Nu får pædagog medhold i retten. Overfaldet af dreng med ildrager

Anne Kathrine Munk Petersen har fået medhold i retten i en sag om offererstatning, efter at hun blev overfaldet med en ildrager af en 11-årig dreng.

Retten i Næstved har givet pædagog Anne Kathrine Munk Petersen medhold i en sag om offererstatning. Sagen drejer sig om en erstatning på cirka 400.000 kroner og begyndte i januar 2012, hvor en 11-årig dreng overfaldt pædagogen med en ildrager.

Erstatningsnævnet afviste tilbage i 2014 at give hende erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, svie og smerte, fordi overfaldet ikke var blevet meldt til politiet indenfor 72 timer.

I netop 2014 ændrede Erstatningsnævnet praksis, så pædagoger og andre, der bliver udsat for vold fra dem, de arbejder med, skal politianmelde volden for at få erstatning under offererstatningsloven.

FTF har ført sagen for Anne Kathrine Munk Petersen. Stephanie Rana, advokat i BUPL, er tilfreds med dommen, som Erstatningsnævnet har anket til landsretten.

»Jeg er enig i afgørelsen og håber nu, at landsretten vil komme frem til det samme resultat,« siger Stephanie Rana og oplyser, at der er en håndfuld lignende, der venter på landsrettens afgørelse.

»Det er sager, som vi og andre forbund har tabt og anket til landsretten. Sagerne har det til fælles, at offeret ikke har politianmeldt hændelsen indenfor 72 timer og ikke har nedskrevet de konkrete årsager til, at sagen ikke er politianmeldt,« siger Stephanie Rana.



Burde være varslet. I den aktuelle dom har Retten i Næstved lagt vægt på, at Erstatningsnævnet i en sag som denne, der skete før praksisændringen i 2014, ville have givet Anne Kathrine Munk Petersen ­dispensation for ikke at have politianmeldt overfaldet.

Sådan har det nemlig været fra 1985 til 2014, hvor Erstatningsnævnet gav pædagoger dispensation fra at politianmelde vold, fordi individuelle hensyn ofte taler imod at melde børn til politiet.

»Dommeren lagde også vægt på, at ændringen i praksis burde være blevet varslet, så de berørte og deres arbejdsgivere var forberedte på de nye skærpede krav,« fortæller Stephanie Rana.

»Den nye dom er meget positiv for den berørte pædagog, men det er ikke til at sige, hvordan praksis generelt bliver i denne type sager, før sagerne har været for landsretten,« tilføjer hun.



Lidt retfærdighed. Selvom dommen er anket, er Anne Kathrine Munk Petersen glad for at have vundet i byretten.

»Jeg var ikke klar over, at man selv skal anmelde vold, og det har ikke været på tale fra min arbejdsplads’ side. Så jeg har følt mig svigtet af ledelsen, men nu føler jeg, at jeg har fået lidt retfærdighed,« siger hun.

Og det er en god følelse ovenpå en sag, der har betydet store ­menneskelige omkostninger for pædagogen.

»Jeg er jo en helt anden person i dag, end jeg var før overfaldet. Jeg slås med PTSD og angst. Tidligere arbejdede jeg 35 timer om ugen. Nu kan jeg klare et flexjob i en blomsterforretning 9 timer om ugen,« siger Anne Kathrine Munk Petersen, der glæder sig til, at sagen bliver afklaret i landsretten.

»Jeg har været i ressourceforløb i to år, inden jeg kom i flexjob, så økonomisk har det også været en hård tid for mig og familien,« fortæller hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.