilfældigt, at temaet på legepladsen er vikinger.

»Man er nødt til at kende sine egne rødder. Og for de mange to-kulturelle børn i institutionen er det en brandgod måde at få noget baggrundsviden på. Der er masser af gode billeder i mytologien,« siger Anker, som også selv har stor glæde af legepladsen.

»På en varm sommerdag kan man sidde i vikingelandsbyen og helt glemme, at man sidder på en kommunal legeplads.«

Mens legepladsen oser af nordisk mytologi, er der indenfor i Toftegården en mere multietnisk stemning: I loftet hænger drager og stofskibe fra Indonesien. I gange og på stuer er der dukker fra Thailand, gedeskind fra Libanon og andre fjerne egne. I det sansemotoriske rum er der blandt andet indonesiske vægtæpper og afrikanske dansebælter og trommer.

»Der må gerne være nogle små ting, som de to-kulturelle kan genkende hjemmefra,« mener Anker Brunsholm.

Men der er også masser af dansk eventyr over Toftegården. I gange og på stuer har en tidligere medhjælper malet vægmalerier med eventyrfigurer, dyr og planter. I "sansen" har han malet livets træ, Ask Yggdrasil. I eventyrrummet er der vægmalerier fra H.C. Andersens eventyr, og i Drømmeland (vuggestuebørnenes soveareal) er der dyr, som sover.



Rabat på alt. Som udgangspunkt har Toftegården samme budget og normeringer som andre lignende institutioner i Greve Kommune. Alligevel er der - ud over kurser til personalet og opbygning af vikingelandsby og legeplads - blevet råd til tre Christianiacykler, en minibus med plads til ti tre til seks-årige eller seks to-årige børn plus to voksne.

Forklaringen er, at Anker og Jette ikke giver én eneste unødig krone ud. De er begge udstyret med en kræmmermentalitet, og ingen slipper af med at sælge dem noget uden rabat. Legetøj, mad, borde, stole og andre anskaffelser bliver altid købt til fordelagtige priser - ofte fra andre leverandører end dem, der normalt leverer til institutioner. Det er for dyrt at løfte telefonen og bestille varer hjem.

»Vi vil ikke smide budgetkroner ud i den blå luft. Når der er tilbud på bleer i Bilka, tager Anker og jeg vores bus og fylder den helt op med bleer. På den måde har vi for eksempel fået råd til at købe barnesæder til bussen, så de to-årige børn også kan komme ud at køre, fortæller Jette.

Anker griner.

»Det er skideskægt, at småfolket selv har sponsoreret deres egne stole. Alt, hvad vi sparede på bleerne, lagde vi til side.«



Sponsorer og fonde. Også lokale virksomheder og fonde får budgetkronerne i Toftegården til at strække længere:

- En tømmerhandel har betalt den ene af institutionens tre Christaianiacykler, som kan bruges til at købe ind i og som transportmiddel for fire børn ad gangen.

- Matas har sponsoreret institutionens køkkenhave.

- Tipsmidler og penge fra Greve Kommunes Udviklingsfond er brugt til kurser for personalet.

- Egtmontfonden og Lego har støttet byggeriet af legepladsen.

- Greve Kommunes Udviklingsfond har givet tilskud til Vikingelandsbyen.

Også Ankers og Jettes personlige netværk bliver brugt flittigt, når der for eksempel skal skaffes flere elmetræer eller sys vikingedragter til alle børn og medarbejdere.

Selvom der er gang i mange projekter, har Anker og Jette masser af planer for fremtiden.

»Jeg har en ansøgning inde hos Friluftsrådet om, at vi skal adoptere et vandhul. Det ligger i skoven tæt ved institutionen og er helt tørret ud nu. Det kunne være fantastisk at gå og passe et vandhul med småfisk og haletudser. Det kunne andre institutioner i området også få glæde af. Jeg håber, vi kan få rejst nogle penge til projektet,« siger Anker Brunsholm.

Der er også planer om at inddrage andre institutioner i området og få indrettet en bålplads med nogle store telte på noget af den jord, der støder op til Toftegården.

»Det ville være dødlækkert at arbejde på tværs af institutionerne,« siger Jette.



Ildsjæle. Både Jette og Anker er gift - dog ikke med hinanden. Men måske med institutionen, indrømmer de.

I hver tilfælde bruger de masser af tid og energi på at planlægge og lave strategier. For det er ikke godt nok bare at klare dagen og vejen.

Også medarbejdernes motivation er stor. Overenskomsterne bliver selvfølgelig overholdt, men alle er mere end almindeligt engageret i deres arbejde.

»De er ildsjæle. De er ikke kun lønarbejdere,« siger Anker Brunsholm.

Jette er enig og tror, at ledelsens indbyrdes gode forhold har en positiv indflydelse.

»Når ledelsen er dybt engageret, smitter det af. Anker og jeg bruger hinanden som pædagogiske konsulenter. Vi prøver på at inspirere hinanden og personalet. Og så lægger vi en masse beslutninger og ansvar ud til personalet. Hvis ikke man har personalet med sig, kan man lige så godt pakke sammen,« mener souschefen.

Men gode medarbejdere er kun til låns. De er dynamiske og skal videre.

»De har kun lyst til at være her, hvis vi laver en god arbejdsplads,« siger Anker Brunsholm.

Så det har han tænkt sig at fortsætte med.



Vikingelandsbyen

Toftegårdens vikingelandsby er cirka 30 kvadratmeter og ligger omkranset af pilehegn i midten af institutionens legeplads. Landsbyen er bygget op med konsulentbistand fra medarbejdere i Lejre Forsøgscenter. Blandt andet arbejder træsmeden Jens Barnkob om sommeren i Lejre Forsøgscenter og om vinteren i Toftegården. Vikingelandsbyen har blandt andet bålplads, udendørs værksteder, spiseplads og er fortrinsvis bygget af elmetræstammer og andet massivt træ.

Pengene til at bygge vikingelandsbyen for og til at aflønne Lejremedarbejderne kommer dels fra Greve Kommunes Udviklingsfond, dels fra Toftegårdens egen ramme.

Hvert år står hele sidste uge af august i vikingernes tegn i Toftegården. Alt legetøjet er gemt væk fra legepladsen, og børn og voksne går klædt i vikingetøj. I Vikingelandsbyens udendørs værksteder kan børnene lave smykker af hjemmelavede lerperler, og de kan væve, knytte og snitte. Børnene er også med til at lave mad over bålet hver dag i Vikingelandsbyen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.