Guide. Sådan får I en sund arbejdsplads

Sundhed på arbejdspladsen handler om et godt arbejdsmiljø både socialt, fysisk og psykisk. Ifølge chef for forebyggelse i Falck Healthcare Regitze Siggaard er tillid helt central, men variation i arbejdsdagen spiller også en stor rolle.

Hvis man gerne vil have, at ens institution er en sund arbejdsplads, er tillid et nøgleord. Det handler om at have et tillidsfuldt samarbejde mellem pædagog og leder, mellem tillidsrepræsentant og medarbejder, mellem forældre og pædagoger og mellem leder og tillidsrepræsentant.

Sådan siger Regitze Siggaard, chef for forebyggelse i Falck Healthcare.

»Vi ved, at tillid er det vigtigste overhovedet. Når man oplever en tillid til, at det, man gør, er rigtigt, får man også ekstra energi til at udføre sine opgaver.

Omvendt er mistillid en stor årsag til, at man føler stress og ikke trives,« siger Regitze Siggaard.

»Samtidig er det vigtigt at have en varieret arbejdsdag, så man ikke udfører de samme opgaver hele dagen igennem. Som pædagog er det jo naturligt, at man ikke kun sidder ned. Man er også på gulvet, står op eller bevæger sig på legepladsen. Men der er alligevel en tendens til, at man udfører bestemte opgaver mere end andre, så også for pædagoger handler det om at huske at variere,« tilføjer hun.



Mange vågne timer. En sund arbejdsplads handler ifølge Regitze Siggaard om at sikre et godt arbejdsmiljø, både fysisk, psykisk og socialt.

»Vi bruger så mange timer hver eneste dag på at arbejde – næsten halvdelen af vores vågne tid går med at arbejde.

Derfor er det så vigtigt, at man trives godt på arbejdet, har det godt med sine arbejdsopgaver og med sine kolleger og leder,« siger forebyggelseschefen.

»Man skal huske på, at det, man foretager sig på arbejdet, smitter af på resten af dagen. Så hvis man trives og har det godt på arbejdet, tager man det også med hjem og får et mere helstøbt liv, hvor man har overskud til at gøre de ting, man gerne vil,« fortsætter Regitze Siggaard.



Hvem har ansvaret?

Ansvaret for en sund arbejdsplads er placeret flere steder:

Kommunen har ansvar for at sikre nogle sunde rammer.

Lederen har ansvar for at hjælpe med at udfylde rammerne.

Medarbejderen har ansvar for at tage imod sundhedstilbud og være et positivt forbillede for kollegerne.



Eksempel: Røgfri arbejdsplads

Kommunen folder rygelovgivningen ud i institutionerne fx ved at beslutte, at arbejdstiden i institutionerne skal være røgfri.

Lederen oplyser medarbejderne om rygereglerne og håndhæver dem. Hvis en medarbejder ønsker at holde op med at ryge, oplyser lederen om kommunens tilbud.

Medarbejderen har selv ansvar for at handle på sit ønske om at holde op og opsøge de tilbud, kommunen tilbyder. Medarbejderen er også ansvarlig for at håndhæve rygereglerne og gå foran med et godt eksempel for kollegerne.





Lær af chauffører og rengøringsfolk

Tidligere på året dystede arbejdspladser om titlen ’Danmarks sundeste arbejdsplads’. Der var ingen pædagogiske arbejdspladser med i konkurrencen, men pædagoger kan hente masser af god inspiration hos både elektronikfirmaer, rengøringspersonale og buschauffører.



Sundheden er på spil

Kan man gøre sundhed til en leg? Ja, mener de i Frederikshavn, hvor rengøringsafdelingen i kommunens ejendomscenter har opfundet ’Sundhed på Spil’ – en konkurrence, hvor kollegerne dyster mod hinanden om at høste point ved eksempelvis at tage en sund snack med i madpakken, cykle eller gå en tur, skåle i vand eller huske at sige ’godmorgen’. Det har ført til mange grin, men også gjort sundhed til en naturlig del af hverdagen.



Kaffe koster motion

En kop kaffe? Så gerne, det koster 10 løft med håndvægtene. Skal der mælk eller sukker i? Så bliver det lige 15 stræk med elastikken. Sådan nogenlunde foregår det hos elektronikvirksomheden Electrolux i Fredericia, hvor der ligger både elastikker, håndvægte, hulahopringe og sjippetov ved kaffemaskinerne. Som virksomheden udtrykker det: ’Vi går ikke på arbejde for sjov, men det må gerne være sjovt at gå på arbejde’. Og altså også sundt.



Sundheden sat i system

Løbeture, fitnesscentre og stramme kostplaner appellerer ikke i særlig høj grad til buschauffører. Det mener transportfirmaet Keolit i Glostrup, som derfor har indført et årshjul med små, sunde aktiviteter. Hver lokalafdeling skal selv finde på og stå for et bestemt antal aktiviteter – og derfor kan man se nogle chauffører tage turen gennem hinkeruden ud til busserne i garagen, mens andre markerer mærkedage med sunde sager frem for wienerbrød.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.