Stærke relationer. Få et bedre forhold til andre

Kend dine egne behov, og vær opmærksom på andres. Så bliver dine relationer til de mennesker, du omgås både professionelt og privat, markant bedre ifølge ny bog.

Psykolog Birgitte Hultberg møder ofte mennesker, der har en slagside i deres relationer. Og det er uanset, om deres problemer handler om forhold til kolleger, chefer, forældre eller partner. Men det er muligt at forbedre sit forhold til andre, hvis man kender reglerne for gode relationer. Og hvis man bliver bedre til at give udtryk for sine behov og være opmærksom på andres.



Hvad kendetegner en god relation?

»At begge personer/grupper er ansvarlige for og har lov at være til stede som dem, de er med de behov og forventninger til livet, som de nu engang har. Men også, at begge ­parter både har lov og er forpligtet til at sige det højt og indgå i forhandlinger om at få det, de ønsker sig. En personalegruppe har lov til at markere sin modstand mod ændringer pålagt ovenfra, men er samtidig forpligtet til at komme med løsningsforslag. For manglende erkendelse af, at man også selv er ansvarlig, vil medføre, at man ikke får anerkendt det behov, man kan have som gruppe. Dét vil føre til, at løsninger bliver trukket ned over hovedet på folk med utilfredshed og mistrivsel til følge. Dermed er grundlaget skabt for et negativt mønster mellem chefer og personale, hvor parterne ser hinanden som modstandere. Og det er jo ikke en god relation.«



Hvad betyder relationer for os?

»Hvis vi ikke markerer os og investerer i relationerne, bliver vi ikke hørt, og hvis vi ikke kan ses eller høres, så findes vi jo ikke, hvilket for de fleste vil være en ganske angstprovokerende situation. Det forklarer, hvorfor vi reagerer så dramatisk, som vi gør, når vi mistrives. Det er selve vores eksistens, der sættes spørgsmålstegn ved.«



Hvilke regler gælder for relationer?

Det er afgørende for vores livskvalitet og for vores relationers kvalitet, at vi forstår, at vi selv er ansvarlige for vores egne behov – for at formidle dem og indgå handler, så vi kan få dem tilfredsstillet. Det samme gælder for den anden. Det er ikke nok, at vi får det, som vi vil. Hvis den anden part står utilfreds tilbage, er der lagt op til konflikter fremover: sabotage af forslag, sladder og alliancer på tværs af grupper.«



Hvordan forbedrer vi vores relationer?

»Når vi er bevidste om, hvad vi helt konkret vil have, og også nøje undersøger, hvad der er den anden parts behov, så kan vi forbedre relationen. For så kan vi komme med bud på en løsning, der er god for begge, og det gør det mere sandsynligt, at vi selv får det, vi ønsker.«



Om bogen

’Stærke relationer – om at finde melodien med alle omkring dig’ af Birgitte Hultberg. Gyldendal, 148 sider, vejl. pris 200 kr.

For at finde vej til bedre relationer, skal man sætte en stopper for gamle mønstre og forstå, at enhver relation er en handel. For at få det, du vil have, må du give det, den anden vil have.



Om forfatteren

Birgitte Hultberg er privatpraktiserende psykolog, og bogen er baseret på hendes erfaringer gennem 20 år med menneskers problematiske relationer til partner, børn, chef, kollega og andre. I bogen er der mange eksempler, som de fleste nok vil nikke genkendende til.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.